Menn som hater tissen sin
Det utføres årlig 15 000 penisforlengende operasjoner. Hvor er medienes kritiske dekning av mannlig intimkirurgi?
27. september 2018

Den siste tiden har kosmetisk intimkirurgi for kvinner blitt dekket en hel del i media. NRK-programmet Innafor viste alt fra kvinners vulva-komplekser til hvor belastende det er at ens kjønnsorgan blir estetisk gransket av en plastikkirurg. Aftenposten har beskrevet kritikkverdige sider ved inngrepene. VG har vist bilder av kvinners underliv for å belyse vulvaens naturlige utseendemessige variasjon, og fått menn til å sende inn brev der de forsikrer kvinner om at kjønnsleppene deres er flotte. Det er flott at mediedekningen har kritisert de plastikkirurgiske inngrepene og hjulpet kvinner til å bli mer komfortable med egne underliv. Dette kan styre flere kvinner bort fra å ta kosmetiske vulva-operasjoner.

Hvilken mediedekning har imidlertid kosmetisk peniskirurgi fått? Ved å google intimkirurgi for kvinner dukker de ovennevnte artiklene opp på Googles forside. Når man googler «intimkirurgi menn», dukker det i stedet opp forslag til klinikker og noen nyhetsartikler som skriver om inngrepene i rent deskriptiv form (PS: om man googler «peniskirurgi» er treff nummer to «penisoperasjon som 30-årsgave til samboeren?»).

Ingen penissympati

Det kan hende at en ensidig problematisering av kvinners intimkirurgi har vært nødvendig, men burde ikke media snart begynne å dekke mennenes penisforlengelse med samme sympatiske undertone? Har ikke menn også komplekser for eget kjønnsorgan? En studie fra King’s College London viser at hver tredje mann har bekymringer knyttet til egen størrelse. International Society of Aesthetic Plastic Surgery rapporterer at det årlig utføres 15 000 penisforlengelser. Forfatter og journalist Caroline Hainer skriver at amerikanske menn årlig bruker 5 milliarder dollar på penisforlengende utstyr. Dette ble vist av dokumentarfilmskaper Patrick Moore som for øvrig ble dumpet av kjæresten fordi tissen hans var for liten. Hainer rapporterer også om menn som har drept både koner og andre menn for å ha fornærmet størrelsen på deres penis. På annen side har jeg fortsatt til gode å høre en kvinne myrde noen som sier at kjønnsleppene hennes er for lange. Da Marco Rubio insinuerte at Trump hadde liten penis, så Trump seg nødt til å forsvare seg mot dette ved å forsikre det amerikanske folk om at han var velutstyrt.

Det er opplagt at menn også har komplekser knyttet til eget underliv og at det på verdensbasis brukes store summer på å øke størrelsen. Hvorfor har ikke norske medier fokusert like mye på å kritisere inngrep på penis, og sympatisere med usikre menn som de har gjort med kvinner? Hvorfor har ikke VG fått kvinner til å skrive brev om hvor flotte de synes penisene til menn er i ulike fasonger? Caroline Hainer trekker frem at det tvert imot ikke er uvanlig at kvinner er med på å gjøre menn bekymret for egen størrelse og form.

Det er åpenbart at begge kjønn er usikre på eget underliv og at det er et marked som ønsker å tjene penger på denne usikkerheten. Istedenfor å utelukkende fokusere på det ene kjønn, bør medienes dekning av intimkirurgi være kjønnsløs.