Politianmeld blotterne
– Jeg oppfordrer kvinner til å skjermdumpe dickpics.
27. september 2018

Du åpner snapchat og ser at du har fått en ny snap fra han du så vidt har flørtet med. Interessert trykker du på snappen. Du forventet kanskje en hyggelig selfie, men i stedet mottar du et støtende portrett av en erigert penis. En du aldri har spurt om å motta, og som du helst ville vært foruten.

Kanskje du som leser har opplevd å motta et dickpick? Syntes du det var ubehagelig og frastøtende, eller mente du kanskje at det var greit? Faktisk rapporterer kvinner som har mottatt dickpics at de reagerte med alt fra likegyldighet til frykt. Dersom noen altså blir redde av dickpics, hvorfor er det ikke prioritert i like stor grad som andre former for seksuell trakassering?

Bla deg frem til side 12, så vil du finne paragrafene som omtaler dickpics og lovligheten rundt dem. Det viser seg at å sende uoppfordrede bilder av penisen sin er straffbart på omtrent lik linje som å blotte seg er. Å sende dickpic defineres som seksuell trakassering. Heldigvis er det også mulig å anmelde de som sender.

Jeg oppfordrer kvinner til å skjermdumpe dickpics. Dersom det kan bevises at bildet ble sendt uoppfordret, er dette materiale som kan politianmeldes. Å komme unna med seksuell trakassering gang på gang er ugreit, selv om det skjer på nettet og i private samtaler. For å sette en stopper er det mer konstruktivt å anmelde, da menn i større grad blir nødt til å tenke over konsekvensene.

Dersom det blir satt tydelige grenser som viser hva som er greit og hva som ikke er greit, bør disse bli overholdt. Mange menn vil fortsette å sende bilder av eget genitalia så lenge de ikke blir stoppet. Det er derfor ekstra viktig at de får konsekvenser for sine handlinger.

Ja, man kan få inntrykk i dag av at politiet vil nedprioritere dickpic-anmeldelser, og at det ikke vil skje noen faktiske, konkrete endringer. Dersom de får stor pågang kan det derimot hende at reelle endringer finner sted. Det er derfor det er viktig at så mange mottakere som mulig tar tak, anmelder, og bidrar til å sette en stopper for de digitale blotterne.