Saken er BIFF
Det er ikke alltid like lett å være oppdatert på film-ekstravaganzaen som er Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), men heldigvis har du oss.
27. september 2018

Den 19. oppsetningen av BIFF går av stabelen 26. September og har utrolig mye bra på agendaen. De viser et bredt spekter av animasjon-, fiksjon- og dokumentarfilmer. Med over 150 filmer er dette en stor festival, så det kan være vanskelig å finne ut hvilke filmer du vil se i en travel hverdag. Vi har laget en liste på fem filmer som vi gleder oss til og synes du burde få med deg på årets festival.

 

WILDLIFE

Fiksjon

Paul Dano er kanskje best kjent som skuespiller fra store filmer som Swiss Army Man og Prisoners, men debuterer nå som regissør i dette dramaet om en splittet familie i USA på ’60-tallet. Med seg har han Riva Marker og Jake Gyllenhaal som spiller Jeanette og Jerry, et par som blir satt på prøve når Jerry drar for å slukke en skogbrann i ytterkanten av Montana. Jeanette må alene ta på seg ansvaret for sønnen Joe, og gjennom dette må hun også vri seg ut av den stereotypiske kjønnsrollen for å gi ham den oppdragelsen han trenger. Filmen har flere nominasjoner fra årets filmfestivaler, og er muligens filmen vi anbefaler på det aller varmeste i årets BIFF.

 

THREE IDENTICAL STRANGERS

Dokumentar

Dette er kanskje den dokumentaren det er størst forventninger til på årets festival. Tim Wardle har laget en dokumentar om tre personer som aldri har møtt hverandre før, men finner ut at de er identiske trillinger separert etter fødsel. Men historien slutter ikke der. Wardle har dypdykket i de tre brødrenes historie og gravd opp en forklaring på deres separasjon som vil sette publikum i en tilstand av forbauselse. Forventningene om filmen har hengt i luften her i Bergen lenge, og selv Studentersamfunnet i Bergen vil holde et samtalemøte i forkant av visningen om temaene som blir tatt opp i filmen. Vi gleder oss veldig!

 

MIRAI

Animasjon

Den fantastiske animasjonen til Studio Ghibli har seilt inn i våre norske hjerter, og interessen for japansk animasjon har blitt større de siste årene. Mamoru Hosada, tidligere kjent for filmer som Wolf Children, er en av regissørene som står bak dette. Han er ikke en del av Studio Ghibli, men den karakteristiske stilen innenfor animasjon er noe de har til felles. Mirai handler om en liten gutt som får en ny lillesøster, noe han ikke er noe glad for. Han flykter derfor til en fantasiverden hvor han kan komme seg vekk fra problemene sine. Hosodas tidligere filmer har slått godt an, og når denne vises på det norske kinolerretet forventer vi å se nok en slager.

 

GIRL

Fiksjon

Denne filmen er vi veldig spente på. Lukas Dhont har skrevet og regissert denne filmen som forteller historien om den 15 år gamle danserinnen Lara, spilt av Victor Polster. Lara har flyttet til Belgia for å delta i en landets beste danseskoler. Dette blir ikke en lett sak da Lara ble født som gutt, og hennes maskuline fysikk står i kontrast med femininiteten som er forventet av henne på scenen. Victor Polster gjør en fremragende jobb her, både fordi han spikrer den krevende rollen, men også fordi han utfører all dansingen i filmen selv. Filmen vant fem priser under årets Cannes-festival og vi har store forventninger til årets visning på BIFF.

 

MANDY

Fiksjon

Panos Cosmatos viste denne filmen på Sundancefestivalen tidligere i år og ble virkelig godt tatt i mot. Hovedrollen er spilt av Nicolas Cage og er blitt omtalt som en av hans beste roller i nyere tid. Filmen tar for seg den brutale Red som er på jakt etter demoner fra helvete. Demonene har kidnappet kjæresten Mandy, spilt av Andrea Riseborough. Filmen er brutal, men  vakkert orkestrert i psykedeliske sekvenser av den norske fotografen Benjamin Loeb. Vi er spent på å se Nicolas Cage igjen, og gleder oss til denne reisen mellom jord og underverden.