5 på gata: VAGPICS
Vi hører stadig om at kvinner mottatt dickpics, men hvor mange kvinner sender bilder av sitt underliv til menn? Stoff har snakket med fem mannlige bergensstudenter om saken.
27. september 2018

Dickpics er noe de aller fleste i dagens samfunn har et forhold til. Dersom du som kvinne ikke har mottatt et dickpic selv, har du antageligvis en venninne som har det. Som mann er det i følge visse studier en tjue prosent sjanse for at du har sendt eller vil sende et slikt bilde, og sjansen er dermed stor for at en av kompisene dine har sendt et dickpic eller ti. Men hva med kvinnene? Hva med vagpics, altså bilde av vulva. Dette er det ikke mange skriverier om, og en kan undres om det skyldes at det rett og slett ikke er en greie at kvinner sender uoppfordrede bilder av tissen sin. Dersom det likevel skulle være det, er vagpics noe gutta vil ha? Eksperter Stoff har vært i kontakt med til denne utgaven, har forklart at menn sender slike bilder blant annet fordi de selv hadde likt å få tilsendt tilsvarende bilder av kvinner. Er dette tilfelle?

 

Fra venstre: Laurits Trømborg, Kristoffer Kleppe Moe og Åsmund Iversby.

– Vil ikke ha det

Utenfor Studentsenteret møter vi guttegjengen Kristoffer Kleppe Moe, Laurits Trømborg og Åsmund Iversby. De er alle 20 år gamle og studerer sammenliknende politikk i Bergen. På spørsmål om de noen gang har mottatt et vagpic, svarer to av dem bekreftende.

– Hva var reaksjonen din da du mottok bildet?

– Jeg var ikke så interessert i å se på det akkurat, sier Åsmund.

– Det var ikke veldig appellerende heller, nei, skyter kompisen Laurits inn.

De mannlige studentene forteller at de hadde hatt en flørt med kvinnene som sendte dem vagpics, men at bildene ble sendt uoppfordret. Bildet kom altså ikke helt ut av det blå, men de var ikke særlig glade for å få det tilsendt.

– Hvorfor er dickpics mer utbredt enn vagpics, tror dere?

– Det er vel kanskje fordi gutter tror at jenter synes at det er tiltrekkende, gjetter Kristoffer.

– Jeg tenker at det også har noe å gjøre med at gutter er mer horny, sier Laurits.

Fra venstre: Taume Derry og Ole Bernt.

– Spørs på konteksten

Senere samme sted møter vi 24 år gamle Taume Derry og Ole Bernt på 29 år. De studerer begge ved UiB, ved henholdsvis Samfunnsvitenskapelig og Humanistisk fakultet.

Taume forteller at han mottok vagpic av en jente han hadde hatt en flørt med over en kortere periode. Han forteller at fordi bildet kom i denne konteksten, likte han å motta bildet. Han hadde derimot ikke følt det dersom bildet ble sendt av en han ikke hadde en flørtende relasjon med.

– Jeg ville ikke direkte mislikt det, men det hadde vært veldig rart, forklarer han.

Ole tror at grunnen til at flere menn sender bilder av kjønnsorganet sitt skyldes at vi har en kultur der mannen skal være aktiv og kvinnen skal være passiv.

– Kvinnen skal bare si ja og velge seg en mann, så det er lagt opp til at mannen må være den aktive på alle slike fronter. Det er ikke nødvendigvis bra, men det er slik jeg oppfatter det.

Taume er enig med Ole, men legger til at han tror at menn blir kåte av å vise frem pikken sin.

– For eksempel har jeg vært på ChatRoulette der menn har sittet og runket og hatt pikken fremme, noe de antageligvis gjør fordi de tenner på det. Mitt inntrykk er at kvinner ikke tenner på å vise seg frem på samme måte, avslutter han.