Fra trang til trendy
Motebildet er i endring, og stadig flere velger å droppe sine trofaste skinnyjeans.
26. oktober 2018

Stadig oftere ser man bukser med vide ben. High waist og wide leg jeans. 90s fit, mom jeans. De fremhever rumpen, gir en illusjon av lange ben, og står som en kontrast til skinnyjeansen som over­eksponerer alt man ellers ville skjult. De løse buksene finnes ikke lenger bare i lukkede hipster-miljøer og blant ­influencere, men er nå blitt en del av normalen. Dette skjedde ­nærmest over natten. Nå kan man se dem overalt, spesielt i kjedebutikker, men også hos tradisjonelle merker som rebrander seg selv.

Man kan lure på om skinnyjeansen er på vei ut av motebildet, og om denne trenden har blitt påvirket av det økte fokuset på androgynitet og inspirert av normcore, en trend som favoriserer det styggpene. Men er det virkelig de vide buksene som er styggpene, eller er det egentlig skinny­jeansen? Kanskje motebildet, og ikke buksenes fasong, definerer hvilke bukser som er styggpene? Den eldre generasjonen skal jo visstnok nylig ha lagt sin elsk på skinny­jeansen mens den yngre garde utforsker nye, retroinspirerte trender.

Androgynitet
Begrepet «androgyn» stammer fra det greske ordet for delvis mann og delvis kvinne, og brukes gjerne for å beskrive tvekjønnethet. I denne sammenhengen bruker vi ordet for å beskrive en trend som har blitt dominerende i det skandinaviske motebildet. Kvinner og menn har begynt å bruke de samme ­silhuettene, og klær er oftere merket med «unisex». Det har faktisk gått så langt at en Tinder-date tidligere i år spurte om han kunne prøve på buksene mine.

Det er ikke lenger tabu å gå ­innom avdelingen originalt skapt for det motsatte kjønn for å finne de ­perfekte t-skjortene eller jeansene, det blir heller sett på som moteriktig. Man kler seg nå i løsere, mer tidløse klær, som minner litt om silhuettene fra 80- og 90-tallet. Denim-bukser i dag er rette, har et middels høyt liv, og passer enhver. En hyppig observert modell er for eksempel «Levis 501», som ­passer kvinner vel så godt som menn. De gir den ­perfekte rumpen, og ser ­ekstra kule ut med en trimmet kant.

Normcore
Normcore ble først anerkjent i 2014 i New York Magazine, og favoriserer en minimalistisk, styggpen stil. Morgenbladets Estetikeren beskriver normcore i deres artikkel Er Normcore fortsatt trendy? som «Ikke bare høylivede 501s, men store og litt bumsete bukser uten merke. […] Triste joggesko. En bøttehatt». Videre beskrives stilen som et brudd, en anti-mote, fremfor 90-tallsironi.

Men hvorfor har denne trenden blitt så dominerende? Er det normcore, og alles ønske om å være unike, som har ført oss mot denne bukse­trenden? Er det minimalismens dominans? Eller har vi begynt å ­prioritere komfort over stil?

De løsere buksene er både ­komfortable og fasjonable. Snittet er mer interessant og gir en mer ­klassisk look, da de gjerne fremstår som mer pyntet og mindre hverdagslige enn skinnyjeans. De løse buksene er muligens også et resultat av den styggpene normcore-stilens økte popularitet.

En annen faktor er knyttet til skinny­jeansens originale hensikt: Å gi de høye og slanke mer former. Men overeksponeringen av denne type bukser har ført til en viss avsmak, etter litt for mange utvaskede ­bukser og mindre flatterende bruksmåter. Tross alt tok på et tidspunkt den svarte skinnyjeansen over alt. De ble akseptert som hverdagskost, men også brukt på fest. Man har rett og slett gått lei, og vil ikke lenger assosieres med den stereo­typiske skinnyjeans-forbrukeren.

Polarisering mellom generasjonene?
Når den yngre generasjonen går over til løse bukser hentet ut fra 80- og 90-talls filmer virker det samtidig som at stadig flere eldre menn og kvinner velger det motsatte. Det kan virke som om de eldre endelig har akseptert det 21. århundre, men vi andre beveger oss bak i tid. Vil ­generasjonene bli enda mer ­polariserte? Eller vil vi en gang enes om samme type bukser?

Er skinnyjeansen egentlig på vei ut av motebildet? Dersom du er litt ­interessert i mote, tør jeg påstå at du, og de fleste rundt deg, innen kort tid vil eie minst ett par løse jeans. Med dagens motebilde kan de løfte et antrekk uten at man egentlig ­legger inn så stor innsats. Hvor de er kjøpt gjenstår å se, men trenden har kommet for å bli så lenge normcore, minimalisme og androgynitet er ­influerende faktorer.