Himmelsk pizza i et trangt lokale
Om du vet hva du skal ha, og det du skal ha er pizza, så er du på rett sted. Ellers har Kafé Spesial litt å gå på.
26. oktober 2018

En mørk trappeoppgang tar deg inn i et åpent lokale. Det er trangt om plassene, og pizzaene flyr over hodet på deg. Når du setter deg vil du helst ikke reise deg igjen før du skal gå, og det bringer frem en nysgjerrighet som får deg til å se deg rundt. Store, fascinerende lampeskjermer som er laget av noe som minner plastposer henger ned fra taket. Inne på det åpne og lyse kjøkkenet er det et yrende liv.

Bergens beste pizza
På Kafé Spesial kan du forvente deg litt kø når du skal bestille. I den ­fristende menyen finner vi forslag til ekstra topping. Pizzaene selger nok godt, og det med god grunn. Bunnen er tynn og sprø, og smaks­kombinasjonene er en fulltreffer hver gang. Den kan fort bli regnet som den beste pizzaen i Bergen, og kokkene viser at de vet godt hvordan man lager en skikkelig pizza. Med klassikere som margherita-, ­pepperoni- og skinkepizza følger en anbefaling om gode ­oppgraderinger. Det er også mulig å velge en ­enkel variant og kjøre på med ekstra ­topping tilpasset dine behov.

Forretten med hummus og pitabrød er å anbefale. Hummusen er fløyelsmyk, dandert med friske koriander­blad, hele kikerter, ­oliven­-
olje og et dryss paprikapulver. Pitabrødet er nystekt og luftig, mykt inni og med en sprø stekeskorpe.

Skuffende hovedretter
Utenom småretter, forretter og pizza er det ikke mye annet på ­menyen som slår an. Confiteringen av kylling­lår skuffer. Ja, den er mør og smelter i munnen, men lovnaden om at den har trukket til seg urtene den er marinert i svikter med første bit. Den kommer med en overdreven mengde poteter og en vassen salat. Kyllinglåret minner mer om en kylling­vinge. Det er lite og metter ikke, og tallerkenen består i hovedsak av tilbehør.

Også lammeburgeren er kritikk­verdig. Den er tørr og det mangler en del på smak. Heldigvis byr baren på et stort utvalg av drikkevarer som juice, øl og noe vin som gjør at burgeren glir litt lettere ned.

Take Away
De fleste som velger å ta veien til Kafé Spesial går etter kort tid, om de ikke på forhånd har bestemt seg for å ta med seg maten for å spise den hjemme. Man føler ingen trang til å tilbringe mer tid enn nødvendig her, og støyen som kommer av det trange lokalet gjør at man sliter med å henge med i samtalen til de man sitter med. Målet om å presse flest folk inn på minst mulig plass gjør bordsettingen trang, og det merkes på gjestene. Etter en skuffende ­middag for de som ikke bestilte pizza, og en rekke «hæ?» siden man ikke hører hva de du sitter med sier, tok vi veien for å spise desserten en annen plass. Det lar seg gjøre å nyte en middag og en hyggelig samtale, men da anbefales det å ta turen dit tidlig.

Selv om en enkel pizza med ­tomatsaus og ost koster 70 kroner, kommer man fort opp i 150-200 kroner når man oppgraderer dem med kjøtt, grønnsaker og annet ­tilbehør. Selv for en kresen pizza­elsker er Kafé Spesial plassen for Bergens beste pizza, men vi vil ­anbefale å ta den med hjem for å kunne nyte den i fred og ro.