Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #27
... om du ikke allerede vet det selv.
26. oktober 2018
Foto: Sólveig Samon

Erlend Klette
DJ og booker for Trevarefest

Jeg vil si, en viktig ting å ha, når en forholder seg til den norske kulturjungelen, er evnen til å se forskjellen på det som er “Kult” og det som er “Godt”. Det virker kanskje som en truisme – en evne enhver idiot besitter, men en behøver ikke ta altfor mange skråblikk på popkulturen før en innser at det ikke er så åpenbart. For hva er egentlig kult – og da mener jeg ikke hva som gjør noe kult – men hvordan fungerer kulhet? Kulhet kan sies å være noe internt – noe en må forstå; noe påtatt komplisert. Det kule er også flyktig; det er momentant – et her-og-nå fenomen – som åpenbares i at en sier noe er “inn” eller i vogue. Poenget mitt er at jaget etter kulhet er et evighetsprosjekt – da målestokken er i konstant flux.

En burde heller ønske å oppsøke eller skape noe som kjennes godt. Noe godt, på sin side, kan sies å være transparent; noe gud og hvermann kan forstå fordelen ved. Selvsagt kan ting være både godt og kult, men undersøk hva som kommer først. Gode ideer og kulturelle fenomener som vedvarer, gjør det nettopp fordi folk skjønner “greia”. Personlig anvender jeg et alkometer for å bedømme hvorvidt et kulturprosjekt er henholdsvis kult eller godt, ved å spørre meg selv: kunne jeg forklart dette til bestemor? Så neste gang du støter på et populært konsept det ligger en slags enigma over, kan du forsøke å pitche det til bestemoren din, og se om hun skjønner «greia».

Foto: Privat

Torkel Eikevik
Aktuell i NRK-serien «Jeg mot meg»

No skal ikkje eg komme her å fortelle deg kva du bør gjere, men eg tenker å gjere det likevel. Eg kjenner ikkje deg, og du kjenner kanskje ikkje meg, men det er ikkje relevant sidan tipsa og visdommen eg her skal meddele, utan å ta betalt vel og merke, er universal. Det første du må gjere er å rydde i kjøleskapet, aldri kjekt å finne ein grønn tomatpuré når du leitar etter ølen. Drikk øl med måte, ellers kan du drikke på deg angst og byrje med angstdempande medisin, som er kjempedigg, og kjempefarlig. Ikkje tenk så mykje på korleis andre ser ut og gjer deg sjølv usikker og sjalu. Ikkje prøv for hardt å finne deg sjølv, la heller identiteten din finne deg. Wow. Men seriøst, ikkje stress sånn med å ha ein “identitet” som du på død og liv skal forhalde deg til heile tida. Sjølv skiftar eg personlegheit kvar veke. Delta på kulturelle arrangement for å byggje opp kulturell kapital, og bli kjent med eliten i Bergen (Vi henger for det meste på viccen). Lev hardt for å bli rik på erfaringar, møt deg sjølv i døra, snu, lev hardt vidare, gå til døra igjen, ta kampen og bli ein anstendig person. Dette kan skje når du er 25, 35, eller 60 år men helst før du er 60, då du mest sannsynlegvis anten er dau eller avhengig av narkotika. Høyr på alt som blir utgitt av full effekt records, og ikkje vær redd for å prate med mamma og pappa, eller ein nær venn, om at ting er vanskeleg. Livet er tross alt ein kamp der du alltid, alltid ligg under, og mest sannsynleg aldri kjem til å vinne. Vi skal alle tre inn i dødens nådelause dal, einsame og stusselege, klynkande og angrande på alt vi ikkje fikk tid til, og vennane vi aldri tok på alvor.

Foto: Privat

Runa Fjellanger
Forfatter og redaktør i Universitas

Ikke vær en pingle. Ta deg litt sammen og gjør flere ting du er redd for. Det går som oftest bra, og ingenting er verre enn å aldri drite seg ut. Gjør du ikke det, kommer du til å kjede deg resten av livet. Det er bedre å få hjertet sitt knust enn å aldri få pult. Prøv å ikke angre på dumme ligg, det blir garantert en god historie. Det er bedre å ligge først og date etterpå, enn å tilbringe timesvis med noen du er morsommere enn for så å gå alene hjem. Drikk øl på date, ikke kaffe. Klem vennene dine, men bare hvis de liker det. Vær sårbar overfor folk rundt deg. Prøv nye ting, men vær åpen om at du ikke har gjort det før. Spesielt når det gjelder dop, sex og jobb. Gi opp studiet ditt hvis du ikke liker det, og velg noe nytt eller få deg en jobb. Husk at den beste måten å bli sugd på oftere er å være en entusiastisk mottaker. Ikke skyld på de som vil ha bekreftelse i et samfunn som er så rigga for at det skal være nærmest et primærbehov, men det er lov til å bli sur på de som tjener penger på det. Det er bra å lese bøker, men folk som leser er ikke noe bedre enn de som ikke gjør det. Ikke gi opp bare fordi du får litt motstand, det er da det blir mest morsomt.