Virkelighetens skrekkhistorier
26. oktober 2018

Det er mye å være redd for som ung. Ikke bare lusker fremtiden rundt hjørnet – det gjør også den kommende klimakrisen og høyreekstreme subkulturer. Enkelte problemstillinger har vokst seg så store at man ikke orker å angripe detaljene, mens andre ulmer i det stille. Resultatet kan bli en følelse av maktesløshet, med tilhørende ansvarsfraskrivelse. Derfor har vi denne gangen tatt for oss store, skumle emner, og gjort dem overkommelige. Vi har hatt som mål å se forbi politisk korrekthet, latterliggjøring og agendaer. Forhåpentligvis har vi lykkes.

Det finnes enkelte ting man skulle ønske ikke eksisterte. Ett eksempel er faren for katastrofale klimaendringer. Som individ er det vanskelig å se for seg hvordan ens egen innsats teller i det store bildet. Heldigvis trenger en ikke ta omfattende grep for å bidra i positiv retning. I denne månedens utgave av Stoff kan du lese hvordan du kan ta tak i hverdagen, i vår guide til å leve et mer bærekraftig liv som Bergensstudent.

Global oppvarming er forhåpentligvis allmennkunnskap, men det finnes også ting du kanskje ikke er klar over at eksisterer. Og det med god grunn. Virkeligheten kan være like morbid som den er håpløs. Når høyreekstremismen finner veien inn i selv de mest tolerante og alternative kretser, og attpåtil manifesterer seg som en symbiose mellom fargeglade dyrekostymer og nazistisk symbolikk, er det god grunn til ettertanke. Balansen mellom å belyse et alvorlig tema og gi en radikal gruppe et talerør kan være vanskelig å finne, og vi håper å gi et nyansert bilde.

Et litt mer lokalt eksempel, som en Bergensstudent kanskje er kjent med, er tomme lokaler i sentrum. Tomme lokaler er et samfunnsproblem som mange mener ødelegger bybildet, men som få føler ansvar for. På den ene siden utnytter vi ikke byens fulle kapasitet, og lar det gå ut over boligpriser og hjemløse. På den andre siden kan det være interessant å utforske dem. I artikkelen vår kan vi tilby både refleksjoner og spenning i form av urban exploring.

Vær ikke blåøyd i ditt syn på omverdenen. Lev ikke i ignoranse. Vær bevisst. Ta ansvar for det du mener. Og så videre. Når det er sagt, kan vi ikke la frykt og bekymringer gå ut over hverdagen. Enkelte problemer er større enn vi makter å forstå, og da trenger man hjelp. For eksempel fra de flinke journalistene i Stoff. Nyt utgaven, kjære lesere!

Ansvarlig redaktør
red@stoffmagasin.no