Finansiell førstehjelp #2
Hvordan skvise mest mulig ut av studenttilværelsen?
18. november 2018

I forrige utgave etablerte vi at man egentlig bør droppe ut av studiet og heller begynne med pyramidespill. Men noen mennesker er irrasjonelle og risikoaverse. Og for disse må vi ha en plan B.

Lånekassen sover i timen

Studenttilværelsen er for mange preget av at det er vanskelig å få endene til å møtes. Utbetalingene fra Statens Lånekasse reflekterer ikke prisstigningen på syv-retters middag med vinpakke på Colonialen, og avkastningen på big-pharma-aksjene dine går i feil retning. For å bøte på dette kan det være en fordel å skaffe seg en tilleggsinntekt. Det er mange måter å gjøre dette på, men jeg vil anbefale en religiøs tilnærming.

Hvis du trodde at religiøs overbevisning og klingende mynt ikke kunne kombineres, har du ikke fulgt med i timen. Faktisk er tro ei melkeku uten like. Før gikk det i avlatsbrev, men sektoren har modernisert seg kraftig. I USA mottar kirker og menigheter rundt 950 milliarder kroner i året av private givere. Dette er mye penger, og det er bare å melke gullkalven mens man kan. I Brasil ligger lederne for de evangeliske menighetene milevis forran oss her i nisselue-Norge når det gjelder å brenne fattiges penger på luksusbiler og caipirinha. Jeg mener bestemt at vi kan lære av disse.

Bruk bibelen

Et godt argument for å få folk til å løsne på lommebøkene er å rett og slett konstatere at alle som ikke bidrar til Herrens bunnlinje går raka vegen te hælvete. Man kan sitere bibelen: «Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike» (Markus 10:25). Gi de rike muligheten til å bli fattige her og nå gjennom å donere penger til deg! Klassisk vinn-vinn.

I og med at de evangeliske kirkene tilhører protestantismen, skulle man nesten tro at slikt var uhørt. Én av Martin Luthers sterkeste kritikker mot den katolske kirken var nettopp retten til å kjøpe seg en plass i himmelen. Men alt er relativt, og en enkel måte å takle historien på kan være å simpelthen ikke forholde seg til den. Så finn fram din mest karismatiske side, les litt i bibelen (strengt tatt ikke nødvendig) og lær deg portugisisk (UiB tilbyr kurs).

Sci-fi og selvhjelp 

Hvis du synes det er litt kjedelig å forholde seg til etablerte religioner, er det også rom for å være litt kreativ. Du kan for eksempel starte opp som Science-Fiction-forfatter.

Hvis ikke dette umiddelbart gjør deg søkkrik, kan du skrive en selvhjelpsbok basert på forskningsmessig tvilsomme teorier.

Deretter kan du finne på en intervjuteknikk der du stiller en rekke spørsmål til folk, og anbefaler videre behandling uavhengig av svarene du får. Fortell de stakkars intervjuobjektene at de egentlig har det dritkjipt, og at du holder nøkkelen til deres åndelige helbredelse. Det kan være lurt å adaptere en heroinselger-strategi der første time er gratis, mens videre behandling koster skjorta. Du skal jo bli rik. Nå som Martha Louise har lagt ned engleskolen, kan man si at det har oppstått er religiøst vakuum for pengesterke new-agevrak. Dette bør absolutt utnyttes.

Bruk kjendiser

For å sørge for at religionen holder et hipt image, kan det også være lurt å få med seg A, B og C-kjendiser. Tom Cruise, John Travolta og Hank Von Helvete skal visstnok være mottakelige for det meste. Hvis de ikke blir med frivillig, er det bare å grave opp noe dritt som du kan bruke som materiale for utpressing. Sørg også for å oppnå offisiell status som religion av rent skattemessige årsaker. Trekk deg tilbake på en flåte av luksuriøse yachter med alle de kule gutta som utgjør kirkens høyeste råd og seil verden rundt til syflisen tar deg. Viva la vida!

Jeg håper disse tipsene hjelper deg å komme deg gjennom studietiden uten å bli klemt ihjel av trange kår. Følg med videre for flere tips om personlig økonomi!

Øystein Evenstad er masterstudent i samfunnsøkonomi på NHH. Hans spesialfelt er penger og konspirasjonsteorier.