Avisen er død
Og det er sannsynligvis din feil.
20. november 2018

Stryk det. Det er definitivt din feil. Du så overskriften, og du lot deg friste. Som Judas før deg, og Eva før det igjen. Riktignok kan det hende at du så overskriften som en referanse til den ikoniske forsiden i kjølvannet av Hitlers død. Jeg må innrømme at det er en god overskrift dersom en er intellektuell nok til å se forbi ordenes kontante betydning. Men, la oss ikke velte omkring i løgn – det er du ikke. Du er en slave av visse typer visuell stimuli. Du smiler nesten umerkelig idet du oppdager et blikkfang. Du slikker deg om leppene ettersom du kan bekrefte at ja, her står du overfor et polariserende budskap. Du stønner mykt mens blokkbokstavene hyler sine hatske, indignerte, spottende beskjeder. Du runker om kapp med avisens død.

Gratulerer. Et helt avsnitt. Litt som den første joggeturen etter tjue-x år i nedadgående spiral mot morbid fedme. Forresten så skal vi bevege oss i retning av sakens kjerne, og det er selvfølgelig Ivar Aasen. Hva forventet du? Det forbannede lille trollet, som står igjen i vår kollektive bevissthet som en slags autistisk messiasskikkelse – det er klart at Ivar Aasen er svaret på det vi nå drøfter. Ivar, som var så sykelig opptatt av ord at selv huleboere langt inne i svarteste norske ødemarka, som hadde fått selv Isak Sellanraa til å fremstå aldri så lite quiche, måtte innrømme at joda, han Ivar var da en litt merkelig fyr. Forresten så kan ikke Ivar Aasen være svaret, på samme måte som Eva ikke kan ha vært menneskenes først synder. At det var en kvinne er imidlertid selvsagt. Hvorfor ville vi ellers hatet dem i minst to tusen år. Men vi er ikke idioter, vi tolker ikke bibelen bokstavelig. Judas er selvfølgelig en metafor for homo economicus. Nei, svaret må befinne seg lengre tilbake i tid. Mer spesifikt må det befinne seg ved sakens begynnelse. Indoeuropeerne.

Vi tar et avsnitt til, så får du hvilt de såre øynene dine litt. Indoeuropeerne var genier. De er ansvarlige for det vidunderlige språket vi besitter i dag. Det samme vidunderet som du etser i stykker med din sykelige avhengighet. Men akk, indoeuropeerne var også en gjeng ukultiverte villmenn uten sans for prosa. Har du lest Gilgamesh? Søppel. Det er imidlertid ikke klart om det hadde havnet på vår samtids dynge. Hver dag klikker halve Norge seg inn på VG for å titte på bjørnunger som sklir på snøen og lettskremte katter og hvordan du mest effektivt kan putte penis i partner og kreft i strupehodet og terningkast på sjokomelk. Talte er dagene der dypsindige intellektuelle hadde samfunnet svøpt i sannhet og utfordrende ideer. Fordi du ikke klarer å lese mer enn sex ord. Din bavian. Vi er overlatt til markedskreftene nå. Ikke engang indignerte mesterverk kan dra publikum vekk fra den saktegående, degenererte fordervelsen. Avisen er død. Og det er ikke takket være meg.