Se og hør her og nå #14
Månedens favoritter.
2. desember 2018

BOK: Skandinavisk Misantropi 1-3 Abo Rasul

Debut-triologien til Matias Faldbakken. Norge anno tidlig 2000-tallet. Dobbeltmoralen ligger som en ekkel biofilm over samfunnet. Gamle pamper og hierarkier får bestå, penger regjerer, og egentlig betyr ingenting noe, så lenge du følger normen. Første gang jeg leste disse verkene, måtte jeg tenke på min moralske følgesvenn, Hans Jæger og Kristiania-bohemen, og deres kamp mot de samme kreftene for drøye 100 år siden. Lite har dessverre forandret seg. Ei heller i 2018. Dog påpeker Faldbakken det med en svarthumoristisk brodd, som i hvert fall gjør miséren levelig. Mercí.

STED: Festningen

Kanskje byens best bevarte solspot på varme dager. I hvert fall hvis du bor i Sandviken. Så og si aldri folk, 360-graders utsikt, butikk 3 minutter unna. Eneste som mangler er svømmebasseng.

MAT: NOMA

Er du nysgjerrig på Michelinrestauranter, og har en langhelg og litt lommepenger til overs? Frykt ikke, danskenes kulinariske høyborg, NOMA, lar studenter spise sin famøse tasting meny for skarve Munch-en, inkludert vinpakke. Før du spør: Ja, det er verdt det.

BOK: UroFinn Skårderud

En glemt klassiker for alle oss som ikke studerer psykologi. Hvis du lurer på hvorfor vi har et morskompleks, eller hva som gjør det såkalte ungdomsopprøret så verdifullt, så er dette boken å pløye gjennom i løpet av juleferien. Ikke akkurat av nyeste dato, likevel tror jeg det fortsatt er en del sannhet mellom permene her når det gjelder generelle livsregler. En såkalt norsk klassiker, muligens.

STED: Verftet

Jeg er i skrivende stund mer eller mindre ferdig som student i Bergen. Etter et kvart århundre skal jeg med høy sannsynlighet forlate denne byen for godt. En av de tingene jeg kommer til å savne mest, er varme dager på Verftet med lunken Hansa-øl, kjip engangsgrill og sol langt uti de små grå. Gled dere til våren.

SERIE: TABOO

Jeg liker Tom Hardy. Du liker Tom Hardy. Hvem liker ham ikke? Dette er en blanding av dårlige sanitærforhold anno tidlig 1800-tallet, en dæsj afrikansk sjamanisme, USAs løsrivelseskrig fra England og i sentrum av det hele, den tilbakevendte sønnen, James Keziah Delaney (Hardy). Mørk, merkelig, avhengighetsskapende. Nyt.

ALBUM: Quiet Is the New LoudKings of Convenience

Å kalle debutalbumet til Kings of Convenience nostalgisk faller muligens ikke helt i god jord hos alle. Hver gang jeg setter det på får endog jeg tårer i øynene. Noe som er merkelig, da jeg ikke var mer enn 12 år gammel da de slapp det. Albumet hadde jeg ikke selv engang, det hadde pappa kjøpt. Til seg selv. Likevel er det noe med minnene som henger ved låtene. Bilturer om høsten, vinduet rullet ned, høstløvet i all sin prakt. En far og en sønn. Lyttende. Tilfredse.