Dette skjer i 2019
Brexit blir avlyst, Ivanka får sparken og sebra blir den nye leoparden i året som kommer, skal vi tro kommentatorer og eksperter Stoff har intervjuet.
24. januar 2019

Jeg er programforpliktet til å si dette, men jeg tror Solskjær får tilbud om å fortsette som United-trener.

Finnmarxistene bryter ut

Aftenpostenjournalist og forfatter Ingeborg Senneset velger seg norsk samfunnslivs kanskje minst kontroversielle tema for å åpne Stoffs faste spalte om hva som vil skje det kommende året. Heldigvis følger hun det opp med en litt mer risikabel påstand om engelskmennene.

– Britene blir faktisk værende i EU i 2019.

Jusstudent, Røyst- og Klassekampenskribent og rabiat kommunist Tarjei Røsvoll er uenig.

– Storbritannia kommer til å forlate EU. I tillegg kommer Finnmark til bryte ut og bli en uavhengig sosialistisk stat. Eivind Trædal skriver tre bøker. Høyresiden fortsetter å være livredde for studenter. Studenter fortsetter å være en tafatt og uorganisert gjeng som ikke får til en dritt, sier Røsvoll.

Han legger til at vi kommer til å få enten en ny finanskrise i 2019 eller opptaktene til en.

Vekstratene faller

Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Sparebank 1 Markets, spår en mindre turbulent fremtid enn jusstudenten. Han har, for fjerde år på rad, sagt ja til å spå verdensøkonomien.

– Den gode vekstperioden går mot slutten. Det er sannsynlig at vekstratene vil falle til to prosent eller lavere over de to neste årene. Jeg tror det er mest sannsynlig at handelskonfliktene blir trappet ned. Jeg tror ikke risikoen for en ny finanskrise er så høy.

På oppfordring om mer konkrete spådommer, svarer Andreassen med drepende kritikk av denne spalten.

– Det er ikke noe interessant å få alle til å fylle ut hver sin tippekupong og så se hvem som traff best. Jeg vet at jeg ikke vet om det blir brexit, for eksempel. Jeg prøver å anslå sannsynlighetsfordelingen for de ulike alternativene.

Per nå anslår han at sannsynligheten for at britene blir værende har økt til rundt en tredjedel, og at en kompromissløsning er mer sannsynlig enn hard brexit. Vi venter i spenning på konfidensintervallet.

LES OGSÅ: Dette skjer i 2018 

Valg og konverteringer

En som imidlertid synes det er interessant å få alle til å fylle ut hver sin tippekupong og så se hvem som traff best er Morgenbladets Sigve Indregard, som er ansvarlig for deres årlige spåkulespalte. Han melder en mørk fremtid.

– Dette blir året for demokratikritikk. Tradisjonelle medier som Wall Street Journal og Klassekampen vil begynne å skrive om at den kinesiske samfunnsmodellen kanskje er å foretrekke.

På spørsmål om norsk politikk, spår Indregard regjeringstrøbbel.

– KrF går inn i regjering, men den flåten vil ha vann til langt over sperregrensen. Enten KrF eller FrP går ut av regjering etter valget.

Han tror at ingen partier egentlig kommer til å “vinne” kommunevalget i høst.

– De partiene som gjorde det bra i stortingsvalget, går litt tilbake, mens de som nå gjør det bedre enn stortingsvalget vil fortsatt gjøre det dårlig sammenlignet med forrige kommunevalg.

Viktigst av alt mener Indregard at 2019 blir året der Per Sandberg konverterer til islam.

Sebra, snekkerbukser og tiedye

Hva vil skje på motefronten? MinMoteleder Elise Alexandra Gulbrandsen spår mer mangfold i hudfarger og størrelser hos de store merkene, samt økt fokus på bærekraftig mote. Ikke særlig kontroversielt, kanskje (håper vi). I tillegg mener Gulbrandsen det er rom for nye dyremønstre på paletten.

– Etter at det har vært mye leopard i år, vil sebramønster komme sterkt inn i 2019. Jeg tror også vi vil se mer tiedye og andre 70-tallstrender mot sommeren. Og veskene vil bli større. Svære.

Gulbrandsen mener også at athleisure-trenden vil fases ut (endelig!). Workwear-trenden, derimot, bestående av snekkerbukser, store lommer, vide bukser og frakker, vil bli mer populær.

LES OGSÅ: Slik gikk det med ekspertenes spådommer for 2017

Blir ikke svensk regjering før neste advent

Lars Glomnes fra Aftenpostens podcast Aftenpodden har den fjerne hovedstad som utgangspunkt i sine spådommer når Stoff intervjuer ham i midten av desember.

– I 2019 vil det være uforholdsmessig mye prat om parkeringsregler i Oslo, Lan Marie Berg vil fortsette å være bilistenes hovedfiende og Sp vil snakke hver dag opp mot valget om den store, stygge makta i Oslo og hvordan resten av Norge skal opponere mot den. Og Listhaug vil drive valgkamp både for og mot regjeringen, sier Glomnes.

Han nevner også Sverige, og mener at de på et eller annet tidspunkt vil få en regjering, kanskje nærmere desember.

– Men hvem som skal være med i den er det hundre prosent umulig å spå, sier Glomnes.

Stoff kan melde at Sverige har fått en ny regjering per 21.januar.

Glomnes legger til noen saftige påstander om Norges it-couple Per Sandberg og Bahareh Letnes, blant annet at Letnes vil delta i et realityprogram og at Sandberg dessverre ikke vil bli rik av å selge vinterdekk til Iran.

Hans subjektivt sikreste spådom er at de begge vil bli spurt om å delta i Skal Vi Danse, noe Stoff dessverre ikke er i stand til å faktasjekke.

LES OGSÅ: Dette skjer i 2017

Ivanka får sparken

På spørsmål om hva slags spillopper som vil komme fra vår alles kjære dramaqueen i Washington det kommende året, svarer Glomnes at det vil være akkurat som før.

– Trump vil gjøre noe nytt og helt vanvittig hver uke som så er glemt igjen om ti minutter.

Kommentator i Dagbladet Marie Simonsen er ikke enig.

– Han kommer til å gå enda mer bananas enn det han har gjort hittil.

Likevel mener Simonsen at president Trump ikke vil stilles for riksrett, men at han like fullt vil få et enda vanskeligere år i 2019 med grundigere undersøkelser av ham og hans nærmeste, samt den påbegynte bølgen av folk som ikke vil jobbe for ham lenger.

– Og selv om han selv ikke stilles for retten, vil dette kanskje skje med familiemedlemmer eller firmaene hans, sier Simonsen.

Aftenpostens Ingeborg Senneset øker innsatsen:

– Ivanka Trump får sparken. Hun blir beskyldt for et eller annet, og selv om alle forventer at faren skal ta henne i forsvar, kaster han henne i stedet under bussen.

Senneset melder også at lille Marius kommer ut av skapet som ateist i 2019, hvilket vil skape bølger i kommentariatet, at Mads Hansen vinner Skal Vi Danse og at Putin investerer tungt i Facebook (eller det blir avslørt at han allerede har gjort det).

Solberg inn i historiebøkene

Som Aftenpoddens Lars Glomnes, nevner Dagbladets Marie Simonsen også nabolandets regjeringskrise, og spår at det vil komme en stor, svensk debatt om å få til et nytt parlamentarisk system for at ikke det samme skal skje igjen.

På hjemmebane melder hun at Solberg vil bli den største Høyrelederen noensinne når flertallsregjeringen er et faktum.

– Solberg vil gå oppover i statsministerrankingen som en av de virkelig store ved siden av Gerhardsen, Brundtland og Stoltenberg, sier Simonsen.

Hun legger til at FrP fortsatt vil sutre og bære seg i prosessen.

Da vet vi det.