Rikssynsernes 2018
Slik gikk det da Norges mest synlige eksperter skulle spå 2018.
6. februar 2019

2019 begynte med en mottakelse i Det hvite hus der Trump serverte fastfood-hamburgere, som han måtte betale for selv fordi han hadde stengt driften av de føderale myndighetene. Etterpå løy han om hvor mange hamburgere han serverte.

Det var en passende oppsummering av den bisarre, alternative virkeligheten vi har levd i i 2018. Og det er få lyspunkter. Trump ble selvfølgelig sittende, og republikanerne beholdt flertallet i senatet, slik USA-ekspert Hilmar Mjelde spådde. For 2019 spår vi at Trump kommer til å slippe unna med mord på åpen gate.

Stoff lærte at vi må skaffe oss nye musikkeksperter. 2018 ble ikke året der band og fysiske instrumenter kom på moten igjen, slik anmelderlegenden Engelen i BT meldte, snarere tvert imot. Cezinando rappet ikke et eneste vers, og Lilian Halima fikk ikke det store gjennombruddet sitt, slik Hilde Sandvik trodde. Vågard fikk teknisk sett rett i at Angelo Reira ble den største nye bergensrapperen, men det er litt som å si at Kim Jong-un hadde den beste hårsveisen i Nord-Korea.

LES MER: Dette var den beste musikken i 2018

Sandvik traff også blink med årets tryggeste spådom om at det ville bli jordskjelv i Tyrkia. 5.1 på richterskalaen og ingen omkomne er kanskje ikke så dramatisk, men hun sa ingenting om hvor kraftig det kom til å være. Hun hadde også rett i at Sverigedemokratene kom til å gjøre et bra valg, selv om noe annet dessverre hadde vært langt mer oppsiktsvekkende.

Maren Fuchsia Celius-Blix fikk rett i at en statsråd måtte gå av, men hvem hadde trodd at det skulle ble selveste ekskluderingsministeren Sylvi Listhaug? Og ikke bare det, vi fikk le av at hun prøvde å fremstille det som en frivillig beslutning. Det veier nesten opp for at Hege Storhaug og Human Rights Service fikk 1.4 millioner i statsstøtte.

MinMote-redaktør Elise Gulbrandsen hadde som vanlig sjekket hva som var kult i utlandet i 2017, og spådde perfekt om det norske motebildet i 2018. Det ingen spådde var at alle landets aviser skulle ta i bruk tulleordet “influenser”. Eller at hele den norske offentligheten skulle gå amok over noen ukontroversielle setninger i et leksikon.

Vi håper folk tar seg sammen i 2019. Men vi tør ikke spå det.

LES MER: Dette skjer i 2019 

Skala: 1-5 hvor 1 er skivebom og 5 er fulltreffer

 


Sverigedemokratene vil gjøre et brakvalg.

– Hilde Sandvik

 


Lillian Halima blir popstjerne.
– Hilde Sandvik

 


Thorbjørn Jagland kommer til å si noe velmenende, men uforståelig, og bli kritisert for engelsken sin.
– Hilde Sandvik

 


Det vil komme et kraftig kyberangrep mot USA.
– Hilde Sandvik

 


Det blir jordskjelv i Tyrkia eller vulkanutbrudd på Island.
– Hilde Sandvik

 


En statsråd må gå, men det vil bli fremstilt som en frivillig beslutning.
– Maren Fuchsia Celius-Blix

 


Politikken vil bli ytterligere forbrunet, godt hjulpet av liberalister.
– Maren Fuchsia Celius-Blix

 


Verdensøkonomien vil starte bra, men konjekturen vil «modnes» og muligens nå toppen.
– Harald Magnus Andreassen
Vurdering: for tidlig å si


Trump blir sittende.
– Hilmar Mjelde

 

Republikanerne mister noen kongresseter i mellomvalget, men beholder flertallet.
– Hilmar Mjelde

 

 


Den største politiske saken i USA blir skattereform.
– Hilmar Mjelde

 


Knallrøde plagg fortsetter å være gjeldende.
– Elise Alexandra Gulbrandsen

 


Neste sommer vil vi se bluss fra 80-tallet, med blomstermønstre og definerte skuldre.
– Elise Alexandra Gulbrandsen

 


Sneakersene blir større og klumpete.
– Elise Alexandra Gulbrandsen

 


Band og elektrisk gitar kommer skikkelig på moten igjen.
– Einar «Engelen» Engelstad

 


Angelo Reira blir den største nye bergensrapperen.
– Vågard Unstad

 


Cezinando begynner å rappe igjen.
– Vågard Unstad

 


Automatiske drapsdroner kommer til å bli tatt i bruk.
– Vågard Unstad

 


Oljeprisen vil stige og nå 65 dollar fatet ved utgangen av året.
– Thina Saltvedt

 

LES MER: Dette var spådommene for 2018