Matquiz
Italienerne har verdens beste kjøkken. Men de verner også om tradisjonelle oppskrifter slik islendingene verner om språket. Er det en tradisjon du bidrar til å bevare eller ødelegge?
17. februar 2019
 1. Bacon, parmesan, erter, fløte og hvitløk – hvilken av disse ingrediensene finner du ikke i en tradisjonell spaghetti alla carbonara?
 2. Hva er den korrekte oppskriften?
 3. Hva er egentlig guanciale?
 4. Hvorfor er det viktig å bruke akkurat guanciale og pecorino romano?
 5. Hvordan koker man pasta?
 6. Så jeg skal koke til pastaen er al dente? ;)
 7. Jeg har visst mye å lære. Har du noen flere gode pastakoketips?
 8. Wow! Jeg er mest glad i spaghetti bolognese, bør jeg ta meg sammen?
 9. Fortell, fortell, hvordan kan jeg lage denne myteomspunne sausen?
 10. Hvordan skal jeg servere sausen?
 11. Men har du ikke glemt hakkede tomater, hvitløk og ferske urter?
 12. Du spesifiserte ikke hvilket kjøtt jeg skal bruke, kan jeg bruke kjøttdeig?
 13. Jeg er vegetarianer, kan jeg bruke …

Fasit:

1. Lurespørsmål! Ingen av disse ingrediensene er riktige. 2. Stek guanciale i sitt eget fett. Bland egg, revet pecorino-ost og kvernet pepper. Kok spaghetti. Hell av vannet og rør sausen inn i pastaen sammen med guancialen. Sausen skal varmes, men helst ikke koagulere. Kan pyntes med ekstra ost og pepper. Hvis du vil være fancy, kan du servere med en hel eggeplomme i midten av tallerkenen. 3. Et kjøttprodukt laget av spekede svinekjever. Det er ikke røkt, og satt inn med kryddere og urter før det tørkes. 4. Fordi carbonara stammer fra Roma, og italienere er veldig opptatt av lokale råvarer. 5. Ha pastaen i mye fosskokende, godt saltet vann. Hell av vannet når pastaen er litt underkokt. Ha pastaen i sausen og la den koke ferdig. 6. NEI! Al dente, altså at pastaen har litt tyggemotstand, skal være sluttresultatet. Siden du koker pastaen ferdig i sausen, må du helle av vannet et par minutter før den er al dente. 7. Ja, ta vare på litt av pastavannet og ha det i sausen sammen med pastaen. Pastavannet inneholder stivelse som emulsifiserer sausen. Resultatet er en tykkere saus som henger mer sammen. 8. Definitivt. For det første er e-en på slutten av bolognese selvfølgelig ikke stum, siden dette er italiensk og ikke fransk. For det andre er retten en karikatur av den enormt mye bedre retten pasta al ragù alla bolognese, altså pasta med kjøttsaus fra Bologna. 9. Det er ikke så vanskelig, men det tar ganske lang tid. Start med å steke en soffritto, en finhakket blanding av løk, selleri og gulrot, på lav varme. Tilsett kjøtt. Når kjøttet har fått litt farge, tilsett en blanding av kjøttkraft, hvitvin, melk og litt tomatpuré. Kok under lokk på lav varme i fire timer eller mer, la gjerne sausen stå i kjøleskap over natten. 10. Det tradisjonelle valget er fersk tagliatelle, men andre typer som for eksempel fettucine og penne kan også brukes. Ikke bruk spaghetti. Som vanlig vil du la pastaen koke ferdig i sausen sammen med litt av pastavannet. Dropp ost. 11. Nei, ragù alla bolognese er en kraftig og minimalistisk kjøttsaus uten noe metaforisk eller bokstavelig dill som tar oppmerksomheten vekk fra kjøttsmaken. 12. NEI! Bruk hele kjøttstykker, som du kutter i små terninger. Det finnes ingen standard, men en blanding av storfe og svin, med noe speket kjøtt, er vanlig. Velg det du har lyst på, så lenge du ikke har lyst på kjøttdeig. 13. URGH NEI, lag noe annet!