Kollektivet
18. februar 2019

Man forbinder gjerne kollektivet med en sparsommelig boform, særlig utbredt blant studenter og unge. Skitne kjøkken, små soverom og sene netter. Tross dette ser man en økende interesse for kollektivet ikke bare som boligformat, men også i overført form i arbeidslivet. Kollektivet kan ivareta en rekke sosiale, økonomiske, samfunnsmessig og praktise funksjoner. Når et av hovedmålene for boligutvikling i Bergen er å bo tett, er kollektivet en aktuell modell for boligproduksjonen i framtida. Så dersom du tenkte kollektivlivet var over sammen med masteren, kan jeg ikke annet enn å si meg uenig. Kollektivet med vil riktignok ikles andre aspekter enn nudler og seidel med tiden, men konseptet består. Her er et knippe av byens bokollektiv.

Kollektiv 01, Husbåt

Beboere: Khalid (20) er student ved Handelshøyskolen BI, Nils (52) er pensjonert lydtekniker og Mike (40) jobber som kokk. Sammen bor de under dekk i en 75 år gammel tysk tankbåt som ligger til kai ved Damsgårdsveien. Underetasjen rommer fire lugarer. Guttene venter på at fjerdemann, Santiago (42), skal returnere fra en sykkeltur i Sibir. De har leid her siden august i fjor.

Deler: Bysse, dusj i stål, bad, stue med fire sofaer og to kjøleskap, dekk.

Deler ikke: Lugarene.

Fordel(er): Plassering, pris og opplevelse.

Ulempe(r): Varmepumpen er utslitt, og når stormen kommer fra fjorden kan det vugge godt, sier Nils. Det er ingen vinduer, bare små sirkulære kuøyer, da kollektivet ligger halvveis under vann.

Kollektiv 02, Søskenbo

Beboere: Paul (24) studerer arkitektur og Augustina (21) studerer ved Handelshøyskolen BI. De bor i en leilighet i Johannes Bruns gate. Her har søsknene leid siden november 2017.

Deler: Alt i stuen er allemannseie.

Deler ikke: Sko og venner.

Fordel(er): Det er fint å være over gaten og ikke i den, sier Augustina om leiligheten i fjerde etasje. Søsknene har bodd sammen siden de flyttet ut fra familiens hjem på Voss. Det fungerer godt, sier Paul.

Ulempe(r): Åpningsfunksjonen til ytterdøren fungerer ikke. Det er godt og vel 80 trappetrinn fra første etasje og opp. Soveromsdøren til Paul falt av hengslene sist uke.

Kollektiv 03, Skuteviksbod

Beboere: Malin (21) studerer biologi, Martin (22) studerer arkitektur, Ola (22) og Erlend (21) studerer jus og Ida (25) studerer folkehelse. Alle bor de i en av skuteviksbodene langs Sjøgaten. De har leid her siden august 2017.

Deler: Gjengen kjøper ofte felles mat for hele uken på mandager, og lager i gjennomsnitt fire middager sammen hver uke.

Deler ikke: Rommene er private. Badene er kjønnsfordelt, med ett jentebad og ett guttebad.

Fordel(er): Hele bygget deler en kai på vestsiden av huset. Ett av vinduene mot fjorden strekker seg fra gulv til tak. Før det ble satt opp rekkverk her, sprang de fra gangen gjennom kjøkkenet, og kunne stupe ut i vannet fra fjerde etasje.

Ulempe(r): Tørkestativene tar opp store deler av fellesarealet. Det er ingen taklamper i fellesrommene. Kjøkkenet er ikke beregnet for fem personer, noe som må bøtes på ved å lage fellesmiddager.

Kollektiv 04, Alrek

Beboere: Alvar (23, norsk) studerer arkitektur, Helene (29, norsk) studerer Global Development, Sergiy (21, ukrainsk), Niklas (27, svensk) og Paula (26, portugisisk) studerer økonomi og administrasjon, Arthur (20, fransk) studerer Social Sciences, og Mohammad (30, syrisk) studerer petroleumsteknologi. Sammen har de leid i Alrek studenthus ved Haukeland siden august 2016/2018.

Deler: Kjøkken, toalett og dusj, sauna, klubb-Alrek, fellesrom med ping-pong bord og en lesesal i kjelleren.

Deler ikke: Private rom og egne hyller på kjøkkenet.

Fordel(er): Det er en billig boplass og strømregningen er alltid flat. Beboerne består som regel av en svært mangfoldig gruppe mennesker. Særlig internasjonale studenter.

Ulempe(r): Det har vært en del tyveri på kjøkkenene, da ytterdøren ofte står åpen. Stedet har kraftige institusjonsvibber, og består av lange ganger med direkte tilgang til private rom og kjøkken. Ventilasjonen er så som så, og hver etasje preges av sin egen lukt. Det er hyppig utskifting av beboerne, siden mange bor der under utveksling. Man betaler 10 kroner for å vaske klær, og 15 kroner for å tørke dem.

Kollektiv 05, Blomehagen

Beboere: Birgitte (27) jobber som visual merchandiser for Ikea, Carolina (26) studerer radiografi, Karl (26) studerer fysikk, Sven (29) studerer matematikk og Anders (31) studerer biomedisin. Sammen bor de i en leilighet i Olaf Ryes vei. Første innflytter var høsten 2011, deretter flyttet resten inn de senere årene.

Deler: På søndager ser kollektivet på Blue Planet II og Planet Earth II. Sporadisk sykler de på tur til Loddefjord før skolen. Om sommeren bader de ofte, gjerne i lesepausene. Dagen derpå deler de lidelse.

Deler ikke: Mat.

Fordel(er): Leiligheten ligger nær botanisk hage og svømmehallen. Store deler av leilighetsarealet er forbeholdt fellesrommene, med separat kjøkken og en stor stue. Det er lav terskel for å henge sammen, sier Birgitte. Man blir tvunget til å være sosial, sier Karl.

Ulempe(r): Alt man eier må oppbevares på soverommene, da det ikke er mye lagringsplass i leiligheten. Det er kaldt og lytt mellom veggene. Man trenger en tang for å skru på mikrobølgeovnen.