Din guide til Arabisk filmfest 2019
Bergens filmpublikum kan denne helgen reise til en arabisk filmverden og oppleve dokumentarer og drama om liv ganske forskjellige fra våre.
28. mars 2019

Det er i år duket for en ny oppsetning av Arabisk filmfest. Dette er en festival som legger fokuset på filmer, regissører og filmkultur fra de arabiske landene. Målet med festivalen er å vise en annen side i filmverdenen, og utvide horisonten til det nordiske publikummet. Det er i år satt opp seks filmer, men her er de fire vi i Stoff gleder oss mest til.

Sofia (drama)
Fredag 29.03
Lovene for barn utenfor ekteskap i Marokko er veldig strenge, og vil bli straffet med fengsel. Dette gjør situasjonen til Sofia komplisert. Hun er singel og gravid. Vi møter Sofia når hun skal føde. Hun må da finne et sykehus som vil hjelpe henne med å føde barnet, noe som blir vanskelig da de alle trenger papirer på at barnet har en far. De klarer til slutt å finne en lege som vil gjøre fødselen bak lukkede dører. Det blir ekstra vanskelig når Sofia skal finne barnefaren, og få ham til å ta ansvar for barnet med henne. Dette er regissør Meryem Benm’Barek-Aloïsis langfilmdebut.

Foto: Son Doan, Sofia

 

Isis, Tomorrow: The Lost Souls of Mosul (dokumentar)
Lørdag 30.03
Etter Mosul ble frigjort fra IS-kontroll var byen i ruiner, og innbyggerne med den. Denne dokumentaren tar for seg hvordan de unge overlevende i Mosul er blitt indoktrinert til å fortsette kampen for IS når de blir eldre. Gjennom intervjuer får vi møte barn og unge som forteller om hatet som ligger mellom innbyggerne i Mosul, og hvordan dette skal bidra til å gjenoppbygge kalifatet. Den forteller om det farligste våpenet i verden: barna våre. Dokumentaren er laget av Francesca Mannocchi og Alessio Romenzi.

Foto: Isis, Tomorrow: The Lost Souls of Mosul

 

We Are Not Princesses (dokumentar)
Lørdag 30.03
Når en gruppe syriske flyktninger går sammen om å sette opp den greske tragedien Antigone får de en mulighet til å reflektere over eget liv og historie. Denne dokumentaren tar for seg flyktningene og tiden gjennom dette prosjektet. Vi blir kjent med deres historier, og hvordan det kan stå i parallell til Oidipus’ datter Antigone. Dette er en veldig original og hjerteskjærende måte å vise livene til flyktninger, og hva de har måttet gå gjennom. Dokumentaren er laget av Bridgette Auger og Itab Azzam.

Foto: Bridgette Auger, We Are Not Princesses

 

Yomeddine (drama)
Lørdag 30.03
Egyptiske Beshay ble i ung alder lagt inn i en koloni for spedalske av sin far, og hans liv har blitt preget av dette siden. Vi møter ham som voksen etter at hans psykisk syke kone dør. Han vil da dra hjem til sitt fødested Qena sammen med sin foreldreløse venn Obama. Sammen går de ut på en reise på leting etter et bedre liv, noe som ikke blir lett når de møter på fordommer hvor enn de går. Mens denne filmen viser flere av de tunge sidene ved Egypt forteller den det også med litt humor, da denne merkelige duoen blir bedre og bedre kjent med hverandre. Dette er regidebuten til A.B. Shawky. Vi gleder oss!

Foto: A.B. Shawky, Yomeddine

LES OGSÅ: Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre.