Blåskjell på budsjett
Bien-mogul Gard Haugland vil bidra til å gjøre festmat og kulinariske opplevelser oppnåelig også for studentkjøkkenet, og har (bokstavelig talt) gitt oss oppskriften på hvordan.
29. mars 2019

Jeg er ingen feinschmecker, men håper og vil at livet skal være mer enn bønner og tunfisk. I en ellers asketisk og måteholden studenttilværelse, trengs noen hedonistiske innslag, gjerne rundt ukeslutt. Men når bøkene lukkes en siste gang før helg, og kjøleskapet, lommeboken og hodet er blåst: hva og hvordan? Gard Haugland forteller deg hva han ville spist som student på en fredagskveld. Og mer.

Nyåpnet i Kjøttbasaren
Haugland har eierskap i både Bien og Legal. For to knappe måneder siden åpnet han, mangeårig kompanjong Petter Lidal og to andre den fjerde Bien-restauranten, Bien Basar.

På menyen finner du «norsk mat servert på en spansk måte». Du kan samle en gjeng, ta deg et glass og dele flere retter. Eventuelt velge to-tre retter og få et fullverdig måltid. Både besøkstall og restaurantanmeldelser vitner om at Bien Basar er en verdig innflytter i lokalene til gamle kjøtthandler Rivelsrud.

– Vi har aldri fått så gode tilbakemeldinger før. Jeg tror det skyldes maten, atmosfæren, rommet og interiøret. I tillegg har vi mer erfaring nå.

Tenk på porsjonsprisen
Et kjennetegn ved både Gard Haugland og Biens matfilosofi er fokuset på råvarer av høy kvalitet. Selv om man er student, trenger man ikke spise det Haugland kaller «drit» – industrielt produsert mat, som Grandiosa og Fjordland til henholdsvis rundt 50 og 70 kroner.

Et generelt tips til studenter som lager mat på budsjett er å bli mer bevisst på pris per porsjon.

– For 90 kroner per kuvert kan du spise nesten hva som helst. Svin er latterlig billig, svinekoteletter får du for nesten 40 kroner kiloen. De kan man gjøre mye med, som å lage schnitzel. God kylling er også relativt rimelig. Du kan til og med spise et biffmåltid med en enkel salat til rundt 90 kroner porsjonen.

Haugland synes likevel ikke man trenger å spise så mye oksekjøtt, og er mer opptatt av sjømat. Og da er det ikke oppdrettslaks som gjelder, han er nemlig generelt tilhenger av å velge det som er vilt fremfor det som er industrielt.

– Avhengig av sesong kan du få god sjømat til litt over 100 kroner kiloen, som lyr, hyse, sei og makrell. Og ikke minst blåskjell.

LES OGSÅ: Analog kjærleik

Å glede andre er å glede seg selv
Gard Haugland er utdannet siviløkonom fra NHH. Men til tross for at han på papiret er blåruss, mener han selv at han aldri helt fikk det stereotypiske tankesettet.

– Noen tenker først på lønnsomhet. Som for alle Bien-restaurantene er nøkkelen bak Bien Basar magefølelse. Jeg blir rett og slett fornærmet og lei meg hvis folk oppfatter meg som en rå, kynisk kapitalist.

Haugland har vært glad i matlaging helt siden han var barn, og lot seg tidlig begeistre av store middagsbesøk hos mormor og grandtanter. Selv om han hadde en flørt med nudler og ketsjup under studietiden, satt han pris på å invitere venner og servere ordentlig mat. Det gjør han fortsatt.

– Jeg endte som restauranteier først og fremst fordi jeg kom inn i serveringsbransjen. Og ble der. Nå vil jeg bare gjøre det beste ut av det og ha det bra. Jeg liker å ha det gøy, liker å være på fest og liker å lage fest for å glede andre. Det er litt det dette handler om.

Oppfordrer til blåskjellslang
Gard Haugland trives ute i naturen og har plukket mye skjell selv. Han erkjenner at østers kanskje er det kuleste. Samtidig peker han på tradisjonene knyttet til blåskjell, som har blitt servert i hundrevis av år i middelhavslandene.

Retten Haugland vil dele med oss studenter er blåskjell med chorizo. Det er noe han selv kunne spist på en hvilken som helst fredagskveld, men ideelt ville han servert dette til 30 gjester på hytten. Blåskjell kan tilberedes på flere måter avhengig av smaken du ønsker. En enkel, billig og mye brukt versjon er å koke dem i hvitvin og hvitløk. Følger du Gard  Hauglands oppskrift, gir chorizoen skjellene et tydelig spansk preg.

– Blåskjell vokser naturlig langs kysten utenfor Bergen. Hvis du først sjekker Matilsynets blåskjellvarsel kan du plukke flere hundretalls, helt gratis. Og så kan du kjøpe inn brød og aioli og spandere middag på folk. Og det er kult, veldig kult. Uansett om du plukker selv eller kjøper i butikken, er blåskjell en billig råvare. Retten gir en råkostpris på rundt 60 kroner per kuvert. Serveres med øl, hvitvin eller eplejuice.

OPPSKRIFT
Blåskjell med chorizo

1 middagsporsjon:

1/2 nett blåskjell (ca. 500 g)
25 g chorizo
1 stk sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 ts hele korianderfrø
1 ts hele fennikelfrø
1 knivsodd safran (valgfritt)
1/2 ts røkt paprika
1 stk laurbær
1 ss tomatpuré
1/2 dl hvitvin/eplesider
1/2 boks hakkede tomater
Smak til med cayennepepper, sukker og salt
Brød og aioli

Vask blåskjellene. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg. Kutt chorizo i små terninger, surr i stekepanne, og sett til siden.

Stek sjalott, hvitløk og krydder, ha i tomatpuré og surr et par minutter til. Tilsett deretter hvitvin og hakkede tomater. Kok sausen i 10–15 min og smak til med salt og ørlite sukker.
Kjør sausen glatt med stavmikser.

Ha blåskjell og chorizo i sausen. Blåskjellene er klare når de åpner seg (ca. 3–4 min). Ha gjerne urter på toppen, for eksempel koriander. Server med brød og aioli.

LES OGSÅ: Harmonisk protest fra Dumpster Divas