Harmonisk protest
Den nye singelen lukter av saltvann og kjærlighet. Stoff møtte Dumpster Divas til en times miljøprat full av følelser, latter og optimistisk pessimisme.
29. mars 2019

I hvert sitt bærenett har Trine Duesund Urne og Helle Karlsdottir med seg håndklær og badetøy. De har nemlig planer om å hoppe i havet foran kameraet etter intervjuet. I det en ny regnskur bøtter ned vaskes muligheten til mars-bading bort, og vi rømmer inn til sentrum for å finne en åpen kafé og varm kaffe.

Dumpster Divas har holdt sammen som musikere og dumpstrere siden desember 2015, og har siden spilt en rekke konserter på Voss, i Bergen og rundt om i Norge. Fredag 22. mars slapp de folk-pop-singelen Take Me Back To The Sea.

– Havet er mektig, og det setter oss på plass.

– Det er en låt om å lengte etter havet – den salte lukten og følelsen av åpenhet og frihet.
Når dagene kommer hvor livet er ekstra tungt, så kan jeg bare begrave meg i bunnen av havet og få litt perspektiv, forteller Helle, som er låtskriver av singelen.

Det høres ut som havet kan gi dere en slags ro og trygghet, men hva kan havet gi på en stormfull dag?

– Det er fint å bare stå der og ta imot høye bølger, få det rett i fleisen. Havet er mektig, og det setter oss på plass. Vi er jo veldig små, og alle disse problemene vi har i et vanlig liv spiller egentlig ingen rolle i den store sammenhengen.

Dette bringer oss inn på duoens tydelige visjon. De ønsker å vekke noe i folk, skape debatt og engasjement. «Fight For The Forest» er en annen låt med et treffende miljøbudskap. Den handler om en orangutang som lider en tragisk død når menneskene brenner ned skogen og hjemmet hans.

– Mange beskriver musikken vår og det vi gjør på scenen som noe skjørt og voldsomt, et bredt spekter av følelser. Vi er så opprørte at vi nesten gråter av sinne.

Det er stor enighet om at politikere og folk i maktposisjoner må begynne å ta grep. Er det dette dere protesterer for?

– Ja, men det handler også mye om hver enkelt av oss sitt ansvar. Vi sitter med vanvittig mye makt som forbrukere, spesielt med tanke på hva vi velger å bruke pengene våre på. Det store engasjement rundt palmeoljen er et godt eksempel. Veldig mange produsenter kuttet palmeoljen fordi folk ikke ville kjøpe produktene deres.

Skolestreiken som har foregått de siste ukene er også noe Dumpster Divas løfter opp som eksempel på verdien av den enkeltes engasjement. 14. mars spilte de for alle som var med på klimademonstrasjonen. De blir rørt til tårer og latter bare av å snakke om det.

– Det var helt fantastisk å være med på! De unge har skjønt at «Jeg teller. Hvis jeg stiller opp og streiker, så kommer alle sammen», og på den måten kan de være de viktigste politikerne.

Dumpster Divas nevner flere frivillige spilleoppdrag for organisasjoner som ønsker underholdning med mening, noe de har hatt stor glede av. Til høsten trenger de likevel tilskudd til aktivismen sin. De skal nemlig lage en protestplate med 10 låter, der miljø og menneskerettigheter er sentrale tema.

– Albumet vi jobber med til høsten er en protest mot det vi ser på som urettferdig, og for det vi mener er rett. Det blir et album som gjør vår stemme sterkere og vi kan nå ut til så mange flere. Budskapet kan bli lettere å forstå med toner til.

Hvem ønsker dere å nå fram til?

– Målgruppa er alt fra null til hundre og fire! Og så har vi mange fans på femti pluss. Jeg tror det er mamma som rekrutterer, spøker Trine.

Selv står Helle og Trine for en egenandel på 60 000 kr til høstens prosjekt. På nettsiden Spleis.no har de startet en innsamlingsaksjon for å samle inn nok penger til å realisere drømmen om protestplate. Her kan du blant annet få «En kaffe eller te med miljøprat til» for 150 kr eller en «Intimkonsert på valgfritt sted i Bergen eller på Voss» for 6000 kr.

Hvis dere skal velge mellom å drive med musikk uten mening eller fremme mening uten musikk, hva hadde dere valgt?

– Åh, det var vanskelig. Altså, vi klarer ikke å leve uten musikk. Men hvis vi får høre på musikk, og synge i dusjen, da hadde vi definitivt gått for mening uten musikk.

Selv uten et iskaldt bad hersker det ingen tvil om at Dumpster Divas eier et varmt og ærlig engasjement for musikk, natur og mennesker, som er vanskelig å ikke bli smittet av. Om du vil la dem ta deg med til havet, bør du sjekke ut den nye singelen mens den ennå er fersk.