Bak fasaden
Hvordan gi illusjonen av et ekstravagant liv på Instagram med bare brødsmuler i lommeboken.
1. april 2019

Jeg må ærlig innrømme at jeg elsker influensere. Dessverre er deres livsstil forbeholdt de få, de som har mer enn stipendet til å fylle lommeboken. Eliten. Selv om deres situasjon er ulik min egen har jeg tydeligvis latt meg inspirere. Jeg har rett og slett blitt influenset. Etter en grundig kikk i speilet kan jeg presentere mine funn. Vil du vite hvordan jeg får både venner og fiender til å tro at jeg har det bedre enn det som sant er? Hør her!


Mitt beste tips for en luksuriøs frokost er å lage den helt selv. Med hjemmelagde rundstykker og granola fremstår jeg som et godt husmoremnes som stiller venner med brødskiver i dårlig lys. En enslig, velplassert agurkskive er alt jeg trenger for å vise at både estetisk sans og helsefokus er på plass. Sannheten er at jeg kun baker rundstykker fordi det er det billigste alternativet. Det vet ikke de, og det er i grunn det viktigste. Husk også å dandere det hele på en pen fjøl, ellers blir det bare stusselig.

Nytt stipend betyr nytt kafébesøk! Jeg tropper opp i fotovennlig dagslys for å dokumentere mitt perfekt kvadratiske stykke napoleonskake på Lie Nielsen. Vinkel, filter, beskjeden bildetekst – publiser! Ingen trenger å vite at jeg delte kaken med en venninne. Hva er vel bedre enn Vipps? Visst kan du se min siste transaksjon i nettbanken, men ellers etterlater jeg ingen spor.

Når en innbilt kleskrise rammer meg, eller jeg blir hodestups forelsket i et klesplagg, drar jeg på Fretex-safari. Det holder meg unna luksusfellen, og overpriset vintage. Lagunen og Åsane har i motsetning til sentrumskjernen et utvalg som ikke allerede er ribbet av hipstere som har helt lik stil som meg/deg/resten.


Tilbud skal ikke kimses av! Studentens, og dermed også min, beste venn er 2 for 1-tilbudet på apoteket, som betyr at jeg kan kjøpe fransk håndkrem hvis merkenavn ikke kan uttales, til halv pris. 1 for ½ hadde så klart vært det aller beste, men hvis jeg allierer meg med en venn, gir tilbudet faktisk gevinst!

Det triste vinterværet hjelper ikke akkurat på gløden. Huden er uttørket og fargen har ikke vært der siden siste soldag i august. Fortvil ikke! Instagram-sponsede helseeksperter har løsningen. Av de har jeg lært at jeg kan lage min egen ansiktsmaske av havregryn og honning, eller hva med en skrubb av kokosolje og kaffegrut eller avokado og acai? Det er grisete og ser ikke pent ut, men førstnevnte etterlater ansiktet ditt med en mild honningduft. Hva er vel bedre?

Min filosofi er å aldri gå ut uten et gjennomført antrekk. Selv svett og stinkende etter trening finner du oss trendsettere i kåpe eller blazer. Jeg minnes MinMotes Trendguide som prøvde å gjøre treningstights trendy. Det funket dessverre dårlig. Knips i stedet bildet fra livet og opp, hettegenser er jo fortsatt kult (så lenge den er knyttet i halsen) og kameraet lukter ingenting.

Når jeg vil ta det perfekte instagram-bildet, men mangler en fin bakgrunn, er inngangen til Høyer stedet å gå. Her finner jeg heldekkende vegger i hvit marmor, og kan posere i en hel halvtime før personalet ber meg dra.

 

Når pengene (faktisk) tar helt slutt:


På tide å reise hjem til far og mor og gripe muligheten til å plukke i kjøkkenskapene deres! Jeg kan ikke huske sist jeg brukte egne penger på ost, som betyr mer penger til delte kakestykker. Prioriteringer.

Du er ditt eget fremkomstmiddel! Jeg reiser ikke kollektivt, men går heller overalt. For om jeg saumfarer ethvert smau som Bergen har så mange av, jo flere er mulighetene til blinkskudd av pittoreske vinduer og fotogene katter. Hvem liker vel ikke søte kattebilder?

De fantastiske Fretex-skattene kan selges videre på Tise. Jeg sjekker hva lignende plagg ligger ute for. Kanskje kan jeg kan få en beskjeden profitt? Plagget bør merkes «fremstår som ny» og #vintage unngå «brukt»-betegnelsen, og prisen kan dobles!

Frokoster og åpninger er den hellige gral for den blakke instagrambruker. Dette gir illusjonen av både engasjement og popularitet, men viktigst gir det tilgang til gratis mat. Jeg og en venninne spiste gratis frokost på Godt Brød for noen måneder siden. Kaffe, juice og påsmurt. Her får du også et gratis instagrambilde med på kjøpet. Man må bare melde seg på fire uker i forveien, ta bussen til Lagunen klokken seks om morgenen og selge sjelen sin!

Når alle tips er benyttet, kontoen er tom, kreativiteten er vridd som en klut, alle filtre er oppbrukt og jeg likevel ikke føler livet fremstår perfekt nok på Instagram, gir jeg ikke opp. Dette er den gyldne muligheten til å ta bilde av et regntungt vindu og en kopp te, og brette ut om at presset er for stort, samt at det er usunt å sammenligne seg med andre. For alle har jo vanskelige tider, økonomisk og psykisk, meg selv inkludert. Jeg håper jeg har blitt et selvoppofrende forbilde og inspirert til åpenhet rundt psykisk helse. Klapper meg selv på skulderen etter ny likesrekord.