Brizen på øl og yoga
Kombinasjonen skulle vise seg å bli en brisen, beroligende og noe hektisk rundtur.
7. april 2019

Helgen 5. – 6. april. Som vanlig er det mye å velge i av konserter, åpninger og festligheter, men det er spesielt to arrangementer som har fanget oppmerksomheten min. På et luksuriøst hotell på Vågsallmenningen får jeg med meg Zen in the City Festival, en yogafestival «for deg som ønsker å finne mer ro og trivsel i hverdagen». Og samme helg foregår også Bergen Craft Beer Festival på Verftet, den eneste norske ølfestivalen der du kan drikke ubegrenset på inngangsbilletten. Stoff utforsker to vidt forskjellige festivaler på én og samme helg.

Tim Van der Vliet.

Pust for livet!
Første foredrag holdes av Tim van der Vliet. Etter mange år med en stressende jobbhverdag i finansindustrien, bestemte han seg for å snu om på livet. Nå reiser han rundt og deler sine triks for hvordan man kan gjøre hverdagen bedre for kropp og sinn. Van der Vliet presenterer en rekke pusteteknikker med lange og dype pust, som skal skape en varm energi i kroppen. Det er en liten fare for å besvime, men i etterkant er du sikret en styrke som på magisk vis får deg til å holde ut dagen. Søk opp Tim van der Vliets egen youtube-kanal, og test selv! Dom: 9/10.

Retox for nyrene
Van der Vliet byr også på en innføring i paradoksalfilosofi. «Detox is good, but retox isn’t always bad!», mener den krøllete nederlenderen. Med andre ord skal du holde deg sunn og frisk, men blir dietten for streng og bakteriefobien for intens kan du ende opp med å bli syk. Jeg tolker dette som at det skal være greit å ta en fyllekule i blant. Det kommer godt med for samvittigheten og nyrene før kveldens ølsafari. Dom: 9/10.

Bringebærmilkshake og Ødipus
På Bergen Craft Beer Fest møter jeg 30 internasjonale bryggerier, hvert bryggeri med to øltyper på menyen. Til tross for det store internasjonale tilbudet går jeg rett til 7 Fjell Bryggeri som kan tilby Raspberry Milkshake, spesielt brygget for festivalen: En søt og fruktig surøl. Den minner faktisk mer om milkshake enn øl, og er absolutt verdt en god slurk om du er av den liberale sorten. Dom: 6/10.

Nederlandske Oedipus gir meg den eksotiske ølen Thai Thai, en trippel abbey utenom det vanlige: Sterk og krydret, med smak av sitrongress, galangalrot, koriander, appelsinskall og chilli. Den tar meg med til sørligere strøk, eventuelt et tilfeldig nach med vilkårlig utvalg av krydrede beruselser. Absolutt en favoritt. Dom: 8/10.

Gongbad med Kundalini Yoga
Jeg må løpe fra ølsmakingen for å rekke det siste kvarteret av Kundalini Yoga sin gongseremoni. På liggeunderlag, inntullet i tepper, ligger folk strødd på gulvet og suger til seg de dype gonglydene fra tre hvitkledde guruer. Jeg kjenner pulsen synke og roen bre seg som bølger gjennom kroppen. Brisen på sur og krydret øl, begynner jeg å undre over hvorfor ikke flere benytter fredagskvelden sin til helende vibrasjonslyder. Dom: 10/10!

Stout, tiramisu og hallingkast
Tilbake på ølfestivalen prøver jeg meg på noen øl av den sterkere typen stout. Brouwerij De Moersleutel sin Motorolie 10 er en helt spesiell versjon en russisk imperial stout. Lukter som harsk rødvin, smaker som gammal karsk. Dom: 1/10.

En stout som skal ha ros er Tiramisù Imperial Stout fra italienske Birrificio Lambrate: Produsert med muscovadosukker, laktose, kakao, kaffe og vaniljesmak. Tung og søt dessertøl med kaffesmak på høyde med Bergen Kaffebrenneri. Dom: 7/10.
Bak tappene møter jeg spanske Laro Gonzalez som jobber frivillig på festivalen. På spørsmål om hans favoritt, gliser han og tipser om britiske Anspach & Hobday’s Norwegian Wood, som blir kveldens siste glass for min del. Patriotisk og lett påvirkelig som jeg er, faller jeg pladask for denne friske surølen som smaker av hallingkast og sjøsprøyt. Dom: 10/10.

Laro Gonzalez smiler fra øre til øre.

Kontroversiell yoga
Tilbake på yogamatten. Etter noen innledende, normale yogaøvelser begynner vi sakte men sikkert å bevege mer flytende på armer og ben. Så går det over i en dans av vrikkende hofter til funky toner mens vi klapper. I neste låt har vi beveget oss ned på gulvet og kryper rundt, strekker oss, klatrer opp med bena mot veggen. Vi er ikke lenger stive og kleine bymennesker, men krypdyr, eller kanskje fordomsfrie barn. Vi er i kontakt med naturen i oss selv. Vi er Zen in the City. Dom: 9/10.