Byrops byguide: Nordnes Brygge
Tørt og godt på en regnværsdag. En nydelig plass for en bok og noe attåt.
7. april 2019

Det er tidlig Mars i Bergen. Våren titter forsiktig frem. Du hører fuglesang, ser knopper på trærne, og alle vakre mennesker kryper ut fra vinterhiene sine. Du pakker sekken med mat, kaffe, pils og en god bok. Tar på deg sneakers og solbriller dette her er faen meg din dag! I parken setter du deg ned og skjenker i en kopp kaffe.

Solen treffer deg i ansiktet, og du lukker øynene. Endelig, det etterlengtede øyeblikket når solen treffer ansiktet ditt! Helt til de første dråpene treffer. Det kommer et kaldt gufs, og du åpner øynene. Noen kullsvarte skyer har tatt turen fra Mordor og dekker for solen.

Stemningen skifter brått, slik den ofte gjør i Bergen på denne tiden av året. Var du litt naiv i dag, kanskje? Tok du våren på forskudd? Det virker som om høljregnet har kommet for å bli.

Men hvor kan man sitte ute under tak i Bergen uten å måtte betale for det? Kafé og bibliotek er utelukket, dette skulle jo være en utedag. Neste alternativ er de omfavnende takene utenfor kjøpesentrene. Ved Torgalmenningen er det lange glass-arkader langs hele plassen. Men steinklossene som søylene lander i, de opplagte sitteplassene, er våte. Finner du et takutstikk på Gyldenpris eller Nøstet, sitter du fort rett utenfor noens leilighet. Og i Sandviken og på Nordnes setter de gjerne frem potteplanter slik at du føler deg som på privat område.

De mindre privatiserte stedene hvor du kan finne små overbygg i denne byen, er utstikkerne så høye og smale at det regner inn ved selv det minste vindpust. Og hvis det er benker der, kan du vedde på at de er plassert rett utenfor taket, slik at de alltid er våte. Overalt hvor det finnes ny, staselig arkitektur som liksom forteller deg at «her er det fint å være», sier den samtidig: «Men du er ikke invitert.»

På østsiden av Nordnes har jeg funnet den ultimate by-hacken. Det er ingen benker der heller. Likevel finnes det sitteplasser under tak, og med et fantastisk skue. På forsiden av bygget med luksuriøse leiligheter i C. Sundtsgate, med Bunnpris i første etasje, har man nemlig konstruert en trebrygge rundt noen flotte bjelker fra den gamle bryggen. Her kan man sitte i fred og ro, og nyte utsikten mot Vågen og byfjellene.

Nyt plassen. Og rydd opp etter deg.

LES OGSÅ: Byrop: Privatisert fellesskap