De som satser, del 3: Swancy
Bli kjent med tre unge gründere.
9. april 2019

Dette er del 2 av en serie på tre saker om bergensbaserte, unge gründere som tør å trosse oddsene.

Del 1: Color Vision
Del 2: Dragefjellet Minifestival

Del 3: Swancy

Byttet liv for å bytte klær
Swancy er den eneste rene klesbytte-appen på det norske markedet. Appen ble sluppet sensommeren 2018, to år etter at daglig leder Kristin Grostad (28) vant Bergen Startup Weekend og ble en gründerspire.

– Jeg fikk ideen gjennom egne erfaringer med klesbytting. Det gir en helt spesiell følelse å gi og få klesplagg som alt er i sirkulasjon. Å bidra til et bærekraftig samfunn har alltid vært en drivkraft for meg.

I forbindelse med lanseringen av appen, arrangerte Grostad en byttekveld. Bare ti til tjue prosent av deltakerne hadde byttet før. Gjennom å tilrettelegge for økt tilgjengelighet og større byttekretser, er målet at flere skal bli klare over, og benytte seg av, konseptet klesbytting.

Fra politikk til tech
En ting er å ha en idé, noe annet er å gjennomføre den. Det er lett å stille spørsmål ved hvorfor Grostad valgte å ta steget hun tok. Hun hadde for eksempel ingen erfaring med forretningsutvikling. På CV-en hadde hun ambassadejobb i Tokyo og to utenlandske grader i internasjonal sikkerhet og internasjonal politikk.

Vendepunktet ble da hun pitchet Swancy for Bergen Impact Hub, og ble oppfordret til å ta den med til Bergen Startup Weekend. Det gjorde hun. Etter førsteplassen der, ble muligheten for å realisere appen reell. En av de sentrale skikkelsene i byens gründermiljø, Kelly Moulton, tilbød henne plass hos inkubatoren Vis.

– Jeg begynte å tvile på om jeg ville gå for ideen. Avstanden til min egentlige utdanning var et tankekors. Jeg hadde jo egentlig peilet meg inn mot et yrkesliv innenfor den sikkerhetspolitiske verden.

Men tvilen fikk ikke ta overhånd.

– Business og finans var en verden ganske langt fra min, men jeg tenkte det kunne være en positiv og lærerik opplevelse.

Om cash og kunnskap
Selv om appen er ute, er Swancy i det Grostad kaller en «perfeksjoneringsfase». Nå jobbes det for å gjøre appen enda mer brukervennlig. Responsen har vært god, men Grostad legger ikke skjul på at det er tøft å drive egen butikk. Gründerbedriftens økonomiske situasjon gjør det vanskelig å vokse.

– Frem til for cirka ett år siden, hadde vi ingen kontantstrøm. Vi jobbet fullstendig ut av egen lomme.

Senere har Swancy fått engangsstøtte fra Innovasjon Norge og Etablererfondet, men fortsatt må alt gjøres veldig økonomisk. Det får mange konsekvenser, blant annet et stramt markedsføringsbudsjett, som gjør det vanskelig å konkurrere med større aktører som Tise og Finn.

Selv om Grostad går for å være en «svamp» av kunnskap, har hun hatt behov for støttespillere med riktig kompetanse. Det har ikke vært helt enkelt å finne.

– Det tok lang tid å finne de rette personene. Høy fagkompetanse var et nøkkelord. I tillegg så jeg etter personer med gründergenet: De måtte være utholdende og villige til å jobbe uten lønn i lang tid.

I dag er Grostad veldig fornøyd med at hun brukte så lang tid på å finne de riktige medarbeiderne.

– Teamet gjør arbeidshverdagen min mye bedre. Vi kommuniserer godt, og drar hverandre opp.

Tøff av tilbakemeldinger
To år etter at Kristin Grostad valgte å gå for ideen sin, er hun usikker på om hun hadde gjort det samme en gang til.

– Det er en krevende prosess som går mye opp og ned. Noen dager kan man være veldig motivert og løsningsorientert, mens andre dager bekymrer man seg mye og tviler på seg selv. De aller færreste lykkes som gründere. Hvorfor skal akkurat jeg klare det?

Men til syvende og sist er Grostad glad for alt hun har erfart. I tillegg til å ha tilegnet seg mye ny kunnskap om koding, tall, forhandlinger og taktikk, har hun lært mye om seg selv.

– Jeg har nok blitt mindre naiv og mer tøff. For meg som har gått mye på skole, var det noe nytt å få til ting i det virkelige liv. Å arbeide med mennesker og å få tilbakemeldinger fra andre enn universitetsprofessorer, har vært veldig verdifullt.

Grostad sier prosessen har gitt henne mer tro på seg selv og egen gjennomføringsevne.

– Der jeg tidligere stilte spørsmål om jeg kunne klare det, er spørsmålet nå: Hvis ikke meg, hvem?

LES OGSÅ:Del 1: Color Vision

LES OGSÅ:Del 2: Dragefjellet Minifestival