Se og hør, her og nå #31
Månedens kulturelle etterretning
9. april 2019

ROMAN
Morgon og kveld Jon – Fosse

Forholdet mellom liv og død er et uuttømmelig tema, og Fosses bok fra 2000 tar for seg begynnelsen og slutten på Johannes’ liv. På knappe hundreogfemten sider får man lese den vakreste dødsskildringen jeg har lest til nå: Fosse viser seg på sitt beste med rytmikk og gjentagelser, tidløshet og mystikk, og det er nesten hypnotiserende å følge denne strømmen av tanker som går gjennom Johannes’ hode den dagen han våkner og «alt liksom er det det er, samstundes som alt er annleis …» Nobelpris, vær så snill!

 

MUSIKK
Moskau – Das Neue Best of Album– Dschinghis Khan

Kjenner du på mangelen av kitschy 70-talls tyskerpop i livet ditt? Frykt ikke! Dschinghis Khan ble dannet i anledning Eurovision 1979, hvor de deltok med låten med samme navn. Siden har de spilt inn en rekke låter med navn som Moskau, Madagascar, Tut Ench Amun og Himalaya (anes det en viss trend?), og de beste er nå samlet på dette albumet. Nyt et lydbilde som sliter på den samme oppskriften til muren faller, og om du ikke får nok – se musikkvideoene på YouTube; frikarguttene til Rybak har ingenting de skulle ha sagt.

 

DIKT
Poems (1962-1977) – Robert Lax

Høytlesning er ikke bare for barn! På papiret fremstår en del av diktene gjerne som repetitive (mildt sagt) og enkle, men les dem – les dem høyt! Opp på pulten («O Captain! my Captain!») og deklamér Lax, for deg selv og andre. I denne samlingen har man nok til å meditere en god stund, og Lax gir en fin inngang til bedre, men dessverre litt bortgjemt, poesi. Norske utgaver av diktene hans er også å finne i Forlaget Oktobers gjendiktningsserie.

 

MUSIKK
Star Wars: A New Hope (Original Motion Picture Soundtrack) – John Williams

Mozart, Beethoven, Williams. Man behøver ikke å se filmen for å oppleve den samme kraften i fortellingen. John Williams er et geni, han er vår tids største komponist, uten tvil, og musikken til den første Star Wars-filmen er muligens det beste han har skrevet. Hør albumet hele veien gjennom: Legg deg på sengen, lukk øynene og kjenn kroppen spenne seg idet første tone i hovedtemaet settes.

 

FILM
Shane

Det er sjeldent western-sjangeren ser dagens lys og tar seg godt ut i det, så derfor er det like greit å gå tilbake til de mer gylne tider. Shane fra 1953 er en god, klassisk film satt i den ville vesten. Her er storslåtte landskaper så langt øyet kan se, gårdsmenn og slemminger. Dette er en film som har alt: Kjærlighet, konflikt, håp og frykt, og ikke minst et bedårende barn som finner en helt i hovedkarakteren – Shane, den mystiske revolvermannen. Om man ser den for nostalgiens skyld eller ikke; dette er en dannelsesreise.

 

BOK
Dronning av England – Jørn H. Sværen

Med en blanding av poesi og brev, noe i essayistisk form, er dette en forunderlig og rik bok. De fleste av tekstene er tidligere trykket, blant annet i diverse tidsskrifter og i utgivelser på Sværens eget forlag England forlag, som forøvring er verdt å sjekke ut – et unikum i norsk poesi. Det er ubeskrivelig behagelig å lese noen av setningene i boken. Kos deg!

 

LES OGSÅ: Vibbefanger-Egges lansering som soloartist