Tid til mat
Å lage rom i timeplanen for et godt måltid er noe av det smarteste man kan gjøre. I hvert fall om man skal tro kokk og gastronom Jonas Zackrisson Torp.
9. april 2019

Han jobber på Don Pippo, en vinbar i Christies gate, hvor man i tillegg til god drikke kan få servert spennende mat til langt på natt. Lokalet er lite og intimt, og inviterer til å samles rundt et bord for en smaksopplevelse eller to. I dag er det studentene og deres forhold til mat som står i fokus.

God mat og studenten
Torp byr på smaksprøver av syltede grønnsaker, spekemat, nøtter og fetaost. I restauranten selger de også hva de kaller luksushermetikk, sardiner og annen fisk på boks. Det høres gjerne litt kjedelig ut, men i realiteten er det både godt og ikke minst sunt. Han sier mange har et dårlig forhold til enkelte matretter fordi de har fått servert dårlige råvarer. Og om man bare betaler noen få kroner ekstra lover han «vilt» bedre smaksopplevelser.

Andre anbefalinger han har til studenter er blant annet sylting:
– Arranger Pickle Party! Det er billig, og utrolig godt. Om man skal ha mange til middag kan man servere helstekt kylling med rotgrønnsaker – når det gir mat til så mange, blir ikke kostnaden stor på hver. Eller så kan man kjøpe fiskefiléter på tilbud; ha pepper og sitron på, stek i ovnen i et kvarters tid.

Hva vegetarmat gjelder, så har han ett klart bud å komme med:
– Ikke si at du har laget vegetarisk mat. Si at du har laget ovnsbakt blomkål med ost og urter. Ikke bare høres det mindre avskrekkende ut for tvilere, men det viser også respekt for råvarene som brukes.

Når det kommer til råvarer mener Torp at man får til mye ved planlegging og ved å brette opp ermene. Han anbefaler å kjøpe grønnsaker på Reindyrka som må vaskes selv, men som holder lenge så lenge de ligger uvasket på et mørkt sted – prinsippet er det samme som fortidens potetkjellere. Riktignok må man til delikatessebutikker og lignende for å få tak i mye av det Torp anbefaler, men skylden for dette kan legges på de store dagligvarekjedene.

– De sier de tilbyr det forbrukerne vil ha. Men når forbrukerne kun får tak i det som selges i butikkene? Det er en ond sirkel.

Ellers nevner Torp at det ikke lenger er nødvendig å kjøpe så mange importerte matvarer. I det siste har det kommet flere norske alternativer til utenlandske delikatesser. Det er for eksempel verdt å nevne at Norge har vunnet to av de tre siste verdensmesterskapene i ost.

– I Italia sier de i hver landsby at de har den beste osten, den beste pølsen, og så videre. De har stolthet, og det savner jeg her i Norge. Vi har selv sluttet å føre produkter fra Coca Cola, nå selger vi heller Nordnes-cola og ingefærøl fra Sandvika i Bærum. På samme måte er det bedre å kjøpe norsk spekeskinke i stedet for serranoskinke, for eksempel. Det koster kanskje litt mer, men det er bedre, både på smak og for miljøet.

Det handler om prioriteringer
Med tanke på at travle hverdager ofte preger studentens livsstil, spør vi Torp om tips til å lage god mat med liten tid.

– Svaret er å heller sette av tid til god mat. Og lag gjerne mat sammen. Da jeg bodde i kollektiv i Italia spiste jeg middag alene kanskje femten ganger. Vi byttet på å lage mat, satte oss ned med en flaske vin og spiste sammen. Det handler om prioriteringer, og det å lage rom i timeplanen for et godt måltid er vel noe av det smartere man kan gjøre. Og skaff deg en god kniv. God kniv, ordentlig fjøl og en skikkelig stekepanne – da er du godt på vei.

Kortreist og bærekraftig
Torp har selv en bachelor i bærekraftig mat og drikke, og produksjon av dette, noe han har tatt med seg til Don Pippo.

– Mye av råvarene vi bruker og vinen vi selger kommer fra folk vi har møtt, som er opptatt av det de driver med. De vi får kjøtt fra behandler dyrene sine bra.

I en tid hvor etiske, så vel som helsemessige hensyn og miljøvennlighet florerer på alle kanter, er det ikke lett å vite hva som er best. Torp ønsker seg en mellomtilstand, vekk fra de bastante ytterpunktene. Han sier ja til mindre kjøtt, men ikke intet kjøtt i det hele tatt.

– En ku er ikke en ku. Uruguay har en av verdens mest bærekraftige storfekjøttindustrier, så å spise entrecôte derfra kan være bedre enn å spise norsk kjøtt fra dyr som har blitt foret med mais importert fra Sør-Afrika. Men det aller beste er å kjøpe kjøtt fra en norsk storfebonde som legger sjelen i å lage det beste, sunneste og mest bærekraftige kjøttet de kan.

Samtidig erkjenner han at vi alle er mennesker, og han har intet håp om at alle studenter brått skal bli gastronomer.

– Til vorset kan du kjøpe en sekspakning med Hansa og en frossenpizza, eller du kan komme hit og spise smeltet ost med et glass vin. Men om du velger pizza, så kjøp Grandiosa – den er i hvert fall norsk, sier han.

LES OGSÅ: Blåskjell på budsjett