Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #31
…dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
9. april 2019
FOTO: Privat

Lars Glomnes
Programleder i Aftenpodden

Det du skal gjøre nå, er å stikke ut og finne deg noen nye venner. Det er lov å droppe noen du allerede har. Det er bare sunt, og det kommer til å skje på et punkt likevel.

Eller så kan du beholde alle sammen. Men ikke gidd å holde på de du egentlig er lei, de du bare havnet opp med. Da er det bedre å finne noen andre, starte på nytt der du er nå. Voksenvenner er topp.

Og ta litt ansvar, vær så snill: Få deg en nær venn som mener et eller annet du synes er skikkelig fjernt. De trenger ikke å være antivaksere eller nettroll akkurat, men hvis du er en klassisk semiradikal student, må du bli venner med ei som mener sykelønnen bør kuttes, eller at innvandringen bør strammes inn.

Og hvis du går rundt og vil bli aksjemegler (innafor) eller ble kåt for første gang av Ayn Rand (utafor), så bør du danse/bonde/prate/ligge litt med noen som mener vi gjerne kan bruke oljepengene på å kjøpe kål eller bare vil gi dem bort. Og alle bør bli kjent med noen som tror på en gud.

Poenget mitt er: Du kommer til å bli dritlei av å henge med folk som mener det samme som deg hele tiden. Skjønn at andre også mener godt, og kan tenke logisk. Ta litt ansvar for at ikke alle hopper i skyttergravene og kriger med hverandre på nettet.

 

FOTO: Hans Kristian Thorbjørnsen

Mathilde Tybring-Gjedde
Politiker (Høyre)

Man bør markere de små seirene man har i hverdagen.

Det høres kanskje ut som en klisjé, men gi deg selv ros for det du får til. Etter å bokstavelig talt ha løpt meg gjennom livet i åtte år som student og deltidspolitiker uten å gi meg selv tid til å feire noe som helst, prøver jeg nå å stoppe opp en gang i blant og gi meg selv en klapp på skulderen. Har du lest ekstra bra på lesesalen en dag, unn deg selv en kurv med jordbær på vei hjem. Har du vært et pliktoppfyllende barnebarn og ringt besteforeldre mye i det siste, si noen fine ord til deg selv i speilet. Klarte du å unngå å sende SMS til eksen natt til lørdag, ta en ekstra sjokoladebit. Det er ikke bare på eksamensfester at man skal feire prestasjonene sine.

Ellers vil jeg anbefale alle å lage en fysisk liste over mennesker i livet man vil prioritere. Det er sunt å prøve og feile i vennskap, men du kan ikke få folk til å endre seg. Vei de gode sidene opp mot de negative sidene til en person, og ta en beslutning. Livet er for kort til å henge med folk som tapper deg for energi.
 

FOTO: Isak Okkenhaug

Solå

Artist og låtskriver

Ta deg pauser.

Jeg tror det aller viktigste man kan gjøre er å ta generelle pauser fra de daglige loop-rutinene, for å samle inn nye inntrykk og erfaringer. Hvis alt man ser og opplever er de samme husveggene, kontorbyggene eller lesesalene, så tror jeg man kan bli relativt lei. Derfor, ta pauser – om det så bare er for å handle på en butikk du vanligvis ikke handler på eller å ta deg en tur til en gate du ikke har vært i før, så bidrar det til nye inntrykk og en følelse av spenning.

En annen ting er dette med å ta vare på seg selv. Man snakker mye om å være en god lytter for venner, men mindre om å være en god lytter til sine egne behov, noe jeg synes er trist. Hør på kroppen din og hodet ditt og ta rasjonelle pauser for å samle tanker og følelser, finn en hobby, kanskje strikking, og chill med det. Alle har sykt godt av å kjede seg, det er tross alt ikke så mye tid til det lenger.

LES OGSÅ: De som skaper – tre unge gründere