Statsminister Solberg i Russland for første gang siden 2014
Stoffs Russland-korrespondent var til stede da Solberg inntok St. Petersburg i forbindelse med Arctic Forum 2019.
10. april 2019

Arctic Forum er et forum som blir arrangert årlig i Russland, der forskere og statsledere kommer for å diskutere Arktis og klimapolitikk. Denne gangen var både Erna Solberg og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide invitert. Dette markerer første gang siden 2014 at statsminister Solberg står på russisk jord.

«Vi stiller tydelige krav til at man gjør noe med folkerettsstriden i Ukraina.»

Ønsker å opprettholde samarbeidet
På pressekonferansen som ble holdt på Hotel Europe i St. Petersburg i går, understreket Solberg at Norges forhold til Russland ikke har endret seg, og at det er stor enighet på Stortinget om at sanksjonene mot Russland skal fortsette. Samtidig påpekte hun at den bilaterale relasjonen med Russland har fortsatt helt siden sanksjonene ble innført, og at besøket hennes nå er i tråd med et ønske om fortsatt samarbeid på de områdene der Norge og Russland kan få til ting i fellesskap.

– Også i krevende situasjoner har vi klart å opprettholde dette samarbeidet. Det er i Norges interesse at vi ivaretar og har et godt samarbeid med vårt store naboland. Dette gjelder områdene alle kjenner til: fiskeriforvaltning, miljø, søk og redning. Det endrer ikke på noen måte vår politikk på områder der vi fortsatt er uenige, uttalte Solberg.

Tydelig på Ukraina
På Arctic Forum deltok Solberg i et møte med Vladimir Putin, hvor hun, i tillegg til å diskutere Arktis, drøftet det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Russland. I forkant av møtet var hun tydelig på Norges posisjon overfor den store bjørnen:

– Norge står sammen med sine allierte på de områdene der vi har felles politikk mot Russland. Vi stiller tydelige krav til at man gjør noe med folkerettsstriden i Ukraina, og for sivile rettigheter i Russland. I tillegg har vi et generelt ønske om mer nedrustning i verden.

LES OGSÅ: Våre finske naboer har testet ut inntekt uten betingelser. Er borgerlønn en god idé?

Utenriksminister Lavrov til Finnmark
Ine Marie Eriksen Søreide hadde på sin side et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Stoff spurte henne om hun hadde tenkt å invitere Putin til Finnmark i anledning årets frigjøringsjubileum, etter at hun åpnet for denne muligheten i september.

– Jeg har invitert Lavrov til Kirkenes, og han har takket ja til det og ser frem til å komme. Lavrov var i Kirkenes ved jubileene i 2004 og 2014, og har gode minner fra oppholdene. Jeg tror også at folket i Finnmark har gode minner fra hans opptreden der.

Mon tro om det var like hjertelig mellom Norge og Russlands to statsoverhoder? Etter en lang dag med et tettpakket program, der hun blant annet fikk besøke en modifisert isbryter som nå har blitt hjem til et forskningsinstitutt, oppsummerte Erna møtet sitt med Putin på følgende måte:

– Jeg vil kanskje ikke si at vi har brutt noen is i dag, men vi har i alle fall svømt noen ekstra tak fremover på de områdene der det er naturlig å samarbeide.