Den andre debuten
Forfatter Kristen Roupenian forteller om veien videre fra sin virale suksess, «Cat Person».
11. april 2019

Stoff møter amerikaneren Kristen Roupenian på Litteraturhuset. Hun er aktuell med boken Du vet at du vil, hvis serierettigheter nylig ble solgt til HBO.

Måtte bare kaste seg ut i det
– Jeg har alltid vært en lesehest. Og så hadde jeg en idé om at dersom jeg leste hele tiden, ville jeg til slutt bli forfatter. Men jeg slet, og ga opp å skrive i veldig mange år. Jeg trodde at jeg aldri ville skrive igjen, forteller Roupenian.

Derfor ble mastergraden i kreativ skriving helt nødvendig. Her fikk hun skrive det som føltes aktuelt og autentisk, og ikke kun det hun trodde andre ville lese.

– Jeg skjønte at ingen egentlig bryr seg om du aldri skriver igjen, så det var bare å begynne. Hva det enn blir, er det bedre enn ingenting.

Dette var begynnelsen på den litterære reisen til en skribent som senere, i kjølvannet av Metoo-bevegelsen høsten 2017, fikk sin online-debut med kortprosa-verket Cat Person.

– Det var overveldende. Jeg og arbeidet mitt ble kastet ut i det offentlige, sier Roupenian.

Og slik hun beskriver det, var det ingen god opplevelse. Tvert imot handlet det om å overleve kaoset som fulgte.

Traff en nerve
Cat Person er et fenomen. Teksten skildrer opplevelsen av å være så langt inne i et seksuelt forhold at det er for sent å snu.

– Jeg husker at jeg lurte på om andre også følte det sånn, sier Roupenian og ler.

I ettertid er det klart at tematikken har resonnert med mange kvinner. På Litteraturhuset kommer fem av dem bort og takker Roupenian for å ha hjulpet dem med å reflektere over opplevelser de selv har hatt. Men for å skildre dette følelsesuniverset, måtte Roupenian først finne en passende handlingsramme.

– Jeg tok ikke utgangspunkt i en date jeg selv hadde vært på, men likevel er følelsene  svært personlige. Det var smertefullt å skrive. Jeg trengte avstand. En følelse av fiksjon, sier hun.

Ny retning
Roupenian benytter seg av flere fiksjonselementer i sin nye kortprosasamling Du vet at du vil. Sammenlignet med Cat Person, er den nye boken langt mørkere og mer overnaturlig i form og innhold.

– Noe av det som gjorde kjendisstatusen så bisarr, var nettopp at Cat Person skiller seg sånn ut fra resten av verkene mine, sier Roupenian.

Etter å ha begynt forfatterskapet sitt med et grovt førsteutkast til en thrillerroman, har hun nå beveget seg mot å jobbe med flere prosjekter og stilarter samtidig – fra romaner til kortprosa, og i det siste også manus. Men om veien videre er Roupenian hemmelighetsfull:

– Det er vanskelig å skrive når en snakker høyt om det.

Før vi går, spør vi henne om hvordan det er å få boken sin oversatt til språk hun ikke selv forstår. Roupenian sier det er hjerteknusende å ikke kunne lese oversettelsene. Samtidig beskriver hun opplevelsen som fantastisk.

– Det beste med hele denne absurde og overveldende prosessen er å se boken reise. Det føles helt naturlig at det hele er utenfor min kontroll. Boken forandrer seg mens den reiser, og det er sånn det skal være.