Festivalsommeren 2019
Det er ingen grunn til å dra utenbys.
7. mai 2019

La meg male et bilde for deg.

Boy Pablo Foto: Benjamin Hovlandsdal

Du går ut av eksamenslokalet. Stress, angst og den evige skyldfølelsen for å ikke ha lest nok er løftet av dine skuldre, forsvunnet inn i den deilige vårbrisen og smuldret opp til støv. Været er varmt, lett, inspirerende. Alle rundt deg går lettkledd, gyllen hud under fargerike skjorter og kjoler, sommerfregner og solbriller og lukten av faktor femti. Uansett om du snart skal inn i sommerjobbens kvelende kjedsomhet, må lese til konteeksamen eller ikke har råd, alternativt for mye flyskam til å feriere et annet sted, skal du nyte det du kan av vestlandssommeren til det fulleste fulle.

Ta deg tid til å leve. Ta deg tid til musikk. Ta deg tid til en av Bergens fantastiske festivaler.

 

Festspillene i Bergen 22. mai – 5. juni
@ overalt | Billetter kjøpes til hvert arrangement (maks 190 kr for de under 30)

«Musikk er lyd og stillhet i en nøye komponert balanse mellom rytme, tone, dynamikk og klang. Festspillene i Bergen er disse elementene,» skriver Festspillene i sin egen profilhåndbok. Høytidelig og litt pretensiøst, akkurat slik det skal være når man har en over 60 år gammel tradisjon å overholde.

I år er programmet spekket med godsaker for enhver smak, delt inn i kategoriene Fornøyelse, Forbindelse og Forstyrrelse. Om du liker teater, litteratur, musikk, film og/eller dans – dette er festivalen for deg som vil erverve høy kulturell kapital, nyte en dannet folkefest, eller bare få med deg en sjelden begivenhet. Som et forfatterband med blant annet Karl Ove Knausgård og Tore Renberg. I tillegg setter man opp det nå legendariske stykket Ways Of Seeing, og som den oppdaterte og høyrøstede besserwisseren du er, må du få med deg dette slik at du kan ha en mening om det.

Black Box Teater Foto: Leif Gabrielsen

 

Nattjazz 24. mai – 1. juni
@ USF Verftet | Festivalpass 1 800 kr, nattpass for halve festivalen 1 050 kr og dagspass 80-490 kr (studentpris)

For den som allerede er kjent i farvannet eller den som vil hoppe uti med hodet først – årets Nattjazz viser vei gjennom jazzjungelen (og relaterte sjangre). Smått psykedeliske Amgala Temple, utenomjordisk dyktige Mari Boine og melankolske Susanna anbefales, alt etter dagsform.

Unge Ferrari

Hele festivalen foregår under samme tak på USF Verftet, noe som gir en unik atmosfære, og garanterer ikke minst tørrhet og varme. Det skal ikke kimses av. Mellom slagene kan du hoppe i havet rett utenfor. Er det sol er det forfriskende, og er det regn er det enda mer forfriskende.

 

Bergenfest 12. – 15. juni
@ Bergenhus festning | Festivalpass 2 500 kr, dagspass 890 kr (over 18)

Ikke gå glipp av Bergenfest i år, som etter min mening har rullet opp sin desidert beste lineup noensinne. Overskriftene er Bon Iver, First Aid Kit, Unge Ferrari, Clean Bandit og Years & Years. Garantert å gi deilig festivalfølelse midt i sentrum, og de aller fleste kan faktisk synge, eller nynne, med.

Likevel anbefaler jeg spesielt å få med seg Iris for ærlig og ren elektropop, The Tallest Man On Earth for herlig indiefolk og Jungle for sommerlige funk- og RnB-inspirerte toner. Og Sushi x Kobe for generelt god stemning. Og Daniel Romano hvis du som meg er en køntrifan i skapet. Om du kun har råd til én dag, følg magefølelsen, det blir bra uansett. Vi ses!

 

Eggstockfestivalen 5. – 7. juni
@ Det akademiske kvarter | Festivalpass 150, dagspass 110 (studentpris)

Denne tradisjonsrike vestlandsfestivalen lar unge og uetablerte band innta scenen på egne premisser. Om ikke du skal opptre selv – vær først ute med å få med deg neste års stjerner! Så kan du anbefale dem til alle vennene dine som også elsker musikk med deilig vestlandsdialekt (eller engelsk).

Tidligere deltakere har vært Sondre Lerche, Depresno og Silja Sol. Festivalen arrangeres av AKKS, og favoritter i år er CCA Jonas, fucales og UGLE.

The Tall Ships Races // Ferieklubben 21. – 24. juli
@ Bryggen/Koengen. GRATIS!

For femte år på rad skal høye, flotte, galante skuter fra de syv hav innta vår lille havn i anledning The Tall Ships Races 2019. For bergensbeboerne betyr det folkefest! På dagen er det yrende liv på Bryggen for familier og ekstra barneglade studenter, med musikalske innslag, ulike sommeraktiviteter, og smaksprøver på lokale delikatesser for den ekstra fattige som glemte at juli kommer uten stipend.

24. July 2014. Tall Ships’ Races Bergen. Foto: Eivind Senneset

Som en del av moroa tar festivalkonseptet Ferieklubben over fra 17.00. Inne på Koengen kan man spille sandvolleyball, nyte street food og tivoli (!). På kveldene er det tid for deilig, norsk musikk. Lengter du tilbake til tiden da du kunne se Halie, boy pablo, Kakkmaddafakka, Kjartan Lauritzen, Myra og JEZ_EBEL opptre helt gratis? Gudene har hørt din bønn.

LES OGSÅ: Månedens debutant: Wendra Hill