Kjedelig kledelig
Trender kommer, trender går - hva liker vi til neste år?
9. september 2019

Det bestemmes tidlig hva som blir trendy neste år. Moteukene som holdes verden rundt, er motehusenes mulighet til å vise frem sine vår/sommer- og høst/vinter-kolleksjoner. Klærne vises et halvt år før de selges, noe som vil si at det man nå ser på catwalken er kommende vårs sortiment. Det gjør at rimelige kleskjeder og ivrige fashionistaer får mulighet til å se hvilke trender som vil dominere neste sesong: Kjedebutikkene kopierer, mens fashionistaene streber etter å være tidligst ute med “siste skrik”.

Stoffs selvutnevnte moteguru skal veilede motespirene gjennom den våte og mørke sesongen som kommer. Følgende spådommer vil fortelle deg hva du bør og ikke bør bruke, og kanskje viktigst av alt for lommeboken: Hva du bør selge på Tise før det er for sent!

Pasteller og Prada

For noen uker siden fant København Fashion Week sted, med Skandinavias heteste merker. De fleste designerne var inspirert av det klassiske: Rette linjer, maskulinitet, nøytral fargeskala, men likevel uforutsigbare snitt. Om man ikke føler seg vågal, vil en tidløs, skandinavisk Totême-inspirert look være veien å gå. Fokuset på plaggenes høye kvalitet resulterer dog i en enda høyere pris, som ikke veier opp for det kjedelige antrekket man ender opp med.

Ellers var København preget av pasteller, som har vært populære hos svenske og danske influensere den siste tiden. Her ser man lilla silkeskjørt, gule bluser og gjerne en billig Prada-inspirert hårbøyle. «Lag på lag» var også å se, noe som passer godt i dette Bergensværet. Om du ønsker å gå for denne looken, anbefales det å investere i et par grå sneakers. De passer til alt, og best av alt blir de aldri synlig skitne! Pasteller vil dessuten lyse opp deprimerende høstdager, og motet dette innebærer vil gi deg et snev av lykke.

De klassiske høsttrendene

70-tallet har vært en inspirasjon for mange de siste årene, men denne høsten vil nok trenden bli mer dominerende enn noensinne. Tarantinos siste film, Once upon a time in Hollywood, gjør denne estetikken attraktiv. Sharon Tates hvite miniskjørt, hvite boots, og høyhalset genser, gjør at man får lyst til å klippe pannelugg og flytte til Hollywood à la 1969. Også Leonardo DiCaprios rosa slengbukser kan inspirere både gutter og jenter til bredere bukseben. Filmen fører meg videre til neste trend: Cowboy-støvler. Dette er elsk eller hat, og er en trend som it-merket Ganni har satset stort på de siste sesongene. De observeres på en rekke influensere, og da gjerne vintage-varianter i morsomme farger med metalliske innslag. Signaliserer dette at støvlene i beste fall skal brukes med ironisk distanse?

Fuskepels er også en gjenganger når kulden inntar Bergen. Her bør du likevel tråkke forsiktig, da plagg laget av plastmaterialer som polyester vil bidra til mikroplast i havet ved vask. Men om du først skal investere, er en variant som dekker rumpen smart. De lengre modellene kler alle, og dessuten er det umenneskelig kaldt i november. Gå for nøytrale fargetoner om du liker det klassisk, men kjør sterke farger om du trenger å piffe opp garderoben. Fuskepels vil dessuten passe perfekt inn i den ekstravagante 80-tallstrenden som kleskjedene har kastet seg på. Tenk din mors gamle puffermer, blazer med skulderputer, sterke farger og såpeoperaen Dynastiet. Dette er perfekt for deg som elsker minikjolen, men som føler det fort kan bli vulgært. Med puffermer, høy hals og en vibrant farge, er det ingen som legger merke til om minikjolen sklir oppover.

Kostbar mote 

Instagram er et fantastisk sted for deg som ønsker å bli inspirert, men pass opp! Overeksponerte merker og plagg har ofte kort levetid, og i en tid hvor miljøproblematikk er svært hot og lommeboken slank, bør du styre unna fellene av begge årsaker. Om du fortsatt kunne tenke deg et par Balenciaga-joggesko til 8000 spenn, kan du kanskje la være. Dette risikerer å bli like harry som Gucci-mokkasiner med pels om et par uker, og da er det faktisk bedre å investere i trauste, solide, svindyre Totême-plagg.

LES OGSÅ: Du er hva du går i

 

Fem på gata


Hva inspirerer deg i klesveien? 
– Ser på det jeg synes er kult og kjøper litt her og der. Det er ikke noe spesielt, egentlig.Hva tror du vi kommer til å se mer av?
– Ikke det samme hele tiden. Ikke bare svart og hvitt hele tiden, litt mer farger.Hva håper du at vi vil se mindre av? 
– Folk skal få lov til å gå med det de vil!


Hva inspirerer deg i klesveien? 
– Spesielt japansk streetfashion, men også Anime, Manga, Pokemon. Det meste, egentlig. Jeg følger også noen russiske instagramkontoer. Litt sånn wacky-style typ.Hva tror du vi kommer til å se mer av?
– Secondhand. Det er jo allerede veldig trendy, men jeg vil se mer. Ikke mer H&M. Men også mer økologiske sko, da disse er vanskelig å finne secondhand, ettersom jeg liker en spesifikk type sko.Hva håper du at vi vil se mindre av? 
– Det er jo mange stiler som man ikke liker, men jeg er veldig lei av sånne hvite Fila Disrupter-sko.


Hva inspirerer deg i klesveien? 
– Det blir jo på en måte folk jeg ser på gaten, venner kanskje, veldig visuelle ting.Hva tror du vi kommer til å se mer av?
– Ull! Og grønt og brunt! Det er jeg veldig glad i.Hva håper du at vi vil se mindre av? 
– Jeg synes vi kan bli ferdig med velur.
 
 


Hva inspirerer deg i klesveien?
– Litt av andre som jeg ser på gaten og på universitetet, og kanskje litt av Instagram. Også prøver jeg å bruke mest mulig secondhand og vintage, og ikke kjøpe så mye nytt.Hva tror du vi kommer til å se mer av?
– Jeg håper jo det blir mer secondhand.Hva håper du at vi vil se mindre av? 
– Jeg håper at jenter slutter å bruke de veldig tighte stoffbuksene med sleng nede, som man ser mye av på jussen. Det synes jeg ikke er så pent. Jeg synes det er kult hvis det er mye løsere stoff, da.


Hva inspirerer deg i klesveien? 
– Oi, mye forskjellig. Både ting man ser på sosiale medier, og i butikker, og jeg er egentlig ganske glad i å bare gå å titte på mennesker.Hva tror du vi kommer til å se mer av?
– Behagelige store gensere.Hva håper du at vi vil se mindre av? 
– Sånne lårkorte shorts. Og jeg er ikke så glad i slengbukser.

 

LES OGSÅ: Tid til mat