Se og hør, her og nå #33
Månedens favoritter.
9. september 2019

For Sama إلى سما – Film

Vær forberedt, For Sama kommer til å bli den store snakkisen under årets Bergen internasjonale filmfestival. Filmen forteller moren til Sama sin personlige historie og handler om hvordan det er å være ung kvinne, kjæreste, ektefelle og senere mor under beleiringen av den syriske byen Aleppo. Vitnesbyrdene fra journalisten Waad Al-Kateab utgjør et sjeldent kvinnelig perspektiv på livet i en krigsherjet by. Under filmfestivalen i Cannes tidligere i år vant For Sama prisen for beste dokumentarfilm. Se opp!

 

Pelsjegerliv (1931) – Reiselitteratur
For 97 år siden solgte den da 26 år gamle juristen Helge Ingstad sakførerpraksisen sin og reiste til Amerika.
Han tilbrakte fire år i ugjestmilde strøk, hvor andre enn amerikanske urfolk knapt hadde vært tidligere. Ingstad, et navn som nå er kjent for de fleste av fregattrelaterte årsaker, formidler en tilværelse som er helt absurd for oss alle. Skildringene av natur, møtet med urfolket og tiden tilbrakt alene med hundene hans er enestående. Ingstad livnærte seg i lengre perioder utelukkende av villrein(!). Pelsjegerliv er inspirerende lesning i høstmørket dersom du har behov for å distansere deg fra din egen tilværelse. For nordmenn er naturen mer tilgjengelig enn noensinne, og Ingstad minner oss på at den kan fint nytes uten boblevest fra Patagucci og raske briller.

 

Sama سماء – Musikk

Sama er etter sigende den første DJ-en som spilte techno i Palestina. En del nysgjerrige technoentusiaster har nok sjekket ut Sama fordi hun kommer fra et sted få forbinder med klubbmusikk.
Men det er først og fremst Samas kunstneriske ferdigheter som gjør henne interessant. Med varierte og melankolske sett av ypperste slag har lydingeniøren tatt steget opp fra undergrunnsscenen i Ramallah på Vestbredden. I løpet av det siste året har hun spilt mangt et hjerte varmt på klubber over hele verden. Men Sama er ikke for alle: da jeg for litt siden spilte av en av miksene hennes spurte min venn om jeg heller “kunne sette på noe musikk».

 

Intercepted – Podcast

Podcasten til det amerikanske mediehuset The Intercepted er en del av samtidens toneangivende journalistiske aktivisme på venstresiden. Med formål om å holde “the powerful accountable through fearless, adversarial journalism” er listen lagt høyt. Verten Jeremy Scahill belyser i samtale med sine gjester et mangfold av politiske og sosiale temaer. Kompliserte analyser av krig, overvåking og miljø plasseres i en bredere historisk og sosial sammenheng, noe man sjelden får fra andre medieaktører.

 

https://theintercept.com/podcasts/intercepted/

 

Baban – Spisested 

Dette er visstnok det eneste stedet i Bergen man får tak i kullgrillet kjøtt til en studentvennlig pris. Baban har inntatt de gamle lokalene til Gresk pai i Jonsvollsgate, stedet som hadde en latterlig hyggelig innehaver, men hvor man alltid angret seg idet paien traff ganen. Sammenlignet med sine lokale konkurrenter representerer Baban den kurdiske kulinariske tradisjon på beste vis. Jeg kan ikke huske sist jeg fikk servert så smakfullt kjøtt på et gatekjøkken. Hva gjelder kvalitet gir Baban virkelig konkurrentene sine noe å strekke seg etter. Drar du hit kommer du neppe til å spise rullekebab på en stund.

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #32