Superquiz
Stoff er tilbake med semesterets første utgave, og med dette følger en ny runde med quiz. Undertegnede har stilt opp som quizmaster for å lose deg trygt gjennom et knippe godbiter, så heng med og lykke til!
9. september 2019

 

QUIZ

1. Studie- og quizåret 2019/20 sparkes i gang med det lenge etterlengtede kommune- og fylkestingsvalget. Hva heter lederen for Folkeaksjonen nei til bompenger (FnB) i Bergen? Bonuspoeng hvis du vet navnet på sjokoladeriet han drev her i Bergen.

2. Apropos politiske bautaer – ordet fascisme stammer fra det latinske ordet fasces. Hvilken romersk innretning er dette en betegnelse på? Bonuspoeng hvis du vet hva Erna Solberg studerte på UiB.

3. Jeg er som dere sikkert ser ganske interessert i politikk, selv når quiz og funfacts er ute av bildet. Jeg går til valgurnen i år med et skeptisk øye til sosialistisk propaganda, grønnvasking av viktig politikk og et håp om mindre skatter og avgifter. Uten å fortelle deg hva du bør gjøre, vil jeg ta quiztoget til neste stasjon og spørre: Hvem overtar i høst rorpinnen fra Theresa May på det synkende, britiske brexit-skipet?

4. Et av mine største forbilder er en brite. Jeg vil kalle ham for et symbol på hvordan man som mann i vår tid bør navigere i endringer i kjønnsroller og et samfunn som tar en selv stadig mindre på alvor. Dette er ingen ringere enn Bond, James Bond. I hvilken 007-film fra 1997 må vår helt reise til Thailand for å avverge en global katastrofe? Her kan det hentes ekstrapoeng dersom du husker hvilken type organisasjon filmens skurk er overhode for.

5. En reise til Thailand kommer sjeldent uten uønskede konsekvenser. Det har jeg selv erfart på helsen etter et besøk i vår. Man kan tåle en liten feber i ny og ne, mer alvorlig er såkalte tropiske sykdommer man kan pådra seg. Hvor mange pasienter på verdensbasis dør årlig av rabies? Her gis det slingringsmonn på 10 000 stk, og bonuspoeng hvis du kan et mer vanlig navn for sykdommen.

6. Norge er ett av verdens lykkeligste land, men når ikke helt til toppen i FN sin World Happiness Report for 2018. Hvilket land overtok førsteplassen fra Norge i denne prestisjefylte kåringen?

7. Når vi først snakker om lykke må jeg innrømme at jeg ikke har det spesielt bra for tiden. Feberen etter Thailand-turen synes å ha forverret seg, og jeg blir ofte rammet av pulserende smerte i mellomgulvet etter måltider. Dette får heldigvis ikke sette en stopper for å formidle denne formidable quizen til dere deilige lesere. Følgende spørsmål stilles fra dosetet: Hva er det latinske navnet på Polarstjernen – også kalt Nordstjernen?

8. Astrologi er kult og vanvittig interessant, og dersom man har god peiling på det vil man kunne ta mange snarveier til å bli et bedre menneske. En som er ekspert på denne ufeilbare vitenskapen er Åndenes Makt-stjerne Lilli Bendriss, som for øvrig er aktuell med en ny intervjubasert TV-serie. Hvem er gjesten i første episode av Lunsj med Lilli på TV-Norge?

9. Crétin deficien er en diagnose som det viser seg at man kan få dersom man drikker upasteurisert melk i tropiske land. I tillegg til dette påstår fastlegen min at hvis jeg ikke får behandling snarest så kan det gå skikkelig galt. Norsk melk har, foruten å bli pasteurisert, gjennomgått en helt annen spesiell prosess før den fraktes til butikken. Hva kaller man denne prosessen?

10. Nå er quizen ferdig for denne gang og vi avslutter med et spørsmål som har stor praktisk betydning for mange. Hvilken nettside bør du bruke for å si opp din nåværende fastlege?

 

Fasit: 1. Trym Aafløy, Moliére 2. En sammenbundet bunt med pinner (ofte en øks i midten), statsvitenskap 3. Boris Johnson 4. Tomorrow Never Dies, skurken er sjef i avisen/mediekonsernet Tomorrow 5. Ca. 60 000 stk, Hundegalskap 6. Finland 7. Stella Polaris 8. Ida Fladen 9. Homogenisering 10. helsenorge.no

 

LES OGSÅ: Vanlig quiz