Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #33
…dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
9. september 2019

Marvin Halleraker
Illustratør, politisk tegner og musiker

ILLUSTRASJON: Marvin Halleraker

Jeg lever med deadlines. Hver dag. Hele uken. Et skikkelig adrenalinkjør. Jeg har erfart at det mest avgjørende er å komme i gang. Enkelt, og vanskelig.

Å komme i gang kan gjøre skikkelig vondt. Ihvertfall om du har angst for å ikke strekke til, slik det er med meg. Jeg har levert tegninger, med korte frister, helt siden 1990. Likevel har jeg alltid med meg frykten for at jeg ikke har det lenger. At jeg har gått tom. Selv om jeg alltid har klart å levere, tar jeg det altså ikke til etterretning. Der kommer tidsfristene meg litt til unnsetning: på et tidspunkt jeg i gang, uansett. Og klarer jeg det, starter prosessene. Det meste er gjerne bare crap når jeg starter. Skissene er ubehjelpelige, og idéene svake. Men er jeg først inne i en prosess, kan jeg korrigere. Se hva som er bra og hva som må skrotes. Og da er mye gjort.

Jeg kjenner andre kunstnere som forteller om de samme erfaringene. Forfattere som starter å skrive tidlig på morgenen. Til et fast tidspunkt. Det viktigste er å komme i siget. Da vil også demonene, som sier at det ikke går denne gangen, fordufte som dugg for solen. Når jeg først kommer i gang, kan jeg tørre å gå inn og ut av idéprosessen. Ta pauser, og gjøre noe helt annet en liten stund. Det er ofte fruktbart for kreativiteten, og siden demonene alt har flydd, blir terskelen lavere for å gå inn og ut av flyten.

https://www.instagram.com/p/B1ikd5hoYRu/

Tuva Fellman
Programleder i Juntafil på P3 og utdannet sexolog

FOTO: Kim Erlandsen

En ting alle burde gjøre er å begynne å bruke ordet «fitte» som et positivt ord. Jeg blir helt gal av at navnet på underlivet mitt også er definert som noe av det styggeste man kan si. Hvorfor er det sånn? Vi vet at mange unge i dag har dårlig selvtillit nedentil.

De er redde for at tissen ser annerledes ut, at den lukter feil eller den bare ikke funker på samme måte andres underliv gjør. Flere unge har kommet til meg med bekymringen om at de er «stygge nedentil». Det at folk bruker ordet «fitte» som et skjellsord trenger ikke være knyttet til det. Men det kan jo heller ikke hjelpe på?

Jeg skal passe meg når jeg sier dette, for jeg har jo gjort det selv. Enten om jeg har sagt det om noen eller ropt det når jeg har slått meg, men det har jeg sluttet med. Jeg håper at vi med fitte kan bli stoltere at den og at vi viser det ved å bruke ordet i positiv forstand. Fitte er nemlig ikke stygt, hverken kroppsdelen eller ordet.

Simen Korneliussen
Festivalsjef for Vill Vill Vest

FOTO: August Kraft Fossmark

Ikke fortell folk hva de skal gjøre! Joda, jeg skal i hvert fall prøve. Ikke nok med det, jeg skal også fortelle deg hva du ikke skal gjøre. So here we go:

 • Vær høflig.
 • Ring folk du setter pris på oftere – bare fordi.
 • Ikke kast boss på bakken.
 • Dra på masse arrangementer i Bergen, oppdag nye band, folk og steder.
 • Dra på Vill Vill Vest.
 • Ikke spis makrell i tomat på lesesalen.
 • Sjekk ut Lampemannen bar og snakk med eieren.
 • Ikke snik i køen på butikken når de åpner en ny kasse, og ikke gå inn i butikken ett minutt før de stenger.
 • Ikke heng Ikeabilder på veggen (oops, guilty).
 • Prøv noe nytt, for eksempel fekting.
 • Spis sunt, klapp dyr.
 • Ikke stress, ta ansvar.

Jeg er definitivt ikke den beste til å følge mine egne råd, men jeg håper de kan være til hjelp for deg.

 

LES OGSÅ: Tre kule forteller deg hva du skal gjøre #32