BIFF: Strip and War
Kløften mellom det gamle og det nye samfunnet i østblokklandene fremheves i Kutsilas dokumentar.
27. september 2019

Strip and War (2019) er en dokumentar om et barnebarn og en bestefar som bor sammen i en blokk  i Hviterussland. Bestefaren er krigsveteran fra den kalde krigen, da Hviterussland var en del av Sovjetunionen. Barnebarnet er stripper.

De to krangler mye. Filmen gir et godt innblikk i generasjonskløften som fortsatt eksisterer i mange tidligere østblokkland, hvor den eldre generasjonen fortsatt lengter tilbake til Sovjetunionen, da alt var enklere og de yngre gjør det de kan for å overleve i det nye systemet.

Bestefaren lærer fortsatt opp barn til å bli en del av ligaen for unge kommunister i landet, og ville at barnebarnet skulle bli ingeniør og jobbe for samfunnet. Barnebarnet gikk sin egen vei og startet heller sitt eget firma sammen med en kompis for å bedrive striptease på heltid.

Regissøren bygger opp under kontrasten mellom hovedpersonene ved å filme med kamera på stativ, i motsetning til mange andre dokumentarfilmskapere som filmer helt eller delvis med håndholdt kamera. Man får følelsen av at dette er et bevisst valg, hvor «moderne» kamerateknologi beveger seg gjennom bygninger fra 50-tallet og forbi statuer av Lenin. Det er med på å bygge opp under skillet mellom det nye Hviterussland og det gamle sovjetiske samfunnet.

Navnene til hovedpersonene nevnes aldri i filmen. Dette er et fint grep. Man følger dem som en flue på veggen, og får følelsen av at de er valgt som hovedpersoner fordi de hver på sin måte representerer sin generasjon i østblokklandene. De får stå som arketypiske representasjoner for et samfunn som fortsatt står i brytning mellom det nye og det gamle.

Regissør: Andrei Kutsila

Vises 27.09 kl. 15:40 og 28.09 kl. 23:05. Se trailer her.

LES OGSÅ: Det regner nostalgi