Delt ensomhet
At vi ikke ser ensomheten, betyr ikke at den ikke er der.
7. oktober 2019

Fadderuken tok slutt for måneder siden, og vennegjenger har blitt dannet uten deg – selv om du fortsatt får noen invitasjoner til vors. Du har ingen å dele memes med, nyter lunsjen alene, og skulle gjerne hatt med noen på søndagsturen på Fløien. Kan det hende du ikke bare er alene, men ensom?

Utenfor og usynlig

Det er ikke langt mellom de som har et ønske om å bli sett. Ensomhet er et økende samfunnsproblem, som flere og flere kjenner på. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2018 bekreftet at dette også er tilfellet blant studenter.

Ensomhet har mange ansikt. En kan være ensom omgitt av mennesker, akkurat som en kan være ensom når en står alene. En annen vanlig misforståelse er at når en er alene, er en ensom. Du har lov til å ha det fint for deg selv, selv om samfunnet ofte fremstiller det som om delte øyeblikk er mest verdt. Mer problematisk er det når en selv skulle ønske at en var to.

Dersom du ønsker flere mennesker i livet ditt, vit at du ikke er alene om det.

At vi ikke ser ensomheten betyr ikke at den ikke er der. Den kan ramme den med størst sosial sirkel og den som er mest utadvendt. Dette bidrar til at det kan oppleves vanskelig å hjelpe dem som stille føler på utenforskap. Det betyr ikke at vi ikke kan gjøre noe. Alle mennesker har et behov for å bli sett, og det enkleste og viktigste vi som medmennesker kan gjøre er å anerkjenne dem. Se på menneskene rundt deg som individer heller enn en ukjent gruppe, og behandle dem deretter. Løft blikket.

Vennskap tar tid

Frykten for avvisning er veldig menneskelig, og for mange tar det lengre tid enn antatt å komme inn i det sosiale i en ny by eller livssituasjon. Om du ønsker flere mennesker i livet ditt, vit at du ikke er alene om det. Hvis du tar det første steget sosialt, vil du se at det ikke skal så mye til. Erkjenn likevel at det krever innsats å bygge vennskap, og at det er en prosess å bli kjent. Man blir ikke bestevenner etter en enkelt kaffekopp.

Når en ser på statistikken kan ensomhet virke som en uløselig utfordring, men det er så lite som skal til for å glede den enkelte. Og det er det viktig å vite, uavhengig av hvilken side av situasjonen du nå står på. Plutsleig hjalp du noen med å føle seg vel. Plutselig er du ikke lenger ensom. Så lite kan gjøre så mye. Vi trenger alle mennesker.

 

LES OGSÅ: Det finnes grenser