Se og hør, her og nå #34
Månedens favoritter fra avtroppende kulturredaktør.
7. oktober 2019

Bok: Ruth Maiers dagbok – Jan Erik Vold 

I 1939 kommer den 18 år gamle jøden Ruth til Norge for å unnslippe forfølgelsene i Østerrike. Her lærer hun seg norsk, fullfører videregående, får venner, reiser, skriver og tegner. Den 26. november 1942 blir hun arrestert og deportert med 772 andre norske jøder til Auschwitz, hvor hun myrdes ved ankomst. Boken, redigert av Jan Erik Vold, er en samling av Ruths dagbøker, bilder, skisser og brev, fra hun er tolv og til deportasjonen. Selv om verket er farget av krigen, hennes tanker om sin jødiske identitet og det som skal bli hennes skjebne, er dette så mye mer enn krigslitteratur. Hun skriver ærlig og reflektert om hverdagslige hendelser, det å være flyktning, om Norge og om kjærligheten hun etterhvert føler for venninne og senere forfatter Gunvor Hofmo. Det at hun i tillegg har et stort talent for skriving gjør dette til dyp, tankevekkende og gripende lesing.

Album: Radical Face – The Family Tree: The Branches (2013)

Et deilig, deilig album. Ben Cooper har bak artistnavnet Radical Face gitt ut en tre-delt folk/indie-albumserie kalt The Roots, The Branches og The Leaves. Alle er flotte, men det midterste er min favoritt. The Branches er melankolsk, behagelig og følsomt. Sangene gjør seg spesielt godt når det regner, mens man titter ut av et togvindu, til en kopp te eller andre rolige og pittoreske høststunder når det er stille nok til å høre hele det nyanserte lydbildet, med alle effektene som Cooper eksperimenterer med. Sett på «The Mute» for en liten tåre i øyekroken.

Serie: Mad Men

I Mad Men følger du et reklamebyrå på Manhattan gjennom 60-tallet. Hverdagen på kontoret er fylt med sprit, utroskap, diskriminering og kapitalisme. Slik som i reklamene de produserer, skjuler det glamorøse ytre et kaotisk og dysfunksjonelt indre. Karakterene er interessante, gjennomførte og har realistiske utviklingsløp, og det er akkurat passe med drama til at det er lett, men spennende å følge. Rekvisittene, kostymene, holdningene og dialogene gir et nydelig innblikk i tiden for oss som elsker estetikken, og mye av handlingen følger historiske hendelser fra tiåret. Serien er kjent for å være nesten helt historisk korrekt. Hvis du ikke har sett den ennå, sett i gang.

Spill: Når omtrent skjedde det 

Høsten (og alle andre årstider, egentlig) er tiden for å spille brettspill med gode venner. Når omtrent skjedde det går ut på å plassere historiske hendelser på en tidslinje, mellom hendelsene du alt har plassert. Du fortsetter så langt du tør, og hvis du gjør feil, mister du alle hendelsene du har plassert i inneværende runde. Sammenlignet med tradisjonelle triviaspill er det mer rom for diskusjon og resonnement innad i laget, siden spillet etterspør en omtrentlig plassering, ikke et nøyaktig årstall.

Sang: Metronomy – The Bay (2011)

En munter og lett indielåt. Teksten handler om å komme seg ut av hverdagen, tilbake til stranden, og det er vel det vi alle ønsker oss på kalde og våte oktoberdager. Jeg kan ikke forklare akkurat hvordan, men denne sangen passer perfekt til både støvsuging, jogging og dansing.

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #33