Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #34
...Dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
7. oktober 2019

Marte Mjøs Persen
Ordfører i Bergen

Foto: Hans Jørgen Brun

En av de beste tidene i livet var studietiden. Som student har en få forpliktelser og et hav av muligheter. Bruk mulighetene til å bli rik på opplevelser! Gjør ting du har lyst til, ikke bare ting du må. Studietiden handler like mye om det som skjer utenfor, som det som skjer i forelesningssalen. Den store forskjellen er at utenfor forelesningssalen er det ingen som gir deg et pensum du må forholde deg til.

La nysgjerrigheten være ditt kompass utenfor forelesningssalen. Engasjer deg i studentorganisasjoner, jobb frivillig på en festival, gå på en debatt, ta deg fri når solen skinner og når solen ikke skinner. Opplev følelsen av bass som dundrer gjennom kroppen på konsert, og kjenn på den melankolske stemningen en fiolin kan skape. Snakk med en fremmed. Diskuter politikk, penger og ponni. Flørt med den du føler for, ikke den som samfunnet sier du skal. Gå på fjellet. Nyt stillheten. Vær alene og sammen med andre.

Du former din egen studietid. Du fyller den med ditt innhold, dine opplevelser. Som mennesker formes vi av arv og miljø, rasjonelle og irrasjonelle tanker, bevisste  og ubevisste valg. Hvem er du? Hvor skal du? Hva er du opptatt av? Det er disse spørsmålene som kan utforskes.

 

Foto: Robert Haakonsen

Mathias Marstrander
Musiker

Mitt største tips til deg som student er å utfordre dine vanlige mønstre, rutiner og gjøremål i hverdagen. Det kan være store ting, eller det kan være små ting. Får man sjansen til å prøve noe nytt – gjør det!

Som frilansmusiker møter jeg hele tiden situasjoner som er nye, ukjente, og kan virke utfordrende og skumle. Ved å ta sjansen og hoppe inn i akkurat disse nye situasjonene kan man lære utrolig mye. Som Pippi sier: «Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare». Det er en slags leveregel som jeg synes er veldig fin å minne seg selv på. Ta sjansen – gå på en ny bar enn den vanlige, stikk på en konsert med et ukjent band, meld deg inn i en studentorganisasjon og møt nye mennesker, spill en solokonsert, gi ut en plate, meld deg på et malekurs, gå mot strømmen– rett og slett gjør noe du aldri har gjort før.

I verste fall går man på trynet (som etter min erfaring er utrolig sjeldent), men man sitter uansett igjen med en erfaring til som man kan ta med seg videre i livet. I studentlivet kryr det av muligheter og tilbud som man kan hoppe på, så mitt største tips er å benytte seg av akkurat disse nye mulighetene. Prøv noe du aldri har gjort før. Hør på Pippi.

 

Foto: Anna Halvorsen

Eira Vilde Martinsen Garrido
Student og bystyrerepresentant (SV)

Ta deg, eller ta deg tid til, høstferie.

Høsten er favorittårstiden min. Krisp og frisk luft, blad i røde og gule farger, strikkegenser og kakao.

Høstferie for meg er kino på formiddagen, tur i skogen og pause. Høstferie er digg, så derfor er mitt beste råd å ta seg høstferie (så godt det lar seg gjøre).

Bruk ettermiddagene. Ta med kakao til Skomakerdiket etter forelesning. Gå på kino (og se Barn av Dag Johan Haugerud). Lag mat av sesongens varer (les: rotgrønnsaker). Besøk en hytte i nærheten, enten om det er dagstur eller overnatting (DNT og Bergen Kommune har hytter som er lett tilgjengelige med tog, buss eller bil) og nyt strømmefri sone.

Og ikke minst, gå på jubileumet til FeTT 11. oktober på Bergen Offentlige Bibliotek for fest og moro!

Et siste tips er å sette blomsterløk nå om høsten, for de lyser opp tidlig neste vår.

 

LES OGSÅ: Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #33