Rebeller på reise
Stemningsrapport fra en ukes klimaopprør i Berlin: lite søvn, mye kjærlighet. Vi ble mildt sagt revet med.
18. oktober 2019

“Oppmøte i morgen klokken 03.00 – ingen smarttelefoner!” står det skrevet i meldingen sendt over Signal, den krypterte meldingstjenesten som brukes av både dealere og aktivister. Vi er ankommet Berlin med stappfulle sekker og sultne sinn, klare for å delta i det ukeslange, internasjonale opprøret til miljøbevegelsen Extinction Rebellion (XR).

Etter to timer med søvn ramler vi ut av leiligheten. En nedskrevet veibeskrivelse skal lede oss til møtestedet, som er en skjult gressplen midt i den enorme parken Tiergarten. Langs gaten trasker folk på vei hjem fra klubb. En mann på håndstyrt rullestolsykkel suser forbi og roper noe vi velger å tolke som “følg meg”. Kort tid etter har vi på mirakuløst vis nådd frem til riktig del av parken, hvor om lag førti nordmenn møtes for briefing. Så fort stategien er satt, fordeler vi oss i små grupper og går.

Med de andre opprørerne fra Bergen prøver vi å virke så uskyldige som mulig, mens die Polizei speider utover de nesten tomme gatene. Adrenalinet pumper i nattekulden. Vi aner ikke hva vi har i vente, og begynner å tenke på hvorfor det var nettopp Extinction Rebellion vi valgte å engasjere oss i.

Stoff er med når Extinction Rebellion okkuperer Großer Stern. FOTO: Morgane Fauconnier

Klimaaktivister tyr til sivil ulydighet

Aktivistgruppen XR ble opprettet i oktober i fjor, med mål om å rette et søkelys mot det de kaller menneskehetens selvpåførte utrydningstruelse. Akademikere og aktivister med flere tiårs erfaring i miljøbevegelsen opplevde at underskriftskampanjer og lovlige demonstrasjoner ikke ledet noen vei, og utpekte derfor ikke-voldelig sivil ulydighet som hovedvirkemiddelet for å oppnå systemendring i dagens fossildrevne økonomi.

Bevegelsen krever at verdens myndigheter erkjenner og forteller sannheten om klimakrisen, og at de utreder en juridisk bindende strategi for en rettferdig og regenerativ verden. Med en deltakelse på 3,5 prosent av befolkningen tror bevegelsen på gjennomslag. I april presset XR London det britiske parlamentet til å erklære klimakrise, og verden over dukker det stadig opp nye lokallag. Nå reiser vi, åtte medlemmer fra Bergensgruppen med buss og tog for å støtte våre tyske opprørsvenner.

Vi nærmer oss Seierssøylen, et viktig knutepunkt for sentraltrafikken i Berlin. I mørket ser vi en gruppe mennesker med samme oppdrag som oss: å stoppe all trafikk inn til rundkjøringen. Politiet ankommer omtrent samtidig som aktivistene, og i løpet av få sekunder er alle årene sperret av. Området er vårt.

LES OGSÅ: Desperate etter handling

Fra trafikkblokade til gatefest

Aksjonistene som er villige til å la seg fengsles har lenket seg sammen med stålrør rundt materialene til det som skal bli en båt stående på området under et banner med symbolteksten «Vi er alle i samme båt». Etter hvert som solen sniker seg oppover himmelen og vi får følelsen i tærne tilbake, utvikler det okkuperte aksjonsområdet seg til et festivalområde med konserter, kunst, appeller og dans.

Menneskerettighetsaktivisten Carola Rackete fra Sea Watch holder tale fra toppen av den nysnekrede båten. Hun forteller at det er klimapolitikk som er det dominerende emnet i Berlin denne uken. Merkels regjering kritiseres for sin lite ambisiøse klimaplan. De Grønne og Venstrepartiet i Tyskland mener regjeringen har svekket de avgjørende tiltakene som trengs for å nå landets klimamål. XR argumenterer for at politikernes passivitet rettferdiggjør sivil ulydighet. Vi okkuperer Seierssøylen i over to døgn før folk blir båret vekk. Nye blokader av både broer og bygninger dukker opp rundt omkring i byen.

Media elsker lovbrudd

Til tross for belastningen og bryet vi skaper, mottar vi både ros og sympati fra politiet. De setter pris på våre fredfulle og engasjerende demonstrasjonsmetoder, og velger sjeldent å arrestere folk. Enkelte fra lokalbefolkningen viser også takknemlighet for opprøret. De forteller oss at før var det innvandring folk snakket om, nå er det artsutryddelse og klima. Gid at det var slik i Norge også. Her er vi på topp blant verdens klimafornektere, og vår oljeavhengighet gjør lille Norge til verdens syvende eksportør av karbonutslipp.

Media har en avgjørende rolle i formidling av klimakrisen. Tyske og britiske aviser skriver både friskt og kritisk om opprørsuken, men i norske medier er det stille fra Berlin. Når ingen av våre innsendte presseskriv om fredfulle og vellykkede aksjoner vekker interesse hos de norske mediene, får vi kjenne på et av argumentene for bruken av sivil ulydighet – media elsker lovbrudd!

Om norske aktivister hadde blitt arrestert, ville det nok nok blitt andre boller. Det tyske politiet er rett og slett for demonstrasjonsvante og samarbeidsvillige. De nøyer seg med å bære aktivistene vekk. Kanskje det må rabalder til i vårt eget land om det skal bli avisoppslag? Samme dag vi kommer hjem leser vi på NRK sine nettsider at lokale XR-aksjonister fra Extinction Rebellion har yppet seg med selveste Erna ved gjenåpningen av det naturhistoriske museet. Tenke seg til.

 

LES OGSÅ: Ny giv i klimakampen