Jakten på kjærligheten
Tinder åpnes, og standarden senkes fra «rimelig» til «raus».
11. november 2019

I en førjulstid full av forventninger og romantiske komedier, er det lett å gå seg vill i lengselen etter en spesiell «noen». Kvinner og menn slår seg nå parvis sammen for å dele gløgg og lune tepper i møte med vinteren. Det er offisielt «cuffing»-sesong.

T’is the season

Cuffing-sesongen foregår i tidsrommet hvor nettene blir lange og dagene grå. Fra oktober og frem til mars, litt avhengig av hvor i landet en befinner seg. De som er i langvarige forhold får neppe med seg fenomenet. Det gjør imidlertid de andre, de som vanligvis lever sitt glade singelliv. Brått føler en på samfunnsnormene og søker kjæreste. Koste hva det koste vil.

Også den som tenkte at det var nok med eksamen, julebord, ekstrajobb og julegavehandel, kjenner på tomrommet. Så feil kunne man altså ta. Har du bare venner? Pføy! Reklamene med smilende par ler deg i ansiktet. Det er bare å ta tak. Lykken er tydeligvis på den andre siden. Og du vet, det er jo sesong. Tinder åpnes, og standarden senkes fra «rimelig» til «raus».

Å være to

Tosomhet, kjærester og ekteskap feires. Det møtes med glede og gratulasjoner. Feirer vi dem som ikke senker standarden idet samfunnet spør hvorfor de fortsatt er alene? Nei. Og det trenger vi heller ikke, men et velment «du vil også finne noen» til en 25-åring som trives i livet er å gå i motsatt retning. Og kommer, mistenkelig nok, ofte fra de i par.

Med all denne murringen og julehyggen kan selv den sterkeste ungkar havne i cuffing-fellen, og velge parforhold ut fra drømmen om glansbildet fremfor hva et forhold faktisk er. En kan få en følelse av at en ikke har valgt riktig. Selvutvikling, karriere, vennskap og alt annet som har verdi uavhengig av sivilstatus blir plutselig tilsidesatt.

Først eller best

Det finnes bedre grunner til å søke kjærligheten enn å strekke seg mot et sesongpreget samfunnsideal. Enn å fylle sengen og planlegge hvem du kysser på nyttårsaften – mye fordi alle andre tilsynelatende gjør det. Nei, ikke forkle «den første og beste» som «den rette» fordi adventslysene tennes og stresset når deg.

Visst er det fint å være to. Delt glede er dobbel glede, og romanser har noe eget som et vennskap ikke tilbyr. Romantikken, og fraværet av den, må bare ikke gå på bekostning av andre ting.

Om en fortsatt står uten svigermor når julen ringes inn, er det heldigvis godt nytt å melde: Det er åpen påmelding til Love Island for tiden, og gløgg smaker også godt alene.

 

 

LES OGSÅ: Delt ensomhet