Kultureliten #35
Kunnskap og kunst, kake og kokain -- Byen under skyen har mye å by på. Stoff presenterer månedens utvalgte perler.
11. november 2019

Vinterdepresjonen nærmer seg, og du gjør alt du kan for å snike deg unna. Du sliter med å slepe den tunge kroppen ut av sengen etter litt for mange øl på nok et sånn halvveis julebord. Kultureliten har ryggen din, min venn. Her er neste måneds beste lysglimt.

Det er onsdag 13. november og Stoff-måneden får en pangstart når Litteraturhuset serverer MODERNISMEN I SEKS STADIER: PAUL CEZANNE. Picasso er blant de som hentet inspirasjon fra den kontroversielle kunstneren, kanskje du blir den neste? Dagen etter kan du dra til idylliske Bergendal Gård for FIKSELAUG! hvor Bergendal husflidslag gir gratis sykurs. Da starter også REANIMA FESTIVAL, en animasjonskunst-festival som varer til søndag, på Bergen Offentlige Bibliotek.

Helgen er her, og ateliergruppen UTSTILLIBERGEN feirer 10 år med en utstilling som åpner på Verftet fredag 15. november. Dagen etter åpner verdens største PEPPERKAKEBY, som holder åpent ut desember. Senere på kvelden kan du returnere til Verftet og svinge deg for «hele Norges tjommi», når Ka2 byr på sin elektroniske dansemusikk. Lørdag kan du velge mellom BRETTSPILLBYTTEDAG på Kvarteret og deilig konsert med MAJA SVISDAHL på BarBarista.

En hektisk helg betyr for mange intensiv eksamenslesing i ukene som kommer. Første avbrekk blir VEGANSK MANDAG på Bonanza Kafé Kollektiv. Svipp innom Focus sin HØSTUTSTILLING som varer frem til 30. november, og hvis du ikke har sjekket ut Munch på KODE er det på høy tid. Kunst er alltid en god ide, iallfall dersom du ønsker å være en del av eliten.

Fredag 22. november lokker dansk rap når PATTESUTTER inntar scenen på Underlig. Slipp ut din indre danske. Dagen etter er Bergensjulen offisielt i gang når LYSFESTEN går av stabelen rundt lille Lungegårdsvann. Fyrverkeri, fakler, pepperkaker og «Deilig er jorden» er kun stikkord. Vær der klokken 16! På søndag feirer plateselskapet Hubro 10 år på Landmark, og bandet SKARBØ SKULEKORPS spiller opp til dans (ikke vær redd, dette er langt ifra svett gymsal og falske toner).

Uke 48 er GJENBRUKSUKE, og tirsdag 26. november går turen til Impact Hub for en innføring i HVORDAN LEVE MER MED MINDRE. Helgen er nær, og det er bare å holde seg fast – det blir nemlig konsert-bonanza. Torsdag 28. november er dagen for sugar-coated punk med POM POKO på Østre, fredag blir det solskinnsmusikk fra SOFT RIDE på Landmark, mens du på lørdag kan se det sinnsyke livebandet BROEN på Hulen.

Vi har kommet til FØRSTE SØNDAG I ADVENT, tenn et lys og unn deg den boksen med pepperkaker som du har siklet etter i snart tre måneder.

Tiden er inne for å bekrefte eller avkrefte populærkulturelle myter om vikinger, for mandag 2. desember blir det ÅPEN OMVISNING AV VIKINGSKIP på Sjøfartsmuseet. Er du blant dem som snakker deg vekk når noen spør hvilke fjell du har besøkt? Se her! Dagen etter blir det nemlig TURPROGRAMSLIPP med DNT Ung. Onsdag 4. desember kan du lære mer om hvorfor tomater ser mer røde ut i butikkene når akademisk lunsj inviterer til SLIK SER JEG DET! OM FARGESYNETS FYSIKK. Vi går mot slutten av årets siste kulturmåned, og 7. desember spiller Bergens mest anerkjente fengselsfugl, KAMELEN, på Verftet (for de av oss som får tak i billetter).

Foretrekker du konspirasjonsteorier fremfor konsensusbasert forskning? Perfekt. Da er liveshowet til KONSPIRASJONSPODDEN 8. desember noe for deg. Avslutt Stoff-måneden med å finne frem studentbeviset, for 11. desember arrangeres det STUDENTKINO på Bergen Kino, hvor du nå kan ta deg en øl mens du glefser i deg baconsnacks og popkorn. Arrangementsmåneden er ferdig og du kan runde av med å lete frem din indre jule-zen før det kapitalistiske julegave-helvetet tar deg. GOD JUL!

 

LES OGSÅ: Svevende bakkekontakt