Livsquiz
Høstmørket er over oss. Kanskje er jeg også selv i livets høst, da jeg har havnet på akutten på Haukeland og venter på svar om hvor lenge jeg har igjen. Jeg kom meg aldri etter Thailandsturen og det gikk til slutt veldig, veldig galt. Nå spør jeg – kanskje for siste gang: Hva er meningen med det hele?
11. november 2019

QUIZ

  1. Uansett hvilket spirit animal du har, eller hvilke krystaller du trenger for å holde energinivået oppe, har vi alle minst to ting til felles: Vi har blitt født. Vi skal dø. I vår protesterte en gruppe aktivister mot sentraliseringen av fødeavdelinger over hele landet. Hva kalte disse demonstrantene seg?
  2. Jeg trives ikke her på sykehuset. Maten er vond, og legene utviser særs dårlig kompetanse innenfor healing og andre nødvendige tiltak. I astral samtale med mitt eget spirit animal, tigeren Aljosja, fikk jeg imidlertid klar beskjed om at jeg i hvert fall skulle la dem undersøke meg for å se hvor mye tid jeg har igjen på jorden. I sykesengen får jeg heldigvis tid til å friske opp i James Bond-kunnskapene. I hvilken 007-film tar vår helt endelig knekken på sin bitreste fiende, katteelsker og leder for organisasjonen Spectre? Navn på film og nemesis, to poeng.
  3. Magesmertene gjør mitt tredje øye ute av stand til å se hva fremtiden bærer med seg. Kanskje er ikke dette slutten, men bare begynnelsen på noe nytt. Det er mange spørsmål utover quiz-interessen min som jeg gjerne skulle hatt svar på akkurat nå. I populærkultur fremstilles ofte inngangen til himmelen som en perleport voktet av en bibelsk figur. Hvem vokter inngangen til himmelen, og hvordan døde han? To poeng kan hentes her.
  4. Meningen med livet er ikke lett å finne frem til. I Douglas Adams’ roman Haikerens guide til galaksen blir svaret på dette kalkulert til å være 42. Denne boken og dens oppfølgere tar åpenbart ikke de store spørsmålene på alvor, og har jevnt over en absurd tilnærming til tall. Hvor mange bøker består Haikerens guide til galaksen-trilogien av?
  5. Jeg tror selvsagt på reinkarnasjon, og har snakket med Aljosja om hva vi tror jeg kommer til å bli gjenfødt som. Han mener at det var et dårlig trekk av meg å markedsføre giftig te som kur mot kreft i forrige utgave av Stoff, og at jeg må bøte for dette i mitt neste liv. Neste spørsmål er til dere som med hånden på hjertet kan kalle dere ekte Stoff-quiz fans. Hvilken plante laget jeg te av og solgte for magre kr 39 pr. desiliter i forrige utgave av denne quizen?
  6. Tidlaus er en annen ekstremt giftig plante, som også kalles for høstkrokus. Den er svært vakker, men er i motsetning til planten i min te, dødelig selv ved mikroskopisk inntak. Merkelig nok vokser denne faktisk blant de spiselige plantene i muséhagen. Hvilket lett pirrende navn er det vanligste for denne blomsten?
  7. Karma er et regnestykke jeg sliter en del med nå. Man gjør ting man ikke burde gjort, og gjør ikke alt man burde gjort. Midt oppi dette ser man plutselig at man har brydd seg for mye om bompenger, og glemt å passe på om andre mennesker har det bra. Jeg har gjort en del ting jeg angrer på opp gjennom årene. Hardt. Apropos anger av typen hard: Hvilke ti kommuner (før sammenslåing) har kystlinje mot Hardangerfjorden? Ett poeng for hver du kan.
  8. Jeg vil ikke dø. Jeg tror ikke at jeg kommer til å bli gjenfødt som noe bra. Når jeg tenker over det har livet mitt til nå ikke vært så bra heller. Jeg ligger her og ser på James Bond uten at noen vil besøke meg. Vennene mine forkastet jeg da de nektet å diskutere alternativ medisin med meg, noe som her og nå lett faller inn i rekken av handlinger jeg angrer hardt på. Hvilken Friends-karakter – utenom de i selve vennegjengen – er med i flest episoder (146 faktisk)?
  9. Karen jeg deler – eller DELTE – rom med strøk med for bare noen timer siden. På brutalt vis hostet han opp lungene sine midt i Die Another Day. Legene sier at han hadde lungepest. En sjelden variant av svartedauden som oftere forekommer i form av byller. Mannen med ljåen er verden over et symbol på sykdom og brå død. Men hvilken kappekledd figur besøkte, i følge folketro gårder rundt om i Norge, som en manifestasjon av svartedauden? Bonuspoeng hvis du husker hvilken kunstner som populariserte den grufulle fremstillingen av den mørkkledde kvinnen.
  10. Siste spørsmål stilles mens overlegen banker på døren. Før jeg slipper ham inn vil jeg innrømme overfor dere quiz-entusiaster at jeg egentlig ikke er så glad i trivia og funfacts som jeg gir uttrykk for. Jeg kompenserer bare for et hull jeg alltid har hatt inni meg. Når sant skal sies hater jeg egentlig quiz og dens lettbeinte forhold til fakta. Dette er det siste spørsmål jeg stiller. Kanskje noensinne. Hvilken quizelskende sjakkspiller, forfatter, SV-politiker og stolt skattebetaler står bak titler som Maurtuemordene og Haimennesket?

 

Fasit: 1. Bunadsgeriljaen 2. For Your Eyes Only, Ernst Stavro Blofeld 3. Sankt Peter, ble korsfestet opp-ned 4. 5+1 bøker 5. Kjempebjørnekjeks 6. Naken jomfru 7. Stord, Tysnes, Kvinnherad, Jondal, Kvam, Ullensvang, Granvin, Odda, Ulvik og Eidfjord 8. Gunther 9. Pesta, Theodor Kittelsen 10. Hans Olav Lahlum

 

LES OGSÅ: Helsequiz