Planterommet
En grønn lysning i asfaltjungelen.
11. november 2019

Planterommet er en grønn oase i en hyggelig, men litt grå gågate. Når man kommer innenfor døren, blir man møtt av planter i alle mulige fasonger og størrelser.. Luften er frisk, og de grønne omgivelsene gir en følelse av at rommet lever. Ser man opp får man også øye på discokulen midt i rommet. Den står i sterk kontrast til omgivelsene, som prikken over i-en. Og bak kassen, der står den smilende innehvaren, Lilli Jane Lønning. Hun startet opp Planterommet med et ønske om å gjøre noe kreativt, og som en fredelig protest mot etablerte blomsterkjeder.

Heller planter enn tall
Det var ikke alltid en selvfølge at Lønning skulle drive plantebutikk. Nå har hun hatt sitt virke i Strandgaten siden slutten av november 2018.

– Egentlig var jeg økonom, men i det fagfeltet kjente jeg virkelig savnet etter å gjøre noe kreativt. I perioden jeg bestemte meg for å starte opp, var jeg veldig aktiv på Instagram og Pinterest,  og jeg oppdaget hvor mye kult som fantes der ute. Når jeg etterpå gikk og lette i etablerte plantebutikkene, ble jeg skuffet over utvalget.

Savnet etter et bedre sortiment førte til at Lønning, gjennom Planterommet, ønsket å gi ny giv til en bransje som hun syntes hadde stått stille.

Å starte denne butikken har gitt Lønning utløp for det kreative. Samtidig er hun klar på at det har vært nyttig å ha økonomikunnskapene i bakhånd.

Det grønne i fokus 

Innredningen i butikken er ulik de fleste andre butikker, med hyller og disker i tre.

Lønning har valgt å utelukkende bruke naturmaterialer i innredningen. Dette myker opp uttrykket, og gjør at rommet føles mer levende. Selv om stålbenker hadde vært mer praktisk med tanke på vanning. Nå bruker hun nesten en hel dag på å vanne alt.

Butikken er full av grønne planter, så vi lurer på hva Lønning mener om den blomstrende sorten.

Hun ler.

– Jeg er ikke så glad i dem nei, jeg syns det fort kan bli rotete. Det som er så fint med grønne planter er at man kan ha veldig mange planter uten at det krasjer for mye.

Lønning beskriver mangfoldet i grønne planter, med utallige variasjoner i tekstur og fargetoner som kan kombineres med hverandre. Derfor er det også lett å ha mange av dem. Hun merker et spesielt engasjement hos sine kunder for blader med spennende mønster.

– Men jeg sier ikke nei takk til blomster! Jeg selger jo buketter i helgene, som jeg setter opp selv.

På hjemmefronten
Hun peker mot discokulen som henger over oss.– Den discokulen brukte jeg og mannen min i bryllupet vårt også. Vi har også en liten kule hjemme. Det har liksom bare blitt en greie.

Hjemme har hun også nesten bare grønne planter. På grunn av de dårlige lysforholdene i leiligheten hennes har hun riktignok ikke plass til alle plantene hun ønsker seg. Dette er noe flere kanskje kan kjenne seg igjen i.

– Jeg vil ikke ofre alt for å ha mange planter heller. Jeg er ikke noe glad i plantelamper, så jeg bruker heller den plassen jeg har tilgjengelig. Nå har jeg funnet en grei balanse, og har akkurat passe mange.

Apropos lys. Det er egentlig litt lite av det i butikken også. Lønning forklarer hvordan dette bekymret henne mye i begynnelsen. Men hun fant en løsning på det, og viser oss hvordan mange av plantenes plassering i lokalet går på rotasjon.

Importregler og tollsatser

Fra hun åpnet butikken for et år siden, har ikke dagslys til plantene vært den eneste utfordringen hun har støtt på. Arbeidsmengden er stor, og Lønning har ingen ansatte å delegere til. Å drive plantebutikk byr forøvrig på noen helt spesielle utfordringer.

– Plantebransjen er egentlig litt konservativ, og jeg må ofte jobbe mot systemet. Et eksempel er i møte med importørene. Jeg må kjempe litt for å få tak i de plantene jeg vil ha, som gjerne er ting de ikke har tenkt på tidligere. Importørene kommer alltid bare med det samme om og om igjen.

Det er ikke bare importørenes manglende kreativitet som gjør Lønnings arbeid vanskelig. Spesielt når det kommer til planter med litt strenge importregler møter hun på problemer. Da er det ganske frustrerende å se at de ressurssterke kjedebutikkene, som Ikea og Plantasjen, har varene som hun ikke får.

– Jeg har prøvd å importere selv en gang, og det er dritskummelt. Da må alt stå i karantene, og man må sjekke alt med lupe for å se etter skadedyr. Men det er nok veien å gå for meg, hvis jeg vil få tak i flere interessante planter. En annen ting er toll!

I jakten på eksotiske planter, har Lønning fått kjenne på hvordan tollreglene kan skape trøbbel. Hun var inne på tanken om å importere fra Asia, og hadde en leverandør på gang der. Men da hun  oppdaget at man må betale hele 70 prosent toll på planter som importeres fra land utenfor Europa, stoppet hun opp.

Lettere enn man tror

Borte ved disken bakerst i lokalet bugner det av tørkede blomster, som står i kontrast til den ellers friske looken. Lønning forteller at disse har blitt veldig populære. Ikke bare fordi de er veldig dekorative, men også fordi de ikke trenger stell i det hele tatt. Akkurat det siste, opplever butikkinnehaveren at det er stort fokus på blant kjøpere.

– De fleste som kommer innom og spør om hjelp vil ha en lettstelt plante, noe de ikke kan ta livet av. Når jeg spør om de kan vanne en gang i uken, svarer de fleste at de kan få til det.

Lønning forteller at nesten alle plantene i butikken klarer seg med vann en gang i uken. Hvis man klarer det, så har så har man plutselig mye mer å velge i enn de få artene som overlever i et guttekollektiv.

–  Folk undervurderer seg selv når det kommer til stell av planer, jeg tror ikke de skjønner hvor lett det er. Folk bør være modigere, for i de aller fleste tilfeller går det bra.

 

LES OGSÅ: Byens Blekk