Se og hør, her og nå #35
Månedens stresslindrende favoritter
11. november 2019

Album: Con Todo El Mundo – Khruangbin  (2018)

Bass, el-gitar og trommer. Det er alt den amerikanske trioen Khruangbin trenger for å lage et deilig, beroligende og lekent album. Med et verdensomspennende lydbilde, blant annet inspirert fra Spania og Midtøsten, er musikken tro mot albumtittelen. Med sine psykedeliske vibber, blander de funk, soul og rock sømløst sammen. En god kur mot stress, med andre ord. Tidligere i år kom bandet også ut med det mer dansbare albumet «Hasta el Cielo», som er en dub-versjon av forgjengeren «Con Todo el Mundo». Det nyeste albumet er sterkt, men min favoritt i høstmørket er uten tvil fjorårets. For hva passer vel bedre i eksamenstiden, enn å svøpe seg i varmende og behagelige toner? Len deg tilbake, sett på «August 10» og nyt.

Bok: La meg synge deg stille sanger – Linda Olsson (2003)

En vakker bok om et uvanlig vennskap. Den unge forfatteren, Veronika, flytter til en liten svensk bygd for å skrive ferdig boken sin. I nabohuset bor en gammel og tilbaketrukket dame. Kvinnene bærer begge på tunge sorger. Gjennom korte setningsutvekslinger og små gester finner de to naboene støtte i hverandre og danner et uventet, men nært vennskap. Den hårfine balansen mellom melankoli og hverdagslige gleder gjør dette til rørende lesning. En fin måte å prokrastinere eksamenspuggingen med god samvittighet.

Låt: You and I –  Jakob Ogawa (2019)

Det er lite som demper stress bedre enn noen glass rødt, sammen med gode venner. I godt lag er det viktig med bra musikk, og her er den perfekte indielåten til slike sammenkomster. Med fløyelsmyk vokal byr den Oslobaserte artisten Jakob Ogawa på deilig soveromspop. Den muntre låten, med elementer fra diskosjangeren, ble nylig utgitt som en del av EPen «April». Hold øyne og ører åpne, for dette er en artist vi kommer til å høre mye bra fra fremover.

Tv-serie: Girls 

Skrevet og regissert av Lena Dunham, som også er hovedrolleinnehaveren i humorserien på hele seks sesonger. Vi følger de unge venninnene Hannah, Marnie, Jessa og Shoshanna på deres reise inn i det kompliserte voksenlivet. En ærlig, virkelighetsnær og tidvis ubehagelig pinlig serie fylt med drama, sex og menneskelig ufullkommenhet. Hvis du likte NRK-produksjonen “Unge lovende”, er dette garantert en serie som vil falle i smak.

YouTube: Gibi ASMR 

Husker du da du var liten, og moren din børstet håret ditt? Savner du den avslappende, kilende følelsen det ga deg? I så fall er YouTube-fenomenet ASMR noe for deg. Videoene skal ha en avslappende effekt og gi deg såkalte «tingles». Gjennom både syns- og hørselsinntrykk gir ASMR deg altså en kriblende følelse i bakhodet og nedover ryggen. Min personlige favorittkanal er «Gibi ASMR», som har videoer spesialtilpasset til ulike triggere som «tapping» og «brushing». Som mange andre utforsket jeg først fenomenet med ironisk distanse. Jeg gikk fra å synes at konseptet var ekstremt rart, til å ikke klare å sovne uten Gibi på ørene. Det er dessverre ikke alle som får gleden av å oppnå disse hjerneorgasmene, men gi det en sjanse og finn ut hva som beroliger deg. Sjekk for eksempel ut «The Top 10 triggers for ASMR + sleep». OBS!! Bruk gode hodetelefoner.

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #34