Kulturell førstehjelp #36
Den kulturelle vintertørken er over: Gjør livet mer spennende enn Netflix, fylla og innsiden av et treningssenter.
17. februar 2020

Januar er måneden hvor de feteste begivenhetene har latt vente på seg. Ikke rart måneden føles lengre enn de andre. Heldigvis blomstrer kulturlivet i både februar og mars.

Uke 8

Utleveringssaken mot Julian Assange er like rundt hjørnet. Sender britene ham til USA risikerer han 175 års fengsel. Seminaret Hva er Assanges forbrytelse? belyser anklagene mot WikiLeaks-grunnleggeren fra ulike sider. På Kvarteret samme dag kan du senke skuldrene til den nervepirrende thrilleren Heat (1995), hvor Robert De Niro er skurk, mens Al Pacino er purk. 

Ikke bli inne i helgen. Gå på nattevandringen til Akvariet, eller gå på konsert. Fredag 21. februar står valget mellom svingjazz eller pop, Nordnes eller sentrum, stå eller sitte. På Verftet spiller Scott Hamilton Quartet, hvor stjernen er saksofonisten som er kjent for sin klassiske og friske stil. Dette er behagelig musikk som svinger. Hvis jazz ikke er din greie, skjer det spennende ting på Landmark. Mia Berg inntar scenen med fløyelsmyk vokal, smakfulle lydbilder og gyngende rytmer. Musikken hennes minner om en blanding av Lianne La Havas og Bon Iver. Avrund helgen med frityrstekt kylling på Allmuen.

Uke 9

Start uken med å knuse myter om omstillingen vi må gjennom for å bli fossilfrie og bærekraftige. På Klimamyteknusing – oljen og omstillingen går samfunnsforsker Simon Neby gjennom klimamyter og ser om de holder vann. Deltakerne oppfordres til å sende inn spørsmål på forhånd som blir besvart underveis. Uken fortsetter med faglig påfyll og et spørsmål: Hvordan hadde vest-europeisk filosofihistorie sett ut om afrikansk filosofi hadde fått større plass? Utvid din forståelseshorisont med Ubuntu – et foredrag om afrikansk filosofi

I helgen spiller Amalie Holt Kleive elektronisk visepop som er behagelig å høre på. Det hele er en blanding av jazzmelodier og rytmer fra elektronika og house. Dagen derpå kan Klubb Betty love et «funky dansegulv til funky folk», noe å satse på hvis dansefoten er rastløs. Ellers er det verdt å nevne at DeLillos, OnklP og John Olav Nilsen & Nordsjøen spiller denne helgen (ikke sammen, heldigvis). De franske filmene De Elendige og De Usedvanlige, som ser veldig lovende ut, kan nå sees på kino. 

Uke 10

Vi blir aldri ferdig med en av de mest betente sakene til Bergen politikammer når forfatteren av boken Politivoldsaken møter kritikere til samtale. Denne uken begynner Borealis, festival for eksperimentell samtidsmusikk. Gå på åpningskonserten og gjør et dypdykk i programmet, uansett hvor lite mening det gir. 

Neste steg – Klima: Is som smelter og hav som stiger er gammelt nytt. Hvilke historier må vi fortelle for at flere skal forstå alvoret vi står overfor? I Grieghallen skal klimaforskere nærme seg svaret, mens Bergen Filharmoniske Orkester rammer inn budskapet med passende musikk. Deretter blir det Lansering av sjå magasin, Mørkerommets nye fotomagasin, på Bien Restaurant. Arrangørene lover tapas og kake. Nam.

Lad opp til kvinnedagen med samtale om Feminisme i islam og foredrag om feministbibelen Kvinne, kjenn din kropp. 8. mars vet du nok hva du skal, så jeg lar dagen stå fri. 

NB: Hvis du ennå ikke har sett den Oscar-vinnende filmen Parasitt på kino, begynner det å haste. 

Uke 11

Etter en het konsert på Øya i sommer, kommer punkduoen brenn. (sic) til Bergen. De hylles for å være bråkete, underholdende og morsomme på scenen, og er verdt å få med seg. Denne uken begynner også den latinamerikanske filmfestivalen Cine Latino. Det lages rundt 700 filmer i året i Latin-Amerika, men kun tre av dem ble vist på norsk kino i 2019. Av de siste seks Oscar-prisene for beste regi, har fem av dem gått til latinamerikanere. Dette bør man få med seg! Over til musikk: Husker du bassisten i Hvitmalt Gjerde? Han har startet det spennende bandet Kropp, og spiller konsert på LEKK denne helgen. Ellers er det verdt å få med seg konsertene til Aiming for Enrike, Madstheanimal og Jonas Alaska.

LES OGSÅ: Kultureliten #35