Slik gikk 2019
Stoff spurte ekspertene hva som ville skje i 2019. Fikk de rett?
17. februar 2020

I slutten av 2018 intervjuet Stoff noen av de som har som jobb å kommentere og dømme samfunnsliv og politikk i Norge og verden. Journalister, politiske kommentatorer og økonomi- og motevitere ble spurt om de kunne spå det neste årets hendelser. Det er på tide å oppsummere 2019 og legge vår dom på ekspertenes spådommer.

2019 ble ikke året britene meldte seg ut av EU, slik stipendiat i rettsvitenskap og Klassekampenskribent Tarjei Røsvoll så for seg. De meldte seg for øvrig heller ikke ut av medielyset – utsettelser, nyvalg og atter utsettelser tok opp store deler av fjorårets overskrifter. Det samme gjorde Ole Gunnar Solskjær, som Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset ukontroversielt og korrekt spådde at skulle bli sittende som manager for Manchester United.

Ingen av ekspertene hadde noen tro på forbedring i Det Hvite Hus. Programleder i Aftenpodden Lars Glomnes tok ingen sjanser da han spådde at Trump ville gjøre noe nytt og helt vanvittig hver uke som som ble glemt etter ti minutter. Ønsket om å kjøpe Grønland er et eksempel på hvor rett han fikk. Kommentator i Dagbladet Marie Simonsen økte innsatsen og mente han kom til å gå enda mer bananas enn før. Hun fikk også rett, blant annet da presidenten besøkte Nord-Korea og ringte Ukraina. Hun tok imidlertid feil i å spå at Trump ikke skulle bli stilt for riksrett – det ble han – selv om han ble frikjent i starten av 2020.

På hjemmebane ble ikke Finnmark en uavhengig sosialistisk stat, slik Røsvoll påsto. Den motvillige sammenslåingen med Troms har nok satt en stopper for dette også i fremtiden. Morgenbladets Sigve Indregard fikk rett i at KrF gikk inn i regjering. Solberg skrev seg nok også inn i historiebøkene som den største Høyrelederen noensinne da flertallsregjeringen var et faktum. Denne tittelen fikk hun smykke seg med i hele 2019, før FrP ødela stemningen ved å melde seg ut i januar 2020. Nesten fulltreffer av Indregard der også, som spådde at de ville melde seg ut i 2019.

Lars Glomnes tok feil med sin spådom om uforholdsmessig mye prat om parkeringsregler i Oslo. Det ble for øvrig uforholdsmessig mye prat om andre ting, takket være en viss Folkeaksjon. Lan Marie Berg fortsatte dermed å være bilistenes hovedfiende, akkurat slik Glomnes trodde. Sisntevnte må også krediteres for å forutse at både Bahare Letnes og Per Sandberg ble med i «Skal Vi Danse». En skikkelig fulltreffer!

Av saker ingen av ekspertene klarte å se i spåkulene sine kan vi nevne NAV-skandale, bruk-og-kast-justisministre, nye spillopper fra Märta Louise og Game of Thrones’ spektakulære antiklimaks. Det var heller ingen som var klar over nordmenns forkjærlighet for NSB-varemerket.

Vi retter blikket mot 2020 med store vyer og et håp om mer optimisme, men vi tør ikke spå det.

Påstandene

Britene blir værende i EU.
– Ingeborg Senneset (journalist i Aftenposten)
Riktig

Storbritannia forlater EU.
– Tarjei Røsvoll (stipendiat i jus og Klassekampenskribent)
Feil

Finnmark bryter ut og blir en uavhengig sosialistisk stat.
Tarjei Røsvoll
Feil

KrF eller FrP går ut av regjering etter valget.
– Sigve Indregard (journalist i Morgenbladet)
Feil (skjedde etter valget, men ikke i 2019)

Per Sandberg konverterer til islam.
– Sigve Indregard
Feil

Uforholdsmessig mye prat om parkeringsregler i Oslo.
– Lars Glomnes (Programleder i Aftenpostens podkast Aftenpodden)
Feil

Lan Marie Berg vil fortsette å være bilistenes hovedfiende.
– Lars Glomnes
Riktig

Per Sandberg og Bahareh Letnes er med i «Skal vi danse».
– Lars Glomnes
Fulltreffer!

Trump vil gjøre noe nytt og helt vanvittig hver uke som så er glemt igjen om ti minutter.
– Lars Glomnes
Riktig

Trump kommer til å gå enda mer bananas enn det han har gjort hittil.
– Marie Simonsen (journalist og tidligere politisk redaktør i Dagbladet)
Riktig

Trump vil ikke bli stilt for riksrett.
– Marie Simonsen
Feil

Ivanka Trump får sparken.
– Ingeborg Senneset
Feil

Marius Borg Høiby kommer ut av skapet som ateist.
– Ingeborg Senneset
Feil

Mads Hansen vinner «Skal vi danse».
– Ingeborg Senneset
Feil

Solberg vil bli den største Høyrelederen noensinne når flertallsregjeringen er et faktum.
– Marie Simonsen
Riktig

Den gode vekstperioden går mot slutten. Det er sannsynlig at vekstratene vil falle til to prosent eller lavere over de to neste årene. Det er mest sannsynlig at handelskonfliktene blir trappet ned. Risikoen for en ny finanskrise er ikke så høy.
– Harald Magnus Andreassen (sjefsøkonom i Sparebank 1 Markets)
Riktig

Mer mangfold i hudfarger og størrelser hos de store merkene.
– Elise Alexandra Gulbrandsen (leder i MinMote)
Feil

Sebra kommer inn og athleisure–trenden fases ut.
– Elise Alexandra Gulbrandsen
Riktig

KrF går inn i regjering.
Sigve Indregard
Riktig

Listhaug vil drive valgkamp både for og imot regjeringen.
– Lars Glomnes
Riktig

FrP vil fortsatt sutre og bære seg i regjeringsprosessen.
– Marie Simonsen
Riktig

Økt demokratikritikk.
Sigve Indregard
Riktig

Sverige får ny regjering, kanskje nærmere desember.
– Lars Glomnes
Delvis riktig (det skjedde i januar)