Solros
Midt i Marken finner du et blått trehus som er en kombinasjon av bakeri, kafé og bar – hvor billig og vegansk mat står i fokus.
17. februar 2020

– Vi var tre venner som møttes i et kollektiv, og fant ut at vi alle jobbet i restaurant. Så vi ønsket å starte opp noe sammen, sier Isabella Eriksson.

Hun er en av eierne, og møter Stoff en solfylt tirsdagsmorgen for et intervju i bakeriet. Det søte trehuset skiller seg ut blant den ellers hvite husrekken, med sin havblå farge. Hun er blid og gjestfri, der hun tilbyr gratis kaffe for anledningen, blant planter med friske farger og under lyslenker hengende fra hjørne til hjørne.

Internasjonalt miljø

Lokalet er intimt, men likevel stort nok til at man ikke trenger å presse seg forbi hverandre. De fleste av gjestene ser ut til å være studenter, og man kan høre fransk, engelsk, og svensk. På veggene henger fargerik, abstrakt kunst av den polske grafiske designeren Anna Rzymyszkiewicz – dette er tydeligvis et multikulturelt sted hvor mange vil føle seg hjemme.

– Tanken bak Solros er at vi skal kunne tilby billig og rask mat. Samtidig fokuserer vi på bærekraftig mat – altså en grønnere meny, og vi baker alt fra bunnen. Det er min kjære som har ansvaret for det, sier Isabella og titter bak disken på Shaun Flint. 

Shaun er tilflytter fra England, og Isabella fra Sverige. I tillegg til dem er også polske Ania Korońska medeier, men hun var ikke til stede under intervjuet.

– Jeg flyttet til Norge for ni år siden for å selge juletrær. Deretter begynte jeg å jobbe som bonde, før jeg endte opp som baker, sier Shaun.

På tross av hva man kanskje skulle tro, flyttet ikke Isabella på grunn av kjærligheten.

– Jeg flyttet hit simpelthen fordi jeg syntes det var en fin by. Men jeg hadde faktisk besøkt Bergen allerede før jeg ble født – min mamma og pappa forlovet seg her, og da var mamma gravid med meg, sier Isabella med et smil.

Skiftende meny

Under intervjuet kommer det en del gjester innom. Av de mest populære rettene på menyen nevner Isabella dagens lunsj. Menyen endres daglig, så man vet aldri helt sikkert hva man vil få tilbudt. Det som er fast er bakevarene, som finsk rugbrød og Markenbrød.

– Lunsjen serveres fra klokken tolv til seks. Vi selger også mye bakevarer, brød og boller og sånt, sier hun.

For å ha råd til å starte opp Solros sammen, måtte alle tre medeierne spare penger i ett år. Alle kommer fra restaurant- og bakeribransjen, hvor Isabella trivdes, men hun ville aller helst ha et sted for seg selv.

«På mandager og søndager kan vi finne på å arrangere bruktmarked.»

– En dag gikk Shaun i gaten utenfor her, og så at eieren av dette huset hadde satt opp et skilt i vinduet med påskriften «til utleie». Dette har vært et kulturhus før, og det å drive et bakeri krever mye strøm inn til huset. Derfor tenkte Shaun at det ville passe bra og starte opp her, forklarer Isabella.

Det viste seg å være en god avgjørelse.

– Det går kjempebra! Vi har til og med kunnet ta ferie i fem uker, så vi kom nettopp tilbake fra en lang juleferie hjemme. Vi bestemte oss for at vi heller skulle ta en lengre ferie i vinterhalvåret, ettersom det ikke ville føles riktig å feriere om sommeren – for da skal vi ha uteservering med salg av øl og is, sier Isabella.

Hun forklarer at de har sett for seg at Solros kan være et sted som man kan komme til når man er ute og reiser, og kanskje etter skolen eller i helgene.

– Hvis man bor utenfor her kan man komme hit og drikke et glass vin og spise noe før man skal ut – vi vil ikke at det skal være så dyrt.

Henvender seg til unge

Isabella forklarer at gjestene som kommer til Solros ofte er yngre mennesker, gjerne studenter. Men også andre grupper som eldre folk, damer i førtiårsalderen, og forretningsfolk. 

Er dere spesielt ute etter å tiltrekke studenter og unge? 

– Vi henvender oss til alle typer folk, men grunnen til at vi appellerer spesielt til unge og studenter er fordi vi fokuserer på billig og bra mat. 

Promotering gjennom sosiale medier er nok en annen grunn til at de appellerer til spesielt studenter og unge.

– Det er jeg som har ansvar for Instagram. Jeg har mobilen på meg hele tiden, så jeg får alltid med meg om noen sender oss spørsmål, sier Isabella.

På Solros arrangerer de også bruktmarked en gang i måneden. De lager arrangement på Facebook, og tar alle stolene ut på gaten.

– Gjennom Instagram skriver jeg til de som vil være med å arrangere. Da forvandles bakeriet til marked, avslutter Isabella.

Vi forlater Isabella og Shaun her, men gleder oss allerede til å komme tilbake for å føle på solskinnet i Marken når de regntunge dagene blir for lange.

LES OGSÅ: Planterommet