Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #36
...dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
17. februar 2020
Foto: Privat

Åshild Andersen Ringhus

Modell

Som evig vinglepetter og permittert student har eg lært ein ting, og det er at ting ikkje alltid er så alvorleg. Privilegert som ein er i dette landet kan ein prøve, feile, konte, prøve og feile ein gong til – utan at ein sit igjen med større konsekvensar enn research (som eg likar å kalle denne forma for prøve og feile-aktivitet).

Sjølv om det kan seiast å vera ein oppbrukt klisjé, vil eg likevel tore å påstå at dei einaste erfaringane eg angra på, var dei eg ikkje fekk. Aldri ver redd for å hoppe ut i ting med full styrke. Brått viser det seg at det er det beste du nokon gong har gjort, utan at du ante at det var ei suksessoppskrift du var i gong med. Sjølvsagt kan det også gå andre vegen nokre gonger, men det er vel ingenting ein lærer meir av enn ting som ikkje går heilt som planlagt.


Eskild Myrvoll

Bassist i Kaanan, Mall Girl og Daufødt

Foto: Sarah Lilleberg Safavifard

Stikk på kafé en dag du virkelig burde vært på lesesalen og send en melding til vennen du fortalte «Vi må definitivt finne på noe snart!». Kjøp brus med giftige farger som du har et vagt minne om at ble konsumert i en barnebursdag. Lytt til japansk støymusikk og britisk tyggegummipop, bruk tiden på elendige bøker og misforståtte filmer. Oppsøk det kjente og kjære, også den delen av familien som du ikke har sett på to år – for så å brått angre når du blir minnet på hvorfor det var så lenge siden du tok initiativ til å treffe dem. Møt mennesker som du kan lære noe av, og diskusjonspartnere som ser ut til å bo på en annen klode enn deg. Oppsøk ytterkanten av komfortsonen din og situasjoner der du føler at alt står på spill. Bruk tid med de som stiller deg kritiske spørsmål. Gå etter de store opplevelsene og de små øyeblikkene, planlegg en strabasiøs to-ukers togferie og begi deg

ut på en gåtur til Kiwi. Prøv deg på lokale spesialiteter og omfavn industripilsen når du går lei av mikrobrygg. Spis deg stappmett på dårlige pizzasteder, og oppsøk en du aldri turte å be ut. 

Gjør noe uventet og utfordrende. Overrask deg selv. Og svi av hele storstipendet på fries – sånn bare for å ha forsøkt det.


Julian Mæhlen

Ukesjef, Uka i Trondheim

Foto: foto.samfundet.no

Vil du utvikle kreativiteten din? Let’s go, her skal du få en morsom teknikk. «Morning pages» er en aktivitet der du bruker 15 minutter hver morgen på å skrive ned det første som faller deg inn. Målet er å la kreativiteten løpe løpsk, uten å kritisk vurdere alt du skriver. Det kan være litt vanskelig i begynnelsen, men etter hvert blir det lettere. Du kan for eksempel begynne med å skrive «Det var en gang en ost…» – og så finner du opp en historie om denne osten. Eller du kan skrive ned hva du har drømt eller opplevd, og dykke inn i hvordan du følte det på det gitte tidspunktet. Det finnes ingen fasit på «morning pages», så du kan skrive om hva du vil. Etter å ha holdt på noen dager kan du se over det du har skrevet, og se hvordan det har utviklet seg.

Vi lever i en verden hvor vi blir indoktrinert i høvelig oppførsel og tankegang. Vi følger trender for å ta del i fellesskapet, men det saboterer vår kreativitet. Samfunnets styrke ligger i mangfold og samvirke. Vi må sørge for å ivareta den individuelle frie tanke. Selvsagt må man tilpasse seg for å være en god lagspiller. Vi kan ikke løpe rundt på vår egen øy i blinde, men fortsette å tenke som frie mennesker.

Lek deg med den fantastiske hjernen du har fått, for du har den ikke for alltid.

LES OGSÅ: Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #35