Gratulerer med dommedagen
Fødselsdagen som fikk deg til å ønske at du aldri ble født. Løst gjenfortalt.
16. mars 2020

Året har tatt en full omdreining siden sist du behøvde å ta stilling til dette dilemmaet, men nå stirrer det deg i øynene nok en gang. Bursdagen din nærmer seg med stormskritt. Hvem skal du være i år? Den kule festløven som bekymringsløst inviterer alle du kjenner, eller den anonyme taperen som gjemmer seg bak et tre til det hele er over?

Det evinnelige dilemmaet

Som den smertelig alminnelige personen du er, tenker du at den beste måten å angripe kaoset på må innebære en liste over fordeler og ulemper. Du lukker William Styron-boken du «holder på med» og finner frem penn og papir. Du pryder det blanke arket med en sirlig overskrift og venter på at første punkt skal komme til deg fra luften. Ti minutter senere er arket dekorert med diverse geometriske figurer og en liten penis. Nei, nå skal du ikke grave deg ned. 

Fryktløs og aktpågivende som du er, setter du pennen til papiret og kladder ned «gaver». Du skammer deg over at dette er det første du skriver, men forsvarer din egen materialisme med at stipendet fortæres i et lynraskt tempo.

For å lette på skamfølelsen skriver du videre at kvelden kan bli et vellykket sosialt arrangement. Du er tross alt ung og levende, burde du ikke oppføre deg tilsvarende? Dessuten blir de som har fest ansett som kule personer. Som din kloke bestemor en gang sa: «Det viktigste er ikke hvordan du har det med deg selv, men hvordan andre oppfatter deg.»

Så treffer den ultimate fordelen deg. Dette er din gyldne mulighet til å invitere crushet på besøk! Navnet skribles i store bokstaver med et blunkefjes bak, og du skjenker deg og ditt utspekulerte sinn ti poeng for sluhet. 

Den grufulle gjestelisten

Kynikeren i deg dras mot «ulemper». Før du vet ordet av det har du notert ned både rydding, naboklager, knuste glassgjenstander og potensielle oppkastsituasjoner. For ikke å snakke om hvem i helvete du skal invitere. 

«Er ikke opprydningen dagen derpå en grei pris å betale for et par gratis vinflasker og et stempel som kul?»

Kommer gjengen fra videregående til å passe sammen med dine nye studievenner? Du må for all del ikke glemme noen. Du frykter den potensielle kleinheten om du tar en kaffe med noen uken etter og feilaktig nevner selskapet hvor de ikke var invitert. Samtidig kan ikke for mange komme når kommunens krav om én meters avstand må overholdes. Hvor mange kvadratmeter er leiligheten igjen?

Dessuten må du overveie alle 2 for 1-situasjonene. Din nyeste studievenn er kjempekul, men vil dra med seg kjæresten som nekter å snakke om noe annet enn boligmarkedet i Kristiansand. Du vil også invitere trommisen fra det forrige bandet ditt, men frykter at de resterende medlemmene vil utgi en megahit om hvor nådeløst du dolket dem i ryggen. 

Du legger pennen pent til side og skuer over mesterverket ditt. Du har ikke akkurat lyst til å tørke opp spy, men er du villig til å risikere å miste et potensielt kyss fra crushet? Er ikke opprydningen dagen derpå en grei pris å betale for et par gratis vinflasker og et stempel som kul? Du studerer blunkefjeset bak navnet til crushet og vurderer alle konnotasjonene det fører med seg. Valget er tatt: I år blir det bursdagsfeiring.

Drikk til du stuper

Din nyeste studievenn og kjæresten er de første som kommer. Du undres over hva du har gjort for å fortjene å på din egen fødselsdag måtte tåle en halvtimes boligsnakk før du kan ha det gøy. De har i tillegg tatt med en vegansk, glutenfri, rawcake som smaker gress og rødbeter. Du har aldri ansett deg selv som en som konsumerer alkohol raskt, men du tok feil. Du kan når situasjonen krever det. 

«De har i tillegg tatt med en vegansk, glutenfri, rawcake som smaker gress og rødbeter.»

Da boligsnakket endelig avbrytes av ringeklokken utbryter du «yes!» før du får tenkt deg om. Det finnes ikke tvil om at dette vil være i tankene dine på dødsleiet. Du sluker alkoholen i et stadig hurtigere tempo i håp om at du vil bli alkoholforgiftet og hentet med ambulanse slik at du slipper å være her. Rommet spinner. Du vet at du ikke har et fancy smart-hus med spinnefunksjon, så du må ha drukket for mye. 

Flere mennesker renner inn dørene, og du forsøker å fremkalle edru-skuespillerprestasjonene du holdt foran de uvitende foreldrene dine da du var femten. Du snubler inn på badet og kjenner tyngden av din egen rus når du innser at det å komme seg inn på badet var en bragd. Du får øyekontakt med deg selv i speilet og vinker med høyrehånden som tidenes dumskalle.

Alene på dansegulvet, alene i verden

I sofaen sitter folk i segregerte grupper og snakker med dem de kjenner fra før, så du beveger deg bort for å få venner fra ulike arenaer til å bli kjent. «Dere studerer jo det samme» faller i feil jord da sosiologi og sosialantropologi tydeligvis er to vidt forskjellige ting. De du derimot klarer å sette sammen ser ut som om de snakker med hverandre fordi de må, og titter ukomfortabelt bort på deg med jevne mellomrom.

«Du vil også invitere trommisen fra det forrige bandet ditt, men frykter at de resterende medlemmene vil utgi en megahit om hvor nådeløst du dolket dem i ryggen.»

Det eneste som kan redde denne festen er dans. Du skrur opp I wanna dance with somebody og sjangler bort til en uokkupert flekk på stuegulvet. Din lojale bestevenn svelger stoltheten og blir med, og en venn fra danselinjen på videregående reiser seg også. Forventningene dine om et overfylt dansegulv knuses når ingen andre så mye som titter opp.

Du hadde faktisk foretrukket at det kun var deg og bestevennen din, for danselinjejævelen får dere til å se ut som keitete besteforeldre. Du må holde ut resten av sangen, for hvis du setter deg i sofaen igjen vil det være beviset på ditt nederlag.

Nærmere elleve får du en haug «vi skal videre» og «jeg har skole i morgen tidlig». Dritings og dum som du er, konfronterer du hver enkelt med at du ikke tror på dem og at det bare er unnskyldninger for å forlate festen din. De fleste forsøker å overbevise deg om at det ikke er unnskyldninger, andre kikker nervøst på deg og noen bekrefter at du har helt rett.

Fylleangsten over alle fylleangster

Crushet kommer gående mot deg og du prøver å stå i en kul positur, men lener deg på punsjbollen som faller ned på gulvet og knuser. Den urørte punsjen spiser seg bortover gulvet og stinker illevarslende av neglelakkfjerner fordi du leste feil og brukte 1 liter vodka og 1 dl Sprite. Crushet balanserer rundt for å fortelle deg at «jeg må stikke, skal møte kjæresten.»

Du klynker og sier med dritings babystemme at det er urettferdig at crushet skal til kjæresten hvis kjæresten ikke er deg. Crushet åpner munnen for å si noe, men du er raskere, du setter i å hulkegråte som et hjelpeløst barn helt til bestevennen din får det med seg og drar deg vekk. Crushet spør bestevennen din nervøst om det går bra med deg og du forstår nok en gang at du sprenger promilletermometeret når spørsmålet ikke en gang rettes til deg.

Du våkner på gulvet blant ølbokser og brukte snus. Du spyr i en halvtom chipspose og får øye på listen du skrev før festen som noen har flyttet fra skuffen du la den i til stuebordet. Mobilen viser 13 tapte anrop fra bestevennen din og en snap fra crushet. Før du får sukk for deg passerer hele gårsdagen i revy.

FAEN.

LES OGSÅ: Jakten på kulturell kapital. Løst gjenfortalt.