Kulturell førstehjelp #38
Abid Raja avlyser det meste som er gøy frem til 15. juni. Hva gjenstår av kulturbyen Bergen når pandemien tar fra oss aktivitetene vi vanligvis krydrer livene våre med?
21. april 2020

Tur og eventyr

Det finnes ikke bedre medisin mot brakkesyke enn tur. Når kulturtilbudet skranter er vi heldige som lever i byen mellom de syv fjell. Oppsøk fjellene du ennå ikke har vært på, hopp av stien og våg deg inn i skogen. Gå offroad. Kanaliserer din indre eventyrer. Hvis du ikke er velsignet med god stedsans kan du laste ned appen Ut, som gir deg et kart over stiene i området. På de varme vårdagene kan du – som det friluftsmennesket du har blitt – vurdere å spise middagen utendørs for å maksimere avkastningen et stuebytte gir.

 

Musikk

Konserter er musikkbransjens akilleshæl; uten dem stopper hjulene i bransjen å gå rundt. Derfor er direktesendte konserter så viktige. Brakkesyke 2020 er det største konseptet hittil, med nesten 60 000 likerklikk på Facebook siden midten av mars, mens konseptet Vierlive.no har de største artistene. Det som en gang var Garage har blitt til Stereo, som ikke rakk å åpne før Norge stengte. Nå samarbeider de med Apollon om den digitale konsertserien StereoSessions med lokale artister. 

 

Film og nettserier

NRK la nettopp ut sesong fem av Le Bureau, en av verdens beste spionserier. I serien følger vi den franske etterretningstjenestens kontor for dekkhistorier. Plottet, som er basert på tidligere spioners beretninger om hvordan etterretningen jobber, er like troverdig som det er aktuelt. I NRKs arkiver ligger det mye nedstøvet gull. Eventyr, dramatikk og død: I miniserien Canada på Tvers følger vi Lars Monsen på ekspedisjonen som tok tre år å fullføre og som gjorde ham til rikskjendis over natten. Nettkino tilbyr utleie av nye, kortreiste filmer. Prisene er de samme som på kino, men det føles godt å vite at du i samme slengen støtter filmskapere som virkelig trenger det. Alt blir gøyere sammen med andre. Vær et ekte barn av Internett og se film eller serier sammen på videochat.

 

Nettbiblioteket 

Når biblioteket holder stengt er det på tide å sjekke ut tilbudet deres på nett, for det begynner å bli bra. Alle planlagte foredrag er avlyst, men nå har de filmet noen av dem og publisert dem på Facebook. De har nettopp lansert strømmetjenesten Filmoteket, som foreløpig ikke har det største utvalget av film. Med filmportalen Filmbib får du derimot tilgang til en jungel av norske dokumentarer og kortfilmer. Her er det mange skjulte skatter. Alt du trenger er nummeret som står på lånekortet ditt. Med appen eBokBib kan du låne e-bøker til nettbrett eller smarttelefon, for dem som liker det. 

 

Kafeer

Med kniven på strupen har kafeene begynt å åpne igjen. Hos noen får du sitte ned med ekstra plass mellom bordene, mens andre tilbyr hjemlevering. Kaffen har aldri smakt bedre. På Nobel Bopel har de åpnet mat- og kaffeserveringen med reduserte åpningstider og god plass. På Kaffemisjonen kan du ta kaffen med deg på farten, sitte ned eller bestille hjem. Fra den splitter nye kiosken på Marineholmen tilbyr Bergen Kaffebrenneri bakevarer og kaffe. Her kan du også bestille hjem på nett. Det Lille Kaffekompaniet har satt opp et bord i inngangsdøren, men tar kun imot Vipps. Løvetann Kaffebar er også åpen.