Se og hør her og nå #38
Kjedelig i karantene? Bruk tiden godt.
21. april 2020

 

TV-Serie: Tiger King (2020)

Jeg pisker en allerede halvdød hest og tar den uinnvidde med til Oklahoma. Det er lett å la seg forlede av tittelen og tro at dette handler om malplasserte eksotiske katter, men her er det mer intriger enn tiger. Hovedpersonen, Joe Exotic, fornekter seg aldri og stiller til valg som presidentkandidat samtidig som han spiller inn countrysanger og overbeviser unge rusavhengige gutter om at polyamorøse ekteskap med han alltid er en god ide. Joe ser kanskje ut som en avdanket pornostjerne fra 70-tallet, men oppfinnsomheten og intensiteten mangler rett og slett sidestykke. Og tåler øyenbrynsringen et minutt til med tyngdekraft? Våpen, dop og eksotiske dyr fenger alltid og dette er intet unntak!

 

Film: Exit Through the Gift Shop (2010)

Er man svak for kunst generelt og gatekunst spesielt er denne Banksy-produksjonen fra 2010 et must å se. I filmen blir man introdusert for den eksentriske franskmannen Thierry Guetta, som stort sett filmer alt han kommer over. Guetta, eller «Mr. Brainwash», som han kaller seg, er bosatt i Los Angeles og blir oppslukt i gatekunstens verden når han følger fetteren sin, gatekunstneren «Invader», på nattlige tokter i englenes by. Han introduseres etterhvert for Banksy, som ender opp med å snu kameraet mot Guetta selv. De satiriske undertonene er aldri langt unna og hvorvidt dette erskarp antikommersialisme eller et narsissistisk utstillingsvindu for en enten gal eller genial fransk kunstner, blir helt opp til den oppvakte seer å avgjøre.

 

Podkast: Abels Tårn

Selvtitulert som «ditt fyrtårn i den postfaktuelle tåka» og en frisk bris hvis man kjenner seg ekstra filosofisk tilbøyelig etter å ha tilbrakt x antall timer på sofaen. I denne podkasten som er tilgjengelig på NRK Ekko sender lytterne inn sine spørsmål om alt mellom himmel og jord, og besvares deretter av et panel av forskere fra forskjellige fagfelt. Podkasten for den vitebegjærlige, som ønsker svar på livets store og små spørsmål. Kan katter ha østfolddialekt? Kan dovendyr ha ADHD? Innspillingen skjer live foran publikum ved realfagsbiblioteket på Blindern hver fredag, og er en noe oversett podkast som er verdt å få med seg.

 

Bok: Station Eleven (2014)

Station Eleven er en dagsaktuell bok. Den innledes med en skuespiller som dør på scenen mens han fremfører sitt livs rolle. Samtidig begynner et dødelig virus å spre seg, og verden blir aldri helt den samme. Man blir videre tatt med tjue år inn i fremtiden der en trupp fremfører Shakespeare i postapokalyptiske omgivelser, og der en ny fare igjen truer bruddstykkene av verden som var. Emily St. John Mandel fikk i hvert fall meg til å reflektere over hvor viktig spesielt kunsten er i vanskelige tider. Boken beveger seg aldri inn i dystopiens rike, men trekker frem en menneskelig lengsel etter normalitet, som kunsten bidrar til. Skal du hive på deg støvete innfatninger og lese noe denne våren, er det denne prisvinnende romanen.

 

Artist: Townes Van Zandt

Country er vanligvis en guilty pleasure, men dette kan høresuten skyldfølelse. Lovordene sitter løst i  beskrivelsen av Van Zandt, for rent lyrisk er denne rennesteinspoeten på nivå med Bob Dylan. Lengtende og sårt, resignert men samtidig håpefull i sine skildringer av rusmisbruk, streifende livsstil og kvinner. En skral psyke og avhengighet som dessverre førte til en altfor tidlig død, er nok noen av grunnene til at denne titanen fra Texas aldri fikk et like stort publikum som en viss androgyn kar med krøller og penselbart. Mannen, som i desperasjon etter mette blodårer tilbydde rettighetene til alle sangene sine for 20 dollar, burde ikke avskrives musikalsk til tross for tidvis melankolsk overbelastning.