Kulturell førstehjelp #39
Semesteret er snart over og eksamen er snart levert. Hva skal vi finne på i mellomtiden?
12. mai 2020

Ting begynner å skje! Jippi. Det er ikke mye å skryte av, men i en måned med eksamenslesning er det egentlig helt greit. Tappekranene åpner og vi skal heldigvis feire 17. mai. Husk at kampen mot pandemien ennå ikke er over, så vær sosial med måtehold.

 

17. mai

Selv om feiringen blir redusert skal nasjonaldagen markeres så godt det lar seg gjøre. Det blir ikke så tett mellom gjestene på proseccofrokosten som i fjor, men ikke la det sette en demper for dagen. Bergen Kommune har lagt ut programmet for 17. mai hvor flere av de tradisjonsrike markeringene går som de skal. Festsalutten på Skansen skytes i gang kl. 07.00, mens miniprosesjonen på Koengen kl. 10:30, skal strømmes på nett. I tillegg blir det en nasjonalromantisk båtkortesje med overraskelser på Byfjorden. De begynner ved Gravdal kl. 12.00 og stopper mellom Nordnes og Skoltegrunnskaien. Kl. 13.00 drar båtene videre ut i Sandviken, mens hele Norge synger «Ja, vi elsker» på oppfordring fra kulturministeren. Like etter blir det taler på Koengen, som også strømmes på nett. Dagen avsluttes med fyrverkeri kl. 23:15.

 

Festspillåpning og Kind of Eick

Festspillene i Bergen blir ikke som det pleier, men 20. mai sparkes det hele i gang med en storslått åpningskonsert i Grieghallen. Programmet består av en variert kunstnerisk meny med blant annet Bergen Filharmoniske Orkester og Leif Ove Andsnes på scenen, og taler fra dronningen, kronprinsen og statsministeren. Konserten direktesendes på NRK.

 

I fjor var det 60 år siden Miles Davis ga ut det legendariske albumet Kind of Blue. Mathias Eick fikk i oppgave å tolke låtene fra platen på nytt, og planen var at nytolkningen skulle fremføres på NattJazz i år. Festivalen ble avlyst, men 22. mai direktesendes Kind of Eick fraden staselige Håkonshallen.

 

Gradvis gjenåpning

Onsdag 13. mai gjenåpner Bergen Kino med en makskapasitet på 50 seter i de største salene. Da kan du få med deg filmene The Gentlemen, 1917 og Little Women. Både 14. og 15. mai er det også drive-in kino i Vestlandshallen. Programmet legges ut dagen før arrangementet starter på Facebook-arrangementet Bergen Kino Drive-in // Vestlandshallen.

 

Gjenåpningen av barer og puber betyr også at quiz-arrangementene ruller og går igjen. Onsdag 13. mai er det quiz på både Løvetann Kaffebar og Vinyl Bar. Sistnevnte holder quizen Er du smartere enn en 10. klassing?, som for mange kan by på en innsiktsfull fasit. Cornerteateret inviterer til Corner Quiz, og på grunn av overveldende interesse kan du delta både 13. og 14. mai. Den koselige baren Trikken på Nøstet holder torsdagsquiz.

 

Når Legal åpner igjen lover de en fest som overgår alt de har gjort tidligere. Datoen er ennå uviss, men foreløpig har over 500 personer svart på arrangementet kalt Gjenåpningsball post corona!

 

Diverse arrangementer

Med arrangementene Litthus i Ditthus fortsetter Litteraturhuset å komme hjem til deg. Flere av de planlagte foredragene for mai og juni strømmes på nett, blant annet den nye foredragsserien om håndtering av menneskehetens store og små kriser.

 

Fire vinduer, fire kunstnere. I hele mai stiller kunstgalleriet KRAFT ut verkene til avgangselever ved KMD. Kunstnerne formidler mening gjennom materialer på ulike måter.

Fremtidens underholdning er her: 23. mai inviterer Bergen Offentlige Bibliotek til landsdekkende online byggekonkurranse i Minecraft. Om du ikke er giret på å bli Norges beste Minecraft-bygger, kan du følge turneringen med kommentator på Twitch.